Als senior zelfstandig wonen, maar toch samen. Het kan. Zuid-Holland steunt daarom het initiatief om meer Thuishuis-projecten op te starten. Het zijn huizen waar ouderen zelfstandig wonen, maar bijvoorbeeld óók een gezamenlijke keuken en woonkamer hebben. In de provincie moeten 15 van dit soort ‘studentenhuizen voor ouderen’ komen te staan.
In Zuid-Holland wonen ruim 200.000 alleenstaande ouderen. Een flink aantal van hen zoekt eigenlijk een passender woning. “Als je huis steeds groter en je leven steeds kleiner wordt, dan zijn dit soort ouderen woningen echt een uitkomst,” legt gedeputeerde Wonen Anne Koning uit. “Daarom steunen we ook dit initiatief. Het is leuker wonen én je helpt doorstroming op de woningmarkt.”
Zuid-Holland heeft zich aangesloten bij het consortium met Thuis in Welzijn, Zilveren Kruis, Fundis, BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, Dioraphte, Redevco Living en ZorgSaamWonen dat zich inzet meer van deze ThuisHuis-projecten te ontwikkelen. Het idee is op deze manier woningen te bouwen waar behoefte aan is én doorstroming op de woningmarkt op gang te helpen.
Doorstroming
“Als mensen kleiner gaan wonen, komt er een groter huis vrij,” legt Koning uit. “Dat zijn nou net die plekken waar bijvoorbeeld beginnende gezinnen heel hard naar op zoek zijn. Zo dring je het woningtekort voor verschillende groepen mensen terug.” De provincie steunt daarom ook andere initiatieven voor ouderen zoals Het Knarrenhof. Waar ouderen op een soortgelijke manier samen wonen.
De komende periode wordt gebruikt om in totaal 50 ThuisHuizen in heel Nederland te lanceren. Soms gebeurt dat door bestaande gebouwen om te toveren tot deze nieuwe vorm, maar het kan ook door complete nieuwbouw.
Zuid-Holland blijft de komende jaren flink doorbouwen. In totaal worden tot en met 2030 bijna een kwart miljoen woningen gebouwd. Om te zorgen dat er een huis voor alle woningzoekenden te vinden is blijft de provincie zich inzetten voor alle groepen. Nu in een consortium, maar ook met subsidies, experts en het maken van goede afspraken.