POP staat voor Plattelands Ontwikkelings Programma. POP-3 en liep in de periode 2014-2020. Het POP-3 stimuleert innovatieve en milieuvriendelijke landbouw, die tegelijk concurrerend is. De POP-3 periode wordt verlengd met de POP-3 + periode. Dit is de transitieperiode tussen het POP-3 en het Nationaal Strategisch Plan (NSP). De POP-3 + periode loopt in de jaren 2021 en 2022.
POP-3 is een onderdeel van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.
Meer algemene informatie over POP3 inclusief voorbeelden van projecten is te vinden op de landelijke website van Netwerk Platteland.
Mogelijkheden POP-3
De Uitvoeringsregeling POP-3 bestaat uit de volgende maatregelen:
- Paragraaf 2.1: Kennisoverdracht duurzame innovaties landbouw, subsidie
- Paragraaf 2.2: Fysieke investeringen duurzame innovaties landbouw 2017
- Paragraaf 2.2: Fysieke investeringen innovaties water 2017, subsidie
- Paragraaf 2.3: Jonge landbouwers, subsidie
- Paragraaf 2.4: Planvorming ten behoeve van de verbetering van de verkavelingsstructuur of verplaatsing van landbouwbedrijven (dit onderdeel van de regeling geldt niet meer voor de provincie Zuid-Holland)
- Paragraaf 2.5: Biodiversiteit, natuur en landschap en hydrologische maatregelen PAS, subsidie
- Paragraaf 2.6: Niet-productieve investeringen water, subsidie
- Paragraaf 2.7: Samenwerking voor innovaties landbouw, subsidie
- Paragraaf 2.8: Samenwerken in het kader van Europees Innovatie Partnerschap (EIP)
- Hoofdstuk 3. LEADER, subsidie
- Hoofdstuk 3. Voorbereiding LEADER NSP, subsidie
Formulieren
Formulieren die je gebruikt om subsidie aan te vragen, zijn te vinden op MijnRVO.nl. Onderaan deze pagina vind je een overzicht.
Voorwaarden
De voorwaarden voor subsidie verschillen per paragraaf in de Uitvoeringsregeling POP-3. Raadpleeg de Uitvoeringsregeling voor de uitgebreide voorwaarden.
Contact
Heb je vragen? Neem dan contact op met het POP-3 team via POP3@pzh.nl.
Wet- en regelgeving
Subsidie
Tijdens een openstelling kun je een aanvraag indienen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: POP-3 webportal.
Denk hierbij aan de benodigde voorbereidingstijd voor het gebruik van e-herkenning, het invoeren van jouw gegevens via DigiD en het uploaden van (verplichte) bijlagen, zoals het projectplan, de begroting, offertes en uittreksel van de kamer van koophandel.
Uitleg over het indienen van een wijzigingsverzoek, voortgangsverslag, deelbetaling en vaststelling vind je in de Handleiding POP-3 webportal.
Het opsturen van gegevens als gevolg van een verzoek om aanvullende informatie dien je in per post ter attentie van Bureau Subsidies.
Tendersubsidies
Bij een tenderprocedure is het van belang dat de subsidieaanvraag tijdig, volledig en juist voorzien van alle voorgeschreven bijlagen wordt ingediend. Jouw aanvraag wordt namelijk alleen in behandeling genomen (en dus inhoudelijk beoordeeld) wanneer deze vóór de sluitingsdatum van de openstelling is voorzien van alle vereiste inhoudelijke informatie en voldoet aan de gestelde eisen. Deze aanvragen worden beoordeeld aan de hand van vooraf bekendgemaakte selectiecriteria en krijgen op grond van die beoordeling een puntenaantal (score) toegekend.
Beoordeling door adviescomité
De provincie maakt voor de beoordelingsprocedure vaak gebruik van een adviescomité, deze bestaat uit (landelijke) experts. Zij spelen een belangrijke rol bij de plattelandsontwikkeling in de regio en moeten er mede voor zorgen dat de beste projecten voor subsidie in aanmerking komen.
De aanvragen met de hoogste score komen als eerst in aanmerking voor subsidie. Projecten kunnen slechts worden gefinancierd als het beschikbaar gestelde budget nog niet uitgeput is.
Handboek en instructiefilm voor aanvragers POP-3 subsidie
Het handboek geeft uitleg over de procedures en regelgeving van POP-3. Dit handboek kun je gebruiken als ondersteuning bij de uitvoering van jouw project. Je kunt het Handboek voor aanvragers POP-3 subsidie digitaal raadplegen.
Naast het Handboek is door RVO een interactieve instructiefilm ontwikkeld. In deze instructiefilm krijg je uitleg over de uitvoering, administratie en verplichtingen van jouw subsidie. Je ziet bijvoorbeeld hoe je een eindrapportage maakt, aan welke verplichtingen je moet voldoen en waar je jouw vragen stelt als je er niet uitkomt. Je kunt de interactieve instructiefilm digitaal raadplegen.
Administratie bijhouden
Tijdens de uitvoering van uw project is het belangrijk dat de kosten die je maakt inzichtelijk zijn. Hiervoor houd je een administratie bij van alle inkomsten en uitgaven met de onderliggende bewijsstukken:
- Een sluitende urenadministratie.
- Een gedegen en volledig inkoopdossier.
- Bewijsstukken die op jouw naam staan en waaruit blijkt wat de geleverde goederen en diensten zijn.
- Bewaar deze administratie tot 31 december 2028.
Communicatieverplichtingen
POP-3 is een onderdeel van het Europees Landbouw Fonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Publiceer je informatie, geef je voorlichting of communiceer je over de activiteiten waarvoor je steun vanuit ELFPO ontvangt? Vermeld dan op alle uitingen, zoals de titelpagina van de publicatie, op het affiche en bij de informatie die digitaal beschikbaar wordt gesteld (minimaal 25% van de oppervlakte):
- Het EU-logo, dat voldoet aan de voorschriften van de Commissie.
- Het logo van de provincie Zuid-Holland.
- De vermelding dat er sprake is van steun uit het ELFPO met de tekst 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'.
Informatieplaquette
Tijdens de uitvoering van uw activiteiten plaats je een informatieplaquette. De informatieplaquette is voor een bezoeker bij het betreden van de locatie of tijdens een bezoek goed zichtbaar.
De plaquette bevat de naam en het belangrijkste doel van de concrete actie, het EU-logo en de slogan van het ELFPO. Deze informatie bedraagt minimaal 25% van de oppervlakte van de plaquette.
Wijzigingsverzoek melden
Dien altijd eerst een wijzigingsverzoek in als je een wijziging wil doorvoeren in jouw project. Gedeputeerde Staten kunnen op basis van dat verzoek toestemming geven om het oorspronkelijke projectplan te wijzigen.
Let op: wijzigingsverzoeken worden niet altijd goedgekeurd. Soms past een wijziging namelijk niet binnen de subsidievoorwaarden. Om daarover snel duidelijkheid te krijgen, is het van belang dat je op tijd een wijziging aan ons doorgeeft.
LET OP! Het indienen van een wijzigingsverzoek kan consequenties hebben voor het indienen van een betaalverzoek. Wil je én een wijzigingsverzoek én een betaalverzoek indienen, dan kun je via pop3@pzh.nl contact met ons opnemen om te bezien welke werkwijze voor jou het handigste is.
Heb je jouw POP-3 subsidie aangevraagd via de POP-3 webportal? Dan dien je het wijzigingsverzoek in via de POP-3 webportal. Uitleg over het indienen van een wijzigingsverzoek via de POP-3 webportal vind je in de Handleiding POP-3 webportal.
Heb je vóór 2018 POP-3 subsidie aangevraagd via mijn.rvo.nl? Dan dien je het wijzigingsverzoek in per post ter attentie van Bureau Subsidies.
Onder 'Formulieren' vind je het document ‘Informatie wijzigingsverzoeken’. Hierin staat meer informatie over het indienen van wijzigingsverzoeken en welke stukken je ter onderbouwing meestuurt. Gebruik in ieder geval het formulier ‘Melding voor projecten POP-3’, te vinden onder ‘Formulieren’.
Voortgangsverslag opsturen
Binnen 3 maanden na afloop van elk projectjaar (gerekend vanaf de startdatum van het project) stuur je ons een verslag over de voortgang van de projectactiviteiten. Als je een voorschot aanvraagt, dan is een voortgangsverslag verplicht.
Je beschrijft in jouw voortgangsverslag:
- Welke activiteiten je hebt uitgevoerd en hoe deze hebben bijgedragen aan de doelstelling(en) van jouw project.
- De eventuele afwijkingen van het projectplan en de oorzaak daarvan.
- De activiteiten die in het komende jaar uitgevoerd zullen worden.
- De eventuele maatregelen die genomen worden om een eventuele achterstand in te lopen.
- De financiële voortgang met een actueel kostenoverzicht financieringsoverzicht, financiële planning voor de resterende looptijd.
Heb je jouw POP-3 subsidie aangevraagd via de POP-3 webportal? Dan dien je het voortgangsverslag in via de POP-3 webportal. Uitleg over het indienen van een voortgangsverslag via de POP-3 webportal vind je in de Handleiding POP-3 webportal.
Heb je vóór 2018 POP-3 subsidie aangevraagd via mijn.rvo.nl? Dan dien je het voortgangsverslag in per post ter attentie van Bureau Subsidies. Indien het voortgangsverslag onderdeel is van een verzoek om een voorschot (deelbetaling) dien je de voortgangsrapportage wel in via mijn.rvo.nl.
Onder 'Formulieren' vind je een format ‘Voortgangsverslag POP-3’.
Voordat het voortgangsverslag wordt ingediend is het POP-3 team bereid om vooraf te toetsen.
Tussentijdse betalingen (deelbetalingen)
Je kunt een verzoek om een tussentijdse betaling/ deelbetaling indienen. Een tussentijdse betaling, of voorschot op basis van realisatie moet minimaal betrekking hebben op 25% van het toegekende subsidiebedrag óf tenminste €50.000 bedragen, tenzij dit in het openstellingsbesluit anders is aangegeven. Bij het verzoek om een tussentijdse betaling moet een voortgangsrapportage zoals hiervoor beschreven ingediend worden evenals bewijsstukken waaruit blijkt welke kosten ten behoeve van het project gemaakt zijn. Je dient aan te tonen dat de opgevoerde kosten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan het project waarvoor subsidie is verleend.
Heb je jouw POP-3 subsidie aangevraagd via de POP-3 webportal? Dan dien je het vaststellingsverzoek in via de POP-3 webportal. Uitleg over het indienen van een vaststellingsverzoek via de POP-3 webportal vind je in de Handleiding POP-3 webportal.
Heb je vóór 2018 POP-3 subsidie aangevraagd via mijn.rvo.nl? Dan dien je het vaststellingsverzoek in via mijn.rvo.nl.
In het document ‘Toelichting indienen betaalverzoek Mijndossier’, dat je kunt vinden onder ‘Formulieren’, staat stap voor stap beschreven hoe dit in zijn werk gaat. In de ‘Checklist indienen vaststelling’ vind je daarnaast een overzicht van de documenten die je bij jouw vaststellingsverzoek voegt.
Voordat het verzoek om een tussentijdse betaling wordt ingediend is het POP-3 team bereid om vooraf te toetsen.
Let op: het is niet mogelijk om per e-mail een verzoek om een tussentijdse betaling in te dienen. Het enige dat je per e-mail kunt sturen (POP3@pzh.nl) is een Excelbestand van het facturenoverzicht. Gebruik hiervoor het format 'Facturenoverzicht' van de maatregel die genoemd staat in jouw subsidieverleningsbeschikking.
Sanctiebeleid
Op POP-3 subsidies is een specifiek sanctiebeleid van toepassing. Sancties kunnen worden opgelegd als je niet aan de verplichtingen van een POP-3 subsidie voldoet. Het sanctiebeleid is digitaal te raadplegen via Beleidsregel verlagen subsidie POP.
Vaststelling
Wanneer jouw project is afgerond dien je een vaststellingsverzoek in. Je hebt vanaf de einddatum van jouw project nog 13 weken de tijd om het verzoek tot vaststelling in te dienen.
Heb je jouw POP-3 subsidie aangevraagd via de POP-3 webportal? Dan dien je het vaststellingsverzoek in via de POP-3 webportal. Uitleg over het indienen van een vaststellingsverzoek via de POP-3 webportal vind je in de Handleiding POP-3 webportal.
Heb je vóór 2018 POP-3 subsidie aangevraagd via mijn.rvo.nl? Dan dien je het vaststellingsverzoek in via mijn.rvo.nl.
In het document ‘Toelichting indienen betaalverzoek Mijndossier’, dat je kunt vinden onderaan deze pagina bij ‘Formulieren’, staat stap voor stap beschreven hoe dit in zijn werk gaat. In de ‘Checklist indienen vaststelling’ vindt je daarnaast een overzicht van de documenten die je bij jouw vaststellingsverzoek voegt.
Voordat de vaststellingsverzoek wordt ingediend is het POP-3 team bereid om vooraf te toetsen.
Let op: het is niet mogelijk om per e-mail een vaststellingsverzoek in te dienen. Het enige dat je per mail stuurt (POP3@pzh.nl) is een Excelbestand van het facturenoverzicht. Gebruik het format 'Facturenoverzicht' van de maatregel die genoemd staat in jouw subsidieverleningsbeschikking.
Formulieren
Onderstaande documenten zijn te vinden op MijnRVO.nl:
- Handboek POP-3 subsidie (Word)
- Bij ‘Aanvragen’ linkje naar POP-3 webportal, daar staat handleiding
- Voortgangsverslag POP-3 (Word)
- Inhoudelijk en financieel eindverslag POP-3 (Word)
- Afgeven machtiging (pdf)
- Melding voor projecten POP-3 (Word)
- Urenregistratie POP-3 (Excel)
- Verklaring Cofinanciering POP-3 (pdf)
- Indienen betaalverzoek en invulinstructie facturenoverzicht via Mijn dossier (pdf
- Indienen betaalverzoek en invulinstructie facturenoverzicht via e-mail (pdf)
- Aanvragen deelbetaling via e-mail (pdf)
- Aanvragen deelbetaling via Mijn dossier (pdf)
- Checklist Indienen vaststelling (pdf)
- Indienen aanvraag vaststelling via e-mail (pdf)
- Facturenoverzicht POP-3 Fysieke investeringen in verduurzaming (Excel)
- Facturenoverzicht POP-3 Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering (Excel)
- Facturenoverzicht POP-3 Niet productieve investeringen water (Excel)
- Facturenoverzicht POP-3 Samenwerking in het kader van EIP (Excel)
- Facturenoverzicht POP-3 Samenwerking voor innovaties (Excel)
- Facturenoverzicht POP-3 Uitvoering van LEADER-projecten (Excel)
- Samenwerkingsovereenkomst POP-3 (Word)
- Aanvragen e-Herkenning (pdf)
Onderstaande documenten kun je hier inzien:
- Informatie wijzigingsverzoeken versie februari 2018
- Verklaring geen financiële moeilijkheden versie januari 2018
- Checklist aanvragen deelbetaling
- Facturenoverzicht POP3 Beheerkosten
- Facturenoverzicht POP3 Kennisoverdracht
- Natuurbeheer en agrarisch natuur- en landschapsbeheer, subsidie (SNL)
- Flyer proeftuinen
- Format machtiging derden