Gemeenten, marktpartijen en corporaties kunnen woningbouwprojecten met maanden dan wel jaren versnellen door met elkaar de planning slimmer te maken. Dit bleek tijdens de twee hackathons Parallel plannen die de provincie Zuid-Holland organiseerde. Hierbij gooiden teams rond woningbouwprojecten hun project in de snelkookpan.
Tijdens de eerste hackathon op 6 december kwamen 5 woningbouwprojecten tot de conclusie dat zij eind 2027 starten. De oorspronkelijke planning lag op 2,5 tot 3 jaar. Tijdens de hackathon op 10 februari boekten 4 teams significante tijdswinst met hun projecten. De tijdswinst varieerde van enkele maanden tot ruim 2 jaar.
Gedeputeerde Anne Koning (Wonen): “Zuid-Holland heeft huizenhoge ambities voor de woningbouw. We weten wat we willen en gemeenten hebben plannen om te bouwen. Dus het is nu de kunst om de stap van plan naar oplevering zo snel mogelijk te zetten. En dat kán met parallel plannen!”
Andere manier van werken
Parallel plannen is een andere manier van werken, waarbij processen (uitgangspunten bepalen, rekenen, tekenen, onderzoeken, participatie en afspraken juridisch vastleggen) gelijktijdig en samenhangend worden uitgevoerd. Momenteel gebeurt dit veelal volgordelijk.
Denk hierbij aan werken met een scrum-werkwijze in gezamenlijke sessies, waarbij alle stakeholders, beleidsdisciplines en alle proces- en projectsturing in een (zeer) kort tijdbestek gezamenlijk komen tot het vroegtijdig vaststellen van randvoorwaarden en planvorming. Daarbij worden ook het uitzetten van onderzoeken en participatie vanaf dag één gestart.