Gevolgen uitspraak Greenpeace is zand in de motor van Zuid-Holland
Bijna een kwart van het Nederlandse verdienvermogen komt uit Zuid-Holland. Om dat mogelijk te maken investeren we onder andere in bereikbaarheid, huizen, duurzame economie, industrie en verduurzaming. Daarvoor zijn vaak natuurvergunningen nodig.
Vandaag heeft de rechter bepaald dat er onvoldoende aan natuurherstel en stikstofreductie is gedaan. Onlangs oordeelde de Raad van State ook al dat met terugwerkende kracht dat vanaf 2020 voor veel projecten alsnog een natuurvergunning moet worden aangevraagd. Het zogeheten intern salderen waarbij vergunde ongebruikte stikstofruimte kon worden ingezet, is vergunningsplichtig geworden. Dit heeft een direct negatief gevolg voor tal van belangrijke economische investeringen. Beide rechterlijke uitspraken hebben vergaande gevolgen voor Nederland en dus ook voor Zuid-Holland.
Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen stelt: "De gevolgen zijn enorm en de tijd dringt. Allereerst natuurlijk voor natuurherstel en biodiversiteit. Even zo goed voor voldoende huizen voor jong en oud. Een toekomstperspectief voor boeren en een oplossing voor de PAS-melders. En de overgang naar duurzame economie, industrie en haven. Dit vraagt om ingrijpende maatregelen en forse investeringen om stikstofreductie te realiseren. Ik snap dat de gevolgen pijnlijk kunnen zijn. We staan altijd in contact met onze partners en nu des te meer."
De provincie Zuid-Holland stroopt de mouwen op, maar kan het niet alleen. Het college van Gedeputeerde Staten roept het Rijk op om gezamenlijk de impasse te doorbreken. Daarvoor zijn aanvullende middelen en regelgeving nodig. Zodat Zuid-Holland een krachtige motor voor Nederland blijft.