Het IPO heeft mede namens Zuid-Holland de afspraken getekend om de woningbouw te versnellen op de Woontop. Belangrijk is wel dat de haalbaarheid en betaalbaarheid van die woningen goed geregeld is. Samen met gemeenten Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer zijn ook optop-ambities gepresenteerd.
Op de Woontop hebben Rijk, provincies, gemeenten en bouwpartijen hun handtekening gezet onder een afspraken om woningbouw te versnellen. In een reactie geeft het Interprovinciaal Overleg (IPO) aan dat de afspraken een eerste stap zijn voor verdere versnelling. Daarbij blijft belangrijk dat knelpunten als bijvoorbeeld stikstofuitstoot, financiering, arbeidskrachten en energievoorziening worden opgelost.
“In Zuid-Holland werken we heel hard om bijna een kwart miljoen woningen gebouwd te krijgen,” zegt gedeputeerde Anne Koning bij de top in Nieuwegein. “De algemene richting uit de woontop willen we met de woonregios en versnellingstafels verder uitwerken. Uiteindelijk willen we gewoon goede woningen bouwen.”
Optoppen
In Zuid-Holland worden tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen woningen gebouwd. Die grote opgave gebeurt voor een groot deel binnen de bebouwde kom, omdat we al de dichtst bebouwde provincie van het land zijn. Een van de manieren om dat slim te doen is optoppen, een laag op bestaande bouw zetten.
Samen met Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer is afgesproken jaarlijks honderden woningen toe te voegen via het optoppen. Dit zijn overigens niet de enige gemeenten in de provincie die hiermee bezig zijn. Ook andere gemeenten zijn al druk aan het optoppen. Daarnaast zijn er nog kansen in dorpen en steden die nog niet met deze aanpak aan de slag zijn gegaan.
Vervolg
De afspraken zijn belangrijk, maar je kunt er niet in wonen. Wel wordt op deze manier geregeld dat genoeg gebouwd wordt voor jong en oud, rijk en arm. Bijvoorbeeld met de afspraken via het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid kunnen nog meer mensen een goed thuis krijgen en worden bepaalde wijken echt veiliger en fijner om te wonen. De komende tijd wordt hard gewerkt om die afspraken concrete gevolgen te geven.
In de afspraken staat ook dat een doorbraak gecreëerd is voor woningbouw in Lansingerland. Deze doorbraak is het principeakkoord van 22 oktober 2024. We zetten ons in om 4 opgaves - wonen, wind, werken en wegen- te regelen in de bestuursovereenkomst die we nu uitwerken met Lansingerland.