Start onderzoek naar duurzame energie binnen de glastuinbouwsector
De provincie Zuid-Holland start samen met verschillende onderzoeksinstellingen en glastuinbouwbedrijven een onderzoek naar Midden Temperatuur Opslag (MTO). Dit is een innovatieve techniek om warmte in de bodem op te slaan. Het doel is om te testen of deze methode veilig is voor grondwater, de bodem én hoe het kan bijdragen aan energiebesparing in de glastuinbouwsector.
Berend Potjer, gedeputeerde Energie en Natuur bij de provincie Zuid-Holland: "Ik ben trots op deze samenwerking met bedrijven in de glastuinbouw. Dit bespaart energie en geld én helpt bij het verminderen van netcongestie en broeikasgassen. Onderzoek hiernaar is daarom heel belangrijk. Het biedt niet alleen kansen om de glastuinbouw te verduurzamen, maar kan ook breder worden ingezet in de warmtetransitie. Zo kunnen we in de zomer warmte opslaan en die in de winter gebruiken."
Glastuinbouwbedrijven kunnen met MTO meer warmte opslaan dan bij traditionele warmte-koudeopslag. Met de nieuwe techniek MTO kunnen we warmte opslaan tot 50°C, terwijl traditionele systemen rond de 25°C blijven. Dit zorgt voor een efficiëntere benutting van energie en verlaagt zowel de kosten als de CO₂-uitstoot.
Praktische toepassingen en kennisdeling
Arne Weverling, gedeputeerde Water, Bodem en Klimaatadaptatie “Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken hoe het water en bodemsysteem reageert op het opslaan van hogere temperaturen in de grond. Door monitoring en tests wordt bepaald of hogere opslagtemperaturen geen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en bodemfuncties. De resultaten worden gedeeld met bedrijven en andere overheden. Om zo innovatieve technieken als deze verder te brengen.”
Samen naar een klimaatneutrale glastuinbouwsector
De samenwerking loopt van 2025 tot en met 2028. Naast de provincie doen onder andere de onderzoeksbureaus KWR, Normec, BlueTerra, DivisionQ, glastuinbouwbedrijf Anthura en stichting Kennis in je Kas mee. Samen ontwikkelen zij een monitoringsprogramma en testen zij technieken om MTO-systemen efficiënter te maken. Dit onderzoek draagt bij aan de ambitie om de glastuinbouw in 2040 klimaatneutraal te maken, door innovatieve warmteopslag verder te ontwikkelen en de opgedane kennis breed te delen.