Koepelrapport KRW aan Tweede Kamer bevestigt: water nog steeds niet schoon genoeg
In 2027 moet Nederland laten zien of de doelen voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn behaald. Uit het Koepelrapport KRW blijkt dat Nederland, ondanks de goede stappen die zijn gezet, niet overal alle doelen voor 2027 haalt. Het rapport is aangeboden aan de Tweede Kamer.
Het Koepelrapport stelt dat in de afgelopen 15 jaar wel allerlei maatregelen zijn genomen om de waterkwaliteit te verbeteren, maar dat de bronnen van vervuiling onvoldoende zijn aangepakt. Het versterken van toezicht, strengere normeringen en op de doelen van de KRW afgestemde vergunningen worden gezien als effectieve maatregelen voor het verbeteren van waterkwaliteit.
Voor gedeputeerde Arne Weverling (water, bodem en klimaatadaptatie), komen de conclusies uit het Koepelrapport niet als een verrassing: “Het is een publiek geheim dat we met elkaar een enorme opgave hebben. Er is de afgelopen jaren al veel werk verzet en met resultaat, want we voldoen al aan 80% van de doelen. Tegelijkertijd geldt dat we er op sommige plekken nog lang niet zijn. Onderaan de streep is het wat mij betreft simpel: links of rechtsom gaan we de doelen voor de KRW halen. Of dit al lukt in 2027, valt te bezien. Onze inzet blijft daar wel onverminderd op gericht.”
Landelijke stand van zaken
In totaal telt Nederland 745 oppervlaktewaterlichamen en 23 grondwaterlichamen met samen 100.000 parameters waarmee de kwaliteit (chemie en ecologie) van het water wordt gemeten. Iedere parameter heeft een norm die volgens de KRW niet mag worden overschreden. Op dit moment voldoen de waterlichamen aan 80% van de doelen. Maar door het ‘one out-all out’ principe krijgt geen enkel waterlichaam de status ‘goede toestand’ zolang deze niet voldoet aan 100% van de parameters.
Waar staan we in Zuid-Holland?
Op dit moment werken we aan onze eigen tussenbalans, oftewel: zijn de genomen maatregelen effectief en behalen we daarmee onze doelen? En welke extra inspanningen kunnen we als provincie nog leveren? Weverling: “Kijk ik naar de provinciale maatregelen ben ik positief gestemd. Alle maatregelen uit het provinciaal maatregelenpakket zijn in uitvoering of al uitgevoerd. Daarmee doen we wat we hebben beloofd. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor zaken waar extra inzet op nodig is. Bijvoorbeeld als het gaat om het aanpakken van indirecte lozingen door bedrijven, verduurzaming van industrie-, land- en tuinbouwgebieden en de rivierkreeften problematiek. Onderwerpen waar we inmiddels al extra inzet op plegen.”
Behalen van KRW-doelen in 2027 geen uitgemaakte zaak
Het uitvoeren van de maatregelen uit het provinciaal maatregelenpakket zou er logischerwijs voor moeten zorgen dat we in Zuid-Holland de KRW-doelen behalen. Aanvullend op deze maatregelen zijn in het KRW-impulsprogramma extra maatregelen opgenomen. Het Rijk is dit impulsprogramma in 2023 gestart om alles op alles te zetten om in 2027 aan de eisen van de KRW te voldoen. Binnen dit programma werken Rijk en regio nauw. In het Koepelrapport worden de maatregelen uit het impulsprogramma als effectief beoordeelt. Of we met de extra inzet ook in 2027 alle doelen voor de KRW behalen, valt nog niet met zekerheid te zeggen. Hierbij speelt ook mee dat de effecten van uitgevoerde maatregelen vaak pas later zichtbaar zijn.
Weverling: “We spannen ons maximaal in om de doelen van de KRW te behalen. En ook na 2027 blijven we dit doen. Het belang van voldoende en schoon water blijft namelijk ook na 2027 staan. We hebben wel de medewerking van alle betrokkenen nodig, denk aan: het Rijk en de waterschappen en gemeenten in onze provincie. We hebben elkaar keihard nodig om de komende jaren het verschil te maken. Met het koepelrapport als basis gaan we (provincies, waterschappen en Rijk) begin volgend jaar in gesprek om concreet te maken wat welke partij nog meer en beter kan doen. Het uitgangspunt daarbij is dat elke bestuurslaag de eigen bevoegdheden maximaal benut om aan de KRW te voldoen.”
Wat is de Kaderrichtlijn Water?
Met de Kaderrichtlijn Water (KRW) is Europees afgesproken om het water in rivieren, meren, sloten en het water in de bodem schoner en gezonder te maken. Alle landen in Europa moeten ervoor zorgen dat het water in 2027 aan bepaalde kwaliteitseisen (chemisch schoon, voldoende en ecologisch gezond water) voldoet. Het Koepelrapport tussenevaluatie Kaderrichtlijn Water (KRW) is een tussentijdse evaluatie van het traject om de KRW-doelen van 2027 te halen. De rapportage laat de huidige stand van zaken zien en welke extra inzet nodig is om zo snel mogelijk de doelen te halen.