Provincie Zuid-Holland lanceert Ruimtelijk Economische Visie: sturing op toekomstbestendige economie
De provincie Zuid-Holland presenteert een ambitieuze Ruimtelijk Economische Visie (REV), waarin brede welvaart en selectieve groei centraal staan. De visie dient als thematische uitwerking van het Ruimtelijk Voorstel en richt zich op regionale sturing om de economie toekomstbestendig te maken en de ruimte in Zuid-Holland optimaal te benutten.
Uitdagingen en scherpe keuzes
Zuid-Holland staat voor grote transities. De regio loopt tegen allerlei grenzen aan, zoals een tekort aan arbeidskrachten, schaarste aan zoetwater, netcongestie, afnemende biodiversiteit en een tekort aan woningen. Ook wettelijke beperkingen rond stikstof, CO2 en waterkwaliteit spelen een rol. Daar komt bij dat er nauwelijks ruimte beschikbaar is voor nieuwe economische ontwikkelingen. Tegelijkertijd vraagt de transitie van de economie ook om extra ruimte, bijvoorbeeld voor de circulaire economie.
Gedeputeerde Meindert Stolk, Economie en Innovatie: “We moeten scherpe keuzes maken om ruimte en middelen te gebruiken voor een economie die innovatief én duurzaam is. We willen de ruimte voor onze economie beschermen én beter benutten. Dit vraagt om een integrale benadering, waarin we niet alleen economische groei maar ook leefkwaliteit en inclusiviteit meenemen.”
Drie prioriteiten: duurzaam, innovatief en inclusief
De provincie zet in op drie hoofdthema’s:
- Duurzaam: Zuid-Holland wil in 2050 volledig circulair en klimaatneutraal zijn. De ruimte voor economie moet duurzaam, natuurinclusief en klimaatadaptief worden.
- Innovatief: Versterking van kennis- en innovatie-ecosystemen en de technologische maakindustrie staan centraal. Dit moet bijdragen aan de veerkracht en het toekomstig verdienvermogen van de economie.
- Inclusief: De provincie wil een eerlijke verdeling van kansen, betaalbare werkruimte en een betere bereikbaarheid van werk en voorzieningen voor iedereen.
Focus op transitie en maatschappelijke waarde
Om de schaarse ruimte optimaal te benutten, heeft Zuid-Holland een duidelijke prioritering van economische activiteiten opgesteld:
- Basiseconomie: Ruimte voor maatschappelijke en nutsvoorzieningen en stadsverzorgende bedrijvigheid die essentieel zijn voor de samenleving. Ook sectoren van nationaal strategisch belang dienen voldoende ruimte te krijgen.
- Transitie naar circulaire en klimaat neutrale economie: Circulaire activiteiten krijgen ruimte en prioriteit op strategische locaties om bij te dragen aan deze transitie. Voor bedrijven die niet duurzaam en circulair willen produceren, wordt op termijn geen nieuwe ruimte meer geboden.
- Innovatieve clusters: Zuid-Holland prioriteert ruimte voor kennisintensieve en innovatieve sectoren, bijvoorbeeld via campusbeleid en ondersteuning van start-ups en scale-ups.
Regio overstijgend en met duidelijke kaders
De provincie benadrukt het belang van regionale samenwerking en duidelijke kaders. Allereerst wordt de ruimte voor bedrijvigheid beschermd, bijvoorbeeld tegen transformatie naar andere functies. Bij de toekenning van ruimte aan bedrijven komt de bijdrage aan duurzaamheid, innovatie en inclusiviteit centraal te staan. Daarnaast komt er een herstructureringsfonds om bestaande locaties beter te benutten.
Met deze visie streeft Zuid-Holland naar een balans tussen economische groei, maatschappelijke meerwaarde en een efficiënt ruimtegebruik. Hiermee wil de provincie haar concurrentiepositie versterken en bijdragen aan een leefbare, duurzame toekomst.
Voor meer informatie, lees de volledige tekst van de Ruimtelijk Economische Visie.