Provincie start onderzoeksprocedure voor aanpassing omgevingsbeleid
De provincie stelt een Omgevingseffectrapport (OER) op vanwege de actualisatie van het Omgevingsbeleid (‘Herziening 2025’). Dit is een onderzoeksfase waarvan de inzichten op een later moment worden gebruikt om tot een goede afweging en besluitvorming te komen. Daarbij gaat het om de wijzigingen als gevolg van het Ruimtelijk voorstel, het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG), een duurzaam energiesysteem en windenergie.
Het OER is een hulpmiddel om tot een goede afweging en besluitvorming te komen. In het OER wordt onderzocht wat de mogelijke gevolgen van wijzigingen van het Omgevingsbeleid zijn. Ook worden mogelijke effecten en alternatieven in beeld gebracht. Het verschil tussen een Milieueffectrapportage (MER) en een OER is dat het milieueffectrapport wordt verbreed met thema's, zoals gezondheid, duurzaamheid en sociale en economische effecten. Vanwege deze brede definitie wordt er in het traject van de Herziening 2025 gesproken van een Omgevingseffectrapport (OER).
Onderwerpen
Met de Herziening Omgevingsbeleid 2025 (Herziening 2025) worden de drie kerninstrumenten van het Omgevingsbeleid van de provincie Zuid-Holland gewijzigd, de visie, verordening en het programma. Inhoudelijk gaat het om de volgende onderwerpen:
- Ruimtelijk Voorstel Provincie Zuid-Holland: In het Ruimtelijk Voorstel wordt een nieuwe ruimtelijke koers uiteengezet voor een toekomstbestendig Zuid-Holland in 2050.
- Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG): Het ZH-PLG is voor onze provincie de uitwerking van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Hierin staan de plannen voor het landelijk gebied van Zuid-Holland die moeten leiden tot het behalen van de doelen voor natuur, stikstof, water en klimaat.
- Duurzaam energiesysteem: Het energiesysteem verandert in snel tempo, ook binnen Zuid-Holland. De combinatie van grote opgaven zoals woningbouw, de energietransitie, stikstof, natuur en mobiliteit en hernieuwbare opwek, leiden tot vele en relatief snelle veranderingen voor het energiesysteem. Het provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (pMIEK) geeft voor onze provincie een overzicht van energie-infrastructuurprojecten van regionaal belang die het meest bijdragen aan het realiseren van de regionale energievisie en het faciliteren van het halen van de regionale klimaatdoelen.
- Windenergie, de Regionale Energiestrategie (RES)-gebieden: De provincie wil de partners in de RES-regio maximaal faciliteren door locaties voor windenergie vast te leggen in de Omgevingsverordening. Dit kunnen uitgewerkte zoeklocaties zijn die in 2022 als zoekgebied opgenomen zijn in de RES 1.0 en het Omgevingsprogramma. Als blijkt dat deze zoekgebieden niet geschikt zijn voor windenergie, kunnen het mogelijk ook nieuwe zoeklocaties zijn buiten de zoekgebieden in de RES 1.0. De provincie kan daarnaast als partner in de RES zelf ook locaties aandragen, bijvoorbeeld als een RES achterblijft bij realisatie van het RES-bod.
- Windenergie, kleine windturbines en verruiming van het huidige beleid: De provincie wil lokale ondernemers de ruimte geven om meer zelfvoorzienend te worden op energie en/of nieuwe verdienmodellen te kunnen ontwikkelen op het gebied van energietransitie. Daarom is er het voornemen om meer ruimte te geven aan hogere, kleine windturbines.
De internetconsultatie voor de Herziening 2025 is voorzien in maart 2025. De terinzagelegging van het ontwerp van de herziening is voorzien vanaf augustus, en zal vanwege de zomervakantie verlengd worden tot begin oktober.