In het onderzoeksrapport van Buck Consultants International, opgesteld in opdracht van het Nationaal Campussen Overleg (NCO), de top 10 campussen van Nederland, blijkt dat de aantrekkingskracht van campussen en science parks op innovatiepioniers en technologie gedreven bedrijven in Zuid-Holland en Nederland substantieel groter is geworden. De bundeling van kennis, middelen en netwerken creëert een succesvol vliegwiel voor verantwoorde economische groei met thema’s als duurzaamheid, digitalisering, gezondheidszorg en inclusiviteit.
Campussen in Zuid-Holland
Het onderzoeksrapport heeft de campussen ingedeeld in verschillende fases van volwassenheid. In Zuid-Holland is een relatief groot aantal campussen gevestigd, in verschillende fases van ontwikkeling. Het Leiden Bio Science Park en de TU Delft Campus zijn het verst gevorderd in hun volwassenheid en behoren tot de topcampussen van Nederland en laten van deze topcampussen de grootste groei in werkgelegenheid bij bedrijven zien van heel Nederland.
De NL Space Campus in Noordwijk en Biotech Campus in Delft staan in het rijtje van gevestigde campussen, die nog verder kunnen groeien.
Daarnaast zijn er nog 4 locaties in Zuid-Holland in ontwikkeling: Rotterdam Square, Greenport Horti Campus in Bleiswijk, het Dutch Innovation Park in Zoetermeer en de RDM in Rotterdam.
De Economic Board Zuid-Holland (EBZ) is trots dat 8 Zuid-Hollandse campussen zijn opgenomen in de lijst van 35 onderzochte campussen. Dit onderstreept de strategie en werkwijze waar Zuid-Holland zich al langer voor inzet: campusontwikkeling werkt. Een kwestie van lange adem en consistent beleid.
Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie: “Campussen zijn het middelpunt in het regionale ecosysteem voor innovatie en ondernemerschap. Ons campusbeleid in Zuid-Holland is gericht op het versterken van innovatie, samenwerking en duurzaamheid. Door het stimuleren van sterke verbindingen tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven, creëren we een dynamische omgeving waar talenten kunnen floreren en baanbrekende ideeën werkelijkheid worden. Het belang van de campussen voor de regio is daarom ontzettend groot. We zijn dan ook heel trots dat er in de provincie Zuid-Holland zo veel innovatiecampussen gevestigd zijn.”
Sterk ecosysteem voor ondernemers
Zuid-Holland heeft een zeer sterk en divers ecosysteem van kennis en innovatie. Het is meestal niet vanzelfsprekend dat ondernemers en onderzoekers elkaar weten te vinden. Op een campus komen zij samen om te werken aan innovatie. Netwerken en expertise worden zo beter benut.
Door samen te werken op de campussen, is het ook makkelijker voor ondernemers om in contact te komen met talent. Of met andere ondernemers: een startup kan net die nieuwe innovatie ontwikkeld hebben waar een ander bedrijf om zit te springen.
Wij roepen ondernemers daarom op de verbinding te zoeken met de campussen en gebruik te maken van het aanbod. De kruisbestuiving tussen onderwijs en ondernemers is iets wat wij vanuit Zuid-Holland aanjagen.
Gezamenlijke inzet
De Economic Board Zuid-Holland en de provincie Zuid-Holland hebben een paar jaar geleden, samen met adviesbureau Buck Consultants International, een gezamenlijke investerings- en samenwerkingsagenda ontwikkeld voor 5 innovatiecampussen in Zuid-Holland. Deze agenda schetst een duidelijke richting voor de verdere ontwikkeling van de campussen en benoemt concrete kansen voor samenwerking. Door nauwer samen te werken, kunnen de campussen hun volledige potentieel benutten en een versnelling brengen in oplossingen voor de grote maatschappelijke transities.
Met een gedeelde ambitie om technologieoverdracht naar en via bedrijven te stimuleren, hebben het Leiden Bioscience Park, TU Delft Campus, Biotech Campus Delft, NL Space Campus en RDM Square de afgelopen jaren hun krachten gebundeld in de Kopgroep Innovatiecampussen. Hierin delen 5 Zuid-Hollandse campussen kennis en werken ze samen om financiering optimaal in te zetten voor innovatie en groei. Gevestigde campussen, zoals de NL Space Campus, en campussen in ontwikkeling, zoals RDM Square, kunnen alle kennis vergaren om door te groeien tot volwassen campussen. Dit levert voor bestaande en nieuwe talenten met een mbo, hbo en wo opleiding meer toekomstbestendige banen op.
Leiden Bio Science Park (LBSP)
Het Leiden Bio Science Park viert dit jaar haar 40-jarig bestaan en is uitgegroeid tot de grootste, gespecialiseerde campus en science park van Nederland. Mede dankzij de internationale status als Life Sciences en Health innovatiedistrict, loopt Leiden Bio Science Park voorop in bedrijvigheid en impact: van de 900 nieuwe bedrijven die zich sinds 2018 nationaal op de 20 grootste campussen van Nederland vestigden, kozen er maar liefst 194 voor Leiden. Nu bieden hier 430 bedrijven aan meer dan 11.700 mensen werk. Wat het aantal bedrijven betreft, is het Leidse innovatiedistrict daarmee de hardste groeier van alle volwassen campussen. De totale werkgelegenheid op het Leiden Bio Science Park, inclusief onderwijs- en kennisinstellingen, stijgt naar meer dan 25.000 werknemers. Procentueel stijgt de werkgelegenheid op het Leiden Bio Science Park daarmee bijna 3 keer zo hard als in de rest van de Leidse regio. De innovatieve kracht van het park wordt onderstreept door de sterk toegenomen aanwezigheid van start-ups (van 5 naar 66) en uit kennisinstellingen en bedrijven ontstane spin-offs (van 35 naar 77).
TU Delft Campus
TU Delft campus heeft sinds het vorige rapport een groei van 32% aan gevestigde bedrijven gerealiseerd. Het aantal startups op TU Delft Campus is inmiddels verdriedubbeld en beslaat bijna de helft van het totale aantal gevestigde bedrijven. De 156 gevestigde startups maken TU Delft Campus tot de kraamkamer van de Zuid-Hollandse startups. Verder ziet Buck een ruime verdubbeling van de werkgelegenheid op de campus in de afgelopen zes jaar. De absolute groei in werkgelegenheid was op TU Delft Campus de hoogste van Nederland.
Biotech Campus Delft
In de categorie ‘Groei Campussen’ ziet Buck het aantal gevestigde bedrijven op de Biotech Campus Delft enorm toenemen, namelijk van 4 naar 32 bedrijven. Hiervan is ongeveer 30% in de startupfase. Verder heeft sinds 2018 een verdubbeling in de werkgelegenheid plaatsgevonden en biedt de Biotech Campus Delft inmiddels werk aan 1.400 personen. De Biotech Campus Delft is in deze categorie één van de groeibriljanten van Zuid-Holland.
Samenwerken werkt
De stevige posities en indrukwekkende groei van de Zuid-Hollandse campussen in het onderzoeksrapport van Buck Consultants International onderschrijft wat wij in Zuid-Holland al langer weten. Samenwerken aan campusontwikkeling werkt en heeft een aanzuigende werking op talent, onderzoek en bedrijvigheid. Wij zullen de komende jaren blijven inzetten op het versterken van de campussen in Zuid-Holland, om uiteindelijk economische groei en innovatie in onze provincie verder aan te jagen.