Een circulaire samenleving vergt iets van de ruimte. Daarom hebben wij de Ruimtelijke Strategie voor een Circulair Zuid-Holland ontwikkeld.
In beeld:
Het logo van de provincie Zuid-Holland verschijnt. Beeldtekst: ‘Elke dag beter. Zuid-Holland.’
Voice-over:
'Provincie Zuid-Holland heeft samen met adviesbureaus de ruimtelijke strategie voor een circulair Zuid-Holland opgesteld, in deze video volgt een uitleg.'
Jeroen van Schaick, Projectleider ruimtelijke strategie:
"De ruimtelijke strategie is een manier van denken die ons helpt om de circulaire samenleving dichterbij te brengen in Zuid-Holland, in de ruimte."
In beeld:
Er verschijnt een schema met pijlers waar de circulaire economie positieve impact op heeft. Met de opgave; klimaatverandering, biodiversiteit, milieuvervuiling en leveringsrisico.
Jeroen van Schaick, Projectleider ruimtelijke strategie:
"Eigenlijk begint het verhaal voor de ruimtelijke strategie circulair Zuid-Holland bij het idee dat een circulaire samenleving helpt bij het onafhankelijker worden van onze grondstoffen in de wereld, het helpt bij biodiversiteit verlies. Het helpt bij het reduceren van onze CO₂ uitstoot. Maar ruimtelijke strategie voor circulair Zuid-Holland is nodig omdat de ruimte in Zuid-Holland gewoon enorm schaars is. En als je nieuwe dingen wil doen in de ruimte in Zuid-Holland, dan moet je daar actief aan werken."
Jorick Boddeke, Ontwerper bij BVR Adviseurs:
"We zijn heel erg op zoek geweest om de ruimte tastbaar te maken voor een circulaire economie. Dus wat betekent het nou, circulaire economie in de ruimte?"
In beeld:
Er verschijnt een schema waar de verschillende schakels in in de circulaire ruimte zijn gedefinieerd; oogstruimte, logistiekeruimte, gebruiksruimte, productie en verwerkingsruimte.
Jorick Boddeke, Ontwerper bij BVR Adviseurs:
"En we hebben daarvoor in ons ontwerpend onderzoek een aantal ruimtelijke schakels gedefinieerd. Dat zijn plekken die essentieel zijn om de circulaire economie mogelijk te maken in Zuid-Holland."
Jeroen van Schaick, Projectleider ruimtelijke strategie:
"Dat is een net iets ander soort ruimtegebruik dan de lineaire economie misschien wel gebruikt. En we moeten actief die ruimte ombouwen voor een circulaire toekomst."
Jorick Boddeke, Ontwerper bij BVR Adviseurs:
"Een voorbeeld van zo’n ruimtelijke schakel is bijvoorbeeld een bouwhub. Het zijn plekken waar grondstoffen en materialen voor de bouw verzameld worden. en een voorbeeld van een bouwhub is de Urban Miner in ‘s-Gravendeel. Dat is een locatie waar grondstofstromen vanuit de bouw en uit infrastructuurprojecten verzameld worden, worden opgeslagen en verwerkt. En die vinden dan weer een een tweede leven of een derde leven in een ander project in de regio.
We hebben een actiekaart gemaakt. Op die actiekaart staan een aantal locaties en plekken benoemd waar op korte termijn actie moet worden ondernomen om op de lange termijn de circulaire economie in Zuid-Holland voor elkaar te krijgen."
Jeroen van Schaick, Projectleider ruimtelijke strategie:
"In de ruimtelijke strategie van circulair Zuid-Holland hebben we een aantal arena's benoemd en dat zijn eigenlijk manieren van samenwerkingen in gebieden aan de ketens die we circulair moeten maken. Zulke gebieden zijn bijvoorbeeld het stedelijk gebied, de glastuinbouw, hebben we de haven met de grote bulk maar ook het landbouw gebied op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Groene Hart. Die samenwerkingen zijn hard nodig omdat partijen elkaar daar vinden om circulaire ketens te bouwen aan de hand van wat wij ruimtelijke schakels noemen."
Jorick Boddeke, Ontwerper bij BVR Adviseurs:
"Om te werken aan de langetermijnperspectief voor een circulaire economie in Zuid-Holland voor elkaar te krijgen, zijn we nu in 2023 gestart met de kickstart. Dus echt het startmoment. Tot 2030 werken we door om dat nu op te schalen en te versnellen zodat we na 2030 de lineaire economie echt kunnen afbouwen en tegelijkertijd de circulaire economie kunnen opbouwen. En dat we de hele economie kunnen ombouwen tot het nieuwe normaal."
In beeld:
Een tijdlijn verschijnt met blokken van 2023 tot aan 2050 waar je ziet dat de lineaire economie afbouwt en de circulaire economie opbouwt, in de fases; kick start, opschalen/versnellen, opbouwen ombouwen en afbouw, ecosysteem balans.
Jeroen van Schaick, Projectleider ruimtelijke strategie:
"Om ruimte te maken voor bedrijven in de toekomst voor die circulaire economie. Dat kan niet op een postzegeltje, want op dit moment kan je bedrijf misschien wel proberen circulair te maken, maar dat zal je altijd in samenwerking met andere bedrijven moeten doen. En ook als Zuid-Holland als geheel kunnen we alleen maar circulair worden als we in gebieden in economische ketens met elkaar samenwerken."
Voice-over
Logo's van de provincie Zuid-Holland, BVR en Ecorys verschijnen. Beeldtekst: ‘Elke dag beter. Zuid-Holland.
Bekijk de strategie via: circulair.zuid-holland.nl/ruimtelijke-strategie/