In deze nulmeting van de Tuinbouwmonitor wordt in 8 verschillende thema’s een beeld van de huidige situatie in de tuinbouwsector in Zuid-Holland geschetst.
Het doel van deze Tuinbouwmonitor is om relevante trends in de sector in beeld te brengen. Om een zo volledig mogelijk beeld te geven van de actuele situatie in de tuinbouwsector is gebruikgemaakt van zowel kwantitatieve als kwalitatieve indicatoren.
Deze nulmeting van de Tuinbouwmonitor Zuid-Holland biedt een goede focus om de komende jaren te werken aan de verschillende thema’s binnen de tuinbouwsector van Zuid-Holland.
De tuinbouwsector streeft naar een klimaatbestendig en modern productieareaal, met daarbij aandacht voor:
- duurzame productie
- circulaire inrichting
- meer biodiversiteit
- beschikbaarheid van energie en warmte
- schoon water
- en andere productiefactoren
De Tuinbouwmonitor brengt in kaart hoe we er in Zuid-Holland op dit thema voorstaan. Dit inzicht wordt verkregen op basis van de gegevens over het gemiddelde areaal en de moderniteit van tuinbouwbedrijven in Zuid-Holland.
De energietransitie is cruciaal voor de tuinbouw omdat het de sector duurzamer maakt en de ecologische voetafdruk verkleint. Tuinbouw is afhankelijk van energie-intensieve processen zoals verwarming, belichting en irrigatie, wat vaak leidt tot aanzienlijke CO2-uitstoot. Door over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie te verbeteren, kan de tuinbouw haar milieu-impact verminderen.
Het Nederlandse tuinbouwcluster behoort tot de wereldtop. Om die positie vast te houden is continue innovatie noodzakelijk. Daarom heeft Greenport West-Holland het Innovatiepact opgericht. Onderwijs, ondernemers en overheid, waaronder de provincie Zuid-Holland, werken hierin samen aan innovatie-ontwikkeling van Zuid-Holland.
Wereldwijd zijn de achteruitgang van biodiversiteit, waterkwantiteit en waterkwaliteit een punt van zorg. In een steeds verder veranderende omgeving komen alle ecologische systemen meer en meer onder druk te staan. Zo ook in Zuid-Holland. Gelukkig zijn er in glastuinbouwgebieden terreinen (braakliggend land, wegbermen, ruimte om de kas) beschikbaar die kunnen worden ingezet voor bijvoorbeeld biodiversiteitsherstel.
Duurzame logistiek is essentieel voor de tuinbouw vanwege de afhankelijkheid van tijdige leveringen en productkwaliteit. Efficiënte, milieuvriendelijke transportmethoden verminderen kosten, minimaliseren CO2-uitstoot en verkleinen de ecologische voetafdruk. Dit bevordert niet alleen de winstgevendheid en concurrentiepositie van de sector, maar zorgt er ook voor dat verse producten op duurzame wijze bij consumenten worden gebracht, wat de vraag naar tuinbouwproducten ondersteunt.
Lees meer over duurzame bereikbaarheid en logistiek tuinbouw
Human Capital is van essentieel belang voor de tuinbouw omdat de sector sterk afhankelijk is van geschoolde arbeidskrachten. Het aantrekken, behouden en ontwikkelen van talent is cruciaal om te innoveren, efficiënt te produceren en te voldoen aan groeiende duurzaamheidsnormen.
Nederland staat internationaal bekend als handelsland. Als tweede exporteur van land- en tuinbouwgoederen wereldwijd is deze reputatie niet onterecht. Een belangrijk deel van de export is terug te leiden naar de Zuid-Hollandse tuinbouw.
Lees meer over het vermarkten van kennis naar landen buiten Europa
Het versterken van het tuinbouwnetwerk is van vitaal belang voor de tuinbouwsector, omdat het samenwerking en kennisuitwisseling bevordert. Dit leidt tot innovatie, efficiëntieverbetering en het delen van successen.