Rijk en regio maken afspraken voor ontwikkeling van de Rotterdamse haven en de regio
Partijen rondom de Rotterdamse haven hebben sleutelafspraken gemaakt over de ontwikkeling van de Rotterdamse haven, in balans met de regio. Daarbij is ingezoomd op onder andere optimaal ruimtegebruik, waterstoftoepassingen en de stikstofproblematiek. De Rotterdamse haven heeft alles in zich om in 2050 het meest duurzame en concurrerende haven- en industriecluster ter wereld te zijn. De gemaakte afspraken dragen bij aan deze Zuid-Hollandse ambitie en staan beschreven de uitvoeringsagenda die op 3 april is gepubliceerd.
Arne Weverling, gedeputeerde transitie haven en industrie en bestuurlijk trekker van NOVEX Rotterdamse haven: "Geen keuzes maken betekent dat de toekomst door andere spelers bepaald wordt. Dat is onwenselijk, want we hebben een uniek en waardevol haven en industrieel complex in Rotterdam. Daarom willen we met onze NOVEX-partners samen de richting van de ontwikkelingen bepalen."
Het is voor het eerst dat dat zo’n brede coalitie van organisaties samenwerkt aan strategische ruimtelijke keuzes en het versnellen van projecten in de regio van de Rotterdamse haven. Dit is nodig omdat in de regio veel verschillende ruimtelijke en maatschappelijke opgaven samenkomen. NOVEX-partners hebben elk hun eigen beslissingsbevoegdheid, maar ze leggen strategische ruimtelijke keuzes gezamenlijk vast en bewaken de samenhang.
Belangrijkste afspraken uit de uitvoeringsagenda
- NOVEX-partijen onderzoeken slimmer ruimtegebruik in de bestaande haven, van regionale bedrijventerreinen en de effecten van zeewaartse uitbreiding. Nut, noodzaak en effecten van deze oplossingsrichtingen worden in kaart gebracht.
- NOVEX-partijen willen een groene waterstofmarkt realiseren, in lijn met de visie van het kabinet. Ammoniak als waterstofdrager biedt kansen maar ook bedreigingen vanwege veiligheid. Afgesproken is om hierover in 2025 duidelijke kaders vast te stellen.
- Uiterlijk 2028 zijn terminals in en nabij het stedelijk gebied voorzien van walstroom.
- In 2025 komen de NOVEX-partners met een plan van aanpak voor de reductie van stikstofuitstoot in de haven en voor het beschermen van Natura 2000-gebieden binnen 25 kilometer van de haven.
- De regio heeft een grote opgave op het gebied van woningbouw, ook voor het aantrekken en behouden van medewerkers voor bedrijven in de haven. In 2025 wordt beter in kaart gebracht hoe de benodigde woningen via maatwerkoplossingen kunnen worden gerealiseerd.
Van uitvoeringsagenda naar investeringsagenda
Begin december 2023 heeft de Rijksoverheid, samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam een ontwikkelperspectief voor de haven vastgesteld. Nu is de stap gezet naar een volgende fase met het publiceren van de Uitvoeringsagenda 1.0 NOVEX Rotterdamse haven 2025-2050. De vervolgstap is het koppelen van financiële middelen aan de gezamenlijke doelen, afspraken en projecten. Deze ‘investeringsagenda’ wordt later in 2025 verwacht.
Partners programma NOVEX Rotterdamse haven
Het landelijke ‘Programma NOVEX’ (‘Nationale Omgevingsvisie Executiekracht’) is de basis voor goede samenwerking tussen de verschillende bestuurslagen over ruimtelijke ordening. Nederland heeft 16 NOVEX-gebieden en per gebied wordt een gebiedsgerichte oplossing voorgesteld. ‘NOVEX-gebied Rotterdamse haven’ is één van die gebieden.
Zie ook: www.novexrotterdamshaven.nl.
In het programma NOVEX Rotterdamse haven werken ministerie van Economische Zaken, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Klimaat en Groene Groei, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, de provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam als initiatiefnemers samen.
Zij zoeken daarbij de samenwerking met gemeente Voorne aan Zee, gemeente Nissewaard, gemeente Albrandswaard, gemeente Maassluis, gemeente Vlaardingen, gemeente Schiedam, gemeente Dordrecht, DCMR Milieudienst Rijnmond, Waterschap Hollandse Delta, Veiligheidsregio Regio Rotterdam, GGD Rotterdam-Rijnmond, Deltalinqs, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland en Metropoolregio Rotterdam Den Haag.