Ruimte voor groen, recreatie en schoon water in de Krimpenerwaard
In de Krimpenerwaard wordt zo'n 14 hectare natuur in de omgeving van Bergambacht ingericht. Dit is mogelijk dankzij een samenwerking tussen de gemeente Krimpenerwaard, drinkwaterbedrijf Dunea en de provincie Zuid-Holland. De bestuurders van deze drie organisaties tekenden op 10 april een samenwerkingsovereenkomst om de natuur aan te leggen.
De aanleg van de natuur is onderdeel van een bredere ontwikkeling in dit gebied, die bestaat uit twee onderdelen. Als eerste wordt gewerkt aan een natuurgebied en de bouw van het nieuwe gemeentehuis. De tweede ontwikkeling is de uitbreiding van de productielocatie van Dunea.
Gedeputeerde Berend Potjer: “Dank aan gemeente Krimpenerwaard en drinkwaterbedrijf Dunea voor deze mooie samenwerking! Dankzij dit project realiseren we niet alleen een nieuw gemeentehuis en een toekomstbestendige drinkwatervoorziening, maar ook nog eens extra ruimte voor natuur in de Krimpenerwaard. Dat is goed nieuws voor dieren en planten in onze provincie en ook goed nieuws voor inwoners die volop kunnen genieten van dit bijzondere gebied.”
Bijzondere natuur en ruimte voor wandelaars
Het natuurgebied wordt aangelegd tussen de provinciale weg N210 en de Lekdijk. De huidige grond wordt omgevormd tot natuur die in deze omgeving past. Denk hierbij aan kruiden- en faunarijke graslanden met poelen waarin planten zoals dotterbloemen en groeien en kamsalamanders leven of aan bosachtige stukken met bomen als elzen, wilgen en berken. Een gedeelte van het natuurgebied wordt met wandelpaden toegankelijk gemaakt voor wandelaars.
Nieuw gemeentehuis
Tegen de kern van Bergambacht aan, is de bouw van het nieuwe gemeentehuis voor de gemeente Krimpenerwaard in volle gang. De oplevering van dit volledig circulaire gebouw staat gepland voor eind 2025. Tegelijk met het nieuwe gemeentehuis ontwikkelt de gemeente ook het gebied achter het nieuwe gemeentehuis. Zo sluit het straks goed aan op de waterrijke omgeving en het polderlandschap.
Uitbreiding productielocatie Dunea
Drinkwaterbedrijf Dunea bereidt zich voor op de toekomst. De behoefte aan schoon drinkwater groeit, terwijl het steeds meer inzet vraagt om voldoende water van goede kwaliteit te leveren. Door de uitdaging waarvoor Dunea staat, moet de productielocatie worden uitgebreid, terwijl er buiten in het gebied ruimte ontstaat voor natuur. Dunea voorziet momenteel bijna 1,4 miljoen inwoners van drinkwater in het westelijk deel van Zuid-Holland.
Netwerk van natuurgebieden
Deze ontwikkelingen sluiten naadloos aan op de plannen van de provincie Zuid-Holland. Zoals afgesproken met het Rijk, zet de provincie zich in om uiterlijk in 2027 een netwerk op te leveren van natuurgebieden die zoveel mogelijk onderling verbonden zijn. Planten en dieren krijgen zo meer kans om te overleven. Dit noemt de provincie het Natuur Netwerk Nederland. Een groot deel hiervan is al gereed, maar de laatste hectares moeten de komende jaren nog worden aangelegd. Ook bij Bergambacht stond een deel hiervan al op de kaart van Natuur Netwerk Nederland. Dankzij de samenwerking tussen de drie partijen kan dit gedeelte nu worden meegenomen.
Vervolg
In de samenwerkingsovereenkomst - die op 10 april is ondertekend - staan afspraken over welke stappen de gemeente, de provincie en Dunea de komende periode gaan zetten om alle ontwikkelingen in dit gebied mogelijk te maken. Inmiddels is in overleg met verschillende partijen een eerste uitwerking gemaakt van hoe het natuur- en recreatiegebied eruit kan komen te zien. Aan de hand van deze eerste uitwerking worden gesprekken ingepland met omwonenden, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen, over wat zij van de plannen vinden. Met de resultaten van die gesprekken wordt een definitieve uitwerking gemaakt. Via www.krimpenerwaard.nl/gebiedsontwikkeling delen we updates over het project.
Meer informatie

Wethouder Wisja Pannekoek, directeur Dunea Wim Drossaert en gedeputeerde Berend Potjer bij het pompstation in Bergambacht tijdens het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst gebiedsontwikkeling Bergambacht.