De TUDelft gaat aan de slag met een nieuwe techniek om heet water uit diepe aardlagen (2 kilometer diep) op te slaag in een aardlaag op 200 meter diepte. Op die manier kan heet water dat in de zomer niet nodig is om gebouwen te verwarmen, bewaard worden voor de koudere maanden van het jaar. De provincie Zuid-Holland gaf de TUDelft een vergunning voor deze nieuwe techniek.
VOICE-OVER: "Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer gaat op bezoek bij de hoofdonderzoeker van de TU Delft Martin Bloemendal."
In beeld: Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal loopt naar de monitoringsput voor de hoge temperatuur opslag hij maakt deze open. Het is een grijs betonnen blok met een aluminium deksel. Er verschijnt een poster aan de onderkant van de deksel met informatie over de hoge temperatuur opslag. Hierna komt gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer (links) en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal (rechts) in beeld. Zij lopen in een parkje aan de TU Delft.
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer:
"In Nederland en ook in Zuid-Holland hebben we allemaal een grote vraag naar energie. Een vraag die ook nog stijgt. En die vraag is in de winter nog wat groter dan in de zomer. En nu hebben we hier in Delft een manier gevonden om dat verschil tussen winter en zomer vraag te overbruggen met hoge temperatuuropslag in de bodem. Wat doen jullie hier met de hoge temperatuuropslag in de bodem?"
In beeld: Het logo van de TU Delft wordt laten zien op de poster. Ook wordt de monitoringsput van verderaf laten zien. Er steken pvc-buizen uit de grond met doppen en hendels erop. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park.
Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal:
"We hebben een geothermiebron op de campus en die brengt het hele jaar door warmte constant naar boven. In de zomer is er weinig vraag, dus hebben we die warmte niet nodig. Dus die warmte, die gaan we dan van twee kilometer diepte via een warmtewisselaar opslaan in de laag op 200 meter diepte waar we recent een proefboring en een monitoringspunt voor hebben ingericht, zodat we in de winter daarmee additioneel warmte kunnen leveren bovenop wat de geothermiebron kan leveren. Zodat we dan geen gas hoeven in te zetten om aan de piekvraag te kunnen voldoen."
In beeld: Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal draait een dop op één van de buizen. De put is van binnen te zien, buizen steken uit een grond met kiezel stenen. Ook ligt er wat bedrading. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal staan samen bij de put te praten over de inhoud van dit project. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park.
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer:
"In de bodem zit natuurlijk ook bodemleven. Kunnen die daar goed tegen?"
Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal:
"We hebben een monitoringsbron geboord, zodat we straks het grondwaterkwaliteit kunnen monitoren, de microbiologie en de temperatuur natuurlijk."
In beeld: Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal opent de boringsput en wijst naar binnen. Hier zien verschillende soorten buizen te zien. Hierna zit hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal in zijn kantoor en zijn er op zijn computerscherm verschillende grafieken en cijfers te zien waar hij naar wijst. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park.
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer:
"En is dit nou een standaard techniek die we hier doen of is het ook wel heel bijzonder?"
Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal:
"Het is niet gangbaar om op deze hoge temperaturen warmte in de ondergrond op te slaan, dus wat dat betreft is het een unieke situatie waarin we ons nu bevinden dat we een vergunning daarvoor hebben gekregen en daarmee willen we ook helpen aan de kennisontwikkeling om te kijken is dit nou zinvol? Weten we inderdaad die uitstoot daarmee te reduceren? En zijn de effecten dusdanig, dat we ook op andere plekken dit mogelijk kunnen maken?"
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer:
"En voor Zuid-Holland is dat natuurlijk helemaal interessant. Niet alleen omdat onze bodem er heel geschikt voor is, maar ook omdat we natuurlijk heel weinig ruimte hebben in Zuid-Holland."
In beeld: Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal staan bij de monitorings put te praten. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park.
Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal:
"En die ruimte is inderdaad een belangrijk aspect. Het gaat om een half miljoen kuub heet water. Dat is ongeveer drie keer het volume van de elektrotechniek faculteit. Dus stel je voor dat we dat ergens hier op de campus nog een keer zouden moeten aanleggen in de vorm van een grote buffertank of iets. Ja, dat is gewoon niet te doen."
In beeld: De elektrotechniek faculteiten van de TU delft zijn te zien. Dit is een groot flatgebouw met een rode zijkant. Een vijf verdiepingen hoog gebouw in de lengte van een straat staat hiervoor. Dit zijn samen de elektrotechniek faculteiten. Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park.
Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer:
"Het klinkt alsof er heel veel mogelijkheden liggen en als iemand dat voor elkaar moet kunnen krijgen, moet de TU Delft dat zijn. Zodat wij in Zuid-Holland, maar misschien ook in heel Nederland, ook in de winter genoeg warmte hebben. Dus ik wens je heel veel succes."
Hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal:
"Dank je wel! Ik heb mijn werkschoenen al aan, dus wij gaan aan de slag."
In beeld: Gedeputeerde provincie Zuid-Holland Berend Potjer en hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal lopen nog steeds door het park. De werkschoenen van hoofdonderzoeker TU Delft Martin Bloemendal zijn te zien. Hij loopt met deze bruin-grijze schoenen door de gevallen bladeren in het park.
VOICE-OVER:"Het logo van Provincie Zuid-Holland verschijnt. Beeldtekst:'Krachtig Zuid-Holland'."