In 2025 kunnen, in de tweede tranche, nog 18 initiatiefnemers een subsidie tegemoet zien binnen het maatregelenpakket van de 7 Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Gedeputeerde Staten hebben hiertoe op 1 april 2025 besloten en stellen hiervoor € 773.185 beschikbaar.
De aan de erfgoedlijnen verbonden erfgoednetwerktafels bepalen elk jaar met elkaar welke initiatieven het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van onze erfgoedlijnen. Onder de projecten in deze tweede ronde van 2025 bevinden zich onder meer een reizende tentoonstelling en 14 wandel-, fiets- en vaarroute apps rond de rivier de Oude Rijn.
Een Trekvaart Experience en historisch onderzoek naar het Admiraalshuis in Gouda. Wordt de stadskraan op de stadswerf de Koningspoort (Rotterdam) gerestaureerd. Komt er een QR-route langs maritiem-industrieel erfgoed in de Krimpenerwaard en kun je ook in Vlaardingen binnenkort kennismaken met hun maritieme historie. In Rotterdam worden 3 rijksmonumentale hijskranen in de Entrepothaven gerestaureerd.
Een overzicht van alle projecten van de tweede tranche vind je in het Provinciaal Blad Provinciaal blad 2025, 5763 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen.
Herijking erfgoedlijnen
Voor 2025 waren er in plaats van één, 2 rondes binnen het maatregelenpakket. Dit had onder meer te maken met de herijking van de erfgoedlijnen. Zo werd per 1 januari de erfgoedlijn Trekvaarten uitgebreid met 2 extra trajecten: Leiden-Utrecht en Gouda-Amsterdam en is de erfgoedlijn Waterdriehoek getransformeerd tot de erfgoedlijn Maritieme Industrie.
Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed voor de provincie Zuid-Holland: “Het is goed om te zien dat er ook binnen de tweede tranche van het maatregelenpakket weer veel mooie projecten een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien. Langs onder meer de nieuw toegevoegde trekvaartverbindingen en binnen de nieuwe erfgoedlijn Maritieme Industrie laten de initiatiefnemers zien dat zij, samen met talrijke vrijwilligers, ons erfgoed een warm hart toe dragen. Zo vertellen zij met veel enthousiasme en inzet het verhaal van Zuid-Holland dat daarbij hoort door.”
7 erfgoedlijnen
De provincie kent 7 erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Maritieme Industrie.
Een erfgoedlijn bestaat uit 2 aspecten: een geografische lijn (bijvoorbeeld de kust, rivier of een trekvaart) en een gezamenlijk verhaal. Zo zijn bijvoorbeeld kastelen, landgoederen, forten, bunkers, verdedigingslinies, archeologische vondsten en trekvaarten zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is.
Samen met ruim 300 externe partners en gesteund door duizenden betrokken en enthousiaste vrijwilligers is het mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, te beleven, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed ook voor de toekomst behouden.
Sinds de start van de erfgoedlijnen in 2012 hebben zo’n 900 projecten hieraan bijgedragen. Om inwoners en bezoekers van onze provincie kennis te laten maken met ons erfgoed worden ook elk jaar laagdrempelige evenementen georganiseerd zoals de Dag van het Kasteel, de Bunkerdag, de regionale Trekvaartdagen en diverse Romeinse festivals.