Miljoenen extra voor agrarisch natuurbeheer in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft het budget voor agrarisch natuurbeheer fors verhoogd. Voor de periode 2023-2028 was al 61,2 miljoen euro beschikbaar voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), vooral gericht op het beschermen van weide- en akkervogels. Nu komt daar 3,8 miljoen euro extra bij. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om bedreigde vogels zoals de grutto, kievit, tureluur, patrijs en veldleeuwerik te ondersteunen.
De vogels zijn afhankelijk van agrarische landschappen voor voedsel, broedplaatsen en leefgebied. Boeren en collectieven spelen een cruciale rol in het beheer van deze gebieden. Zes collectieven in Zuid-Holland hebben uitbreidingsaanvragen ingediend en gaan aan de slag om het leefgebied van boerenlandvogels te verbeteren.
Wat doen de collectieven?
Een van de collectieven is Collectief Zuid-Hollandse eilanden. In het leefgebied open grasland ligt de nadruk op het verbeteren van mozaïekbeheer, het afwisselend onderhouden van stukken land, door in te zetten op vernatting van het gebied, met name door plas-dras toe te passen. Op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en op het eiland van Dordrecht wordt ook ingezet op het open akkerland. Er worden meer kruidenrijke akkerranden en vogelakkers aangelegd.
Dit zorgt voor een gevarieerd landschap waar vogels gedurende het broedseizoen genoeg voedsel en veilige plekken kunnen vinden. Voor akkervogels is een van de problemen dat er in de winter niet genoeg voedsel te vinden is. Met deze uitbreiding wordt daar ook op ingezet.
Ook Collectief de Groene Klaver gaat met het extra budget het aantal hectares beheer fors uitbreiden. Voor het leefgebied open grasland vindt er uitbreiding plaats van het zogenaamde zwaar beheer. Hieronder valt onder andere de plas-dras. Percelen met een plas-dras worden in het broedseizoen drassig gemaakt. Dit biedt weidevogels een ideale plek om te rusten en te foerageren. Door de hogere waterstand komen wormen en andere bodemdieren dichter bij het oppervlak, waardoor ze gemakkelijker te bereiken zijn voor de boerenlandvogels.
Naast het plas-drasgebied, wordt ook ingezet op meer kruidenrijk grasland en grasland met een rustperiode of een geringe veebezetting, zodat de boerenlandvogels veilig hun eieren uit kunnen broeden en de gruttokuikens voldoende lang gras hebben om naar insecten te zoeken.
Daarnaast worden ten behoeve van de akker- en bollenvogels bloemblokken, wintervoedselakkers en keverbanken aangelegd zodat behalve broedvogels ook ook overwinteraars voldoende voedsel weten te vinden. Ook krijgt ecologisch slootbeheer meer ruimte: meer dan 70 hectare sloten wordt onderhouden met oog voor biodiversiteit.
Belang van agrarisch natuurbeheer
Het aantal boeren dat deelneemt aan het ANLb blijft groeien. Door hun inzet kan de biodiversiteit op het platteland toenemen en krijgen vogels zoals de grutto en kievit betere overlevingskansen.
Gedeputeerde Berend Potjer benadrukt: "Onze boeren en onze natuur hebben het zwaar. Met deze miljoenen helpen wij hen beiden en gaan onze boeren hun gronden en ons landschap natuurrijker maken, zodat onze geliefde vogels zoals de grutto en kievit een toekomst hebben."
Meer informatie over de werkzaamheden van collectieven zoals De Groene Klaver is te vinden op hun website.
Wat houdt het extra budget in?
Het extra budget richt zich op vier leefgebieden: open grasland, open akkerland, dooradering en agrarisch waterbeheer. Hiermee worden maatregelen genomen zoals:
- Het beschermen van weidevogelnesten en het vergroten van de overlevingskansen van kuikens door bijvoorbeeld later te maaien en het plasdras zetten van weilanden.
- Het aanleggen van vogelakkers en het beheren van akkerranden en heggen en hagen.
- Het onderhouden van landschapselementen zoals pestbosjes, hoogstamfruitboomgaarden of knotwilgen en van lijnvormige elementen, zoals slootkanten.
- Het bevorderen van de waterkwaliteit, onder meer door het ecologisch schonen van sloten. Hierbij worden sloten gefaseerd geschoond in plaats van in één keer helemaal. Zodat waterdieren een betere kans hebben om te overleven.
Komend voorjaar presenteert het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur verdere plannen om het ANLb verder uit te breiden. Zo wordt het agrarische landschap nog beter beschermd en behouden voor toekomstige generaties.