Nobian eerste bedrijf met bindende afspraken CO2-reductie
Nobian, een bedrijf dat zout en belangrijke chemicaliën maakt, is het eerste bedrijf in Nederland dat bindende maatwerkafspraken heeft gemaakt met de overheid. Deze afspraken zorgen ervoor dat jaarlijks 0,5 miljoen ton CO₂ minder wordt uitgestoten, de uitstoot van stikstof met 400 ton wordt teruggebracht en dat er minder energie nodig is.
Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en secretaris-generaal Jan Hendrik Dronkers (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) ondertekenden de afspraken met Michael Koenig, de CEO van Nobian. De provincie Zuid-Holland tekende als bestuurlijke steunbetuiging. Hiermee dragen we uit samen met het ministerie en Nobian te werken aan een CO₂-vrije en circulaire economie.
Gedeputeerde Arne Weverling (Haven en Industrie): “Ik ben blij dat Nobian deze stap voorwaarts zet en hoop dat meer bedrijven volgen. Het doel van Nobian, geen CO₂ uitstoot meer in 2030, sluit naadloos aan bij onze ambities om met onze haven en industrie de meest duurzame haven van de wereld te worden. Dit moet gebeuren op een manier dat bedrijven daarin mee kunnen, zodat onze industrie internationaal concurrerend blijft. De maatwerkaanpak voorziet hierin omdat de maatwerkafspraken zowel de lokale industrie verduurzamen als de economische groei en werkgelegenheid bevorderen, met oog voor het milieu en de omgeving.”
CO2-besparingen en andere effecten
- De bindende afspraken bevatten de volgende maatregelen:
- De gasgestookte installaties voor de zoutproductie in Hengelo en Delfzijl worden vervangen door warmtepompen op elektriciteit. Ook wordt de elektrolysecapaciteit voor de chloorproductie in Rotterdam sneller vervangen door de nieuwste technologie. Daarnaast is een circulair project voor het terugwinnen van zout uit reststromen onderdeel van de overeenkomst.
- De CO2-uitstoot wordt vanaf 2030 elk jaar met meer dan 0,5 miljoen ton verminderd, vergeleken met 2020. Met behulp van de maatwerkafspraken zou Nobian al in 2030 CO2 neutraal kunnen zijn.
- De uitstoot van stikstof wordt met 400 ton verminderd, wat meer dan 2% is van het doel voor de industrie in 2030. In 2030 zal de stikstofuitstoot van Nobian bijna nul zijn.
- Het jaarlijkse gasverbruik wordt met 300 miljoen kubieke meter verminderd, wat gelijk is aan het gasverbruik van zo'n 250.000 huishoudens.
- Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik voor de chloorproductie in Rotterdam wordt met 135 GWh verminderd, wat gelijk is aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 50.000 huishoudens. De besparing creëert ook 25 MW extra capaciteit voor Nobian, zodat het bedrijf flexibeler kan produceren. Dit helpt om het elektriciteitsnet in balans te houden en congestie te verminderen.
- De projecten zorgen naar verwachting voor een waterbesparing van 1,7 miljoen kubieke meter en een vermindering van de warmteafvoer met 90MW.
- Nobian blijft ook samenwerken met de overheid aan het ontwikkelen van ondergrondse energieopslag in zoutcavernes, wat belangrijk is voor de energietransitie en de waterstofinfrastructuur.
Streven naar groene chemie
Michael Koenig, CEO van Nobian: “De ondertekening van deze Maatwerkovereenkomst is een mijlpaal voor ons bedrijf en voor de Nederlandse overheid. De start van deze Maatwerksamenwerking is belangrijk om de energietransitie te laten slagen en het sluit volledig aan bij onze Grow Greener Together filosofie. Als grootste producent van zout in West-Europa wint Nobian 90% van het zuivere zout in Nederland, dat een cruciale rol speelt in de Nederlandse en Europese economie voor de productie van essentiële chemicaliën en materialen. Vandaag benadrukken we onze ambitie om een van de duurzaamste chemiebedrijven van Europa te zijn en onze uitstoot terug te brengen naar nul in 2030. Ik kan alleen maar waanzinnig trots zijn op alle collega’s en partners die eraan hebben bijgedragen dat we vandaag deze belangrijk afspraken kunnen tekenen."
Versnelde CO2-reductie
Het ministerie van economische zaken en klimaat, nu het ministerie van Klimaat en Groene Groei, heeft in het voorjaar van 2022 het maatwerktraject verduurzaming industrie opgestart. Dit traject heeft tot doel om met de 20 grootste uitstoters van CO2, afspraken te maken om tot versnelde emissiereductie te komen zodat de 2030 doelen van het Klimaatakkoord worden behaald. Naast financiële ondersteuning zet de overheid zich in om knelpunten voor de verduurzaming weg te nemen. Zo wordt de samenwerking met de provincies, de omgevingsdiensten en de netbeheerders verder geïntensiveerd ten aanzien van vergunbaarheid van de initiatieven en de benodigde energie-infrastructuur. Als provincies zorgen we er daarbij voor dat we te allen tijde onze onafhankelijke rol als bevoegd gezag voor de omgevingswet kunnen uitvoeren.
Over Nobian
Zout- en chemiebedrijf Nobian produceert en verwerkt zout dat nodig is voor producten voor alledaags gebruik zoals textiel, geneesmiddelen en desinfectiemiddelen. Maar ook voor producten die belangrijk zijn voor de energietransitie, zoals isolatiemateriaal, batterijen, elektrische auto’s, windmolens en zonnepanelen. Meer informatie op www.nobian.com.
Meer informatie
Van links naar rechts: Erwin Hoogland (gedeputeerde provincie Overijssel), Arne Weverling (gedeputeerde provincie Zuid-Holland), Michael Koenig (CEO Nobian), Sophie Hermans (minister Klimaat en Groene Groei), Jan Hendrik Dronkers (secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).