Vanaf 1 januari 2025 heeft de provincie Zuid-Holland een participatieverordening. In deze verordening staat op welke wijze inwoners, maatschappelijke organisaties, (kennis)instellingen, bedrijven en medeoverheden worden betrokken in verschillende fasen van het beleidsproces en binnen welke kaders zij kunnen participeren. Ook kunnen zij zelf het initiatief nemen tot een participatietraject.
De provincie wil participatie stimuleren door inwoners, maatschappelijke organisaties, (kennis)instellingen, bedrijven en medeoverheden meer te betrekken bij beslissingen die hen aangaan. Participatie kan de kwaliteit van beleid verbeteren doordat de kennis, creativiteit en expertise meer en beter worden benut. Ook hoopt de provincie door participatie het draagvlak voor provinciale beslissingen te vergroten. Met de nu vastgestelde verordening is er voor alle partijen duidelijkheid over de mogelijkheden en regels van participatie. De provincie geeft daarmee tevens invulling aan de Wet versterking participatie op decentraal niveau.
Het initiatief voor een participatietraject kan komen vanuit de provincie maar ook inwoners, maatschappelijke partijen of bedrijven kunnen bijvoorbeeld een burgerinitiatief indienen bij Provinciale Staten.
Op 11 december 2024 hebben Provinciale Staten de Participatieverordening Zuid-Holland vastgesteld. Met de Participatieverordening Zuid-Holland komen de Inspraakverordening Zuid-Holland (1995) en de Verordening Recht van Initiatief (2014) te vervallen.