Provincie Zuid-Holland stelt actieplannen op voor de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen
De provincie Zuid-Holland heeft in samenwerking met de 3 Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijven: Evides, Dunea en Oasen regionale actieplannen opgesteld om de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen in Zuid-Holland tot 2030 te waarborgen. Het nationale actieprogramma, waarvan deze regionale plannen deel uitmaken, wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024 in het Bestuurlijk Overleg Water vastgesteld.
Gedeputeerde Jeannette Baljeu, onder meer verantwoordelijk voor Water, bodem en klimaatadaptatie: “Voldoende drinkwater van voldoende kwaliteit hebben we nu nodig, maar in de toekomst ook. Dat is met de groeiende bevolking én klimaatverandering de grootste uitdaging waar we samen met de drinkwaterbedrijven voor staan. Het is van groot belang dat we de handen ineenslaan om deze uitdaging het hoofd te bieden.”
Regionale Actieplannen: Samenwerking en Prioriteiten
Elk drinkwaterbedrijf heeft een specifiek actieplan ontwikkeld, waarbij de provincie Zuid-Holland en de drinkwaterbedrijven nauw samenwerken om de drinkwatervoorziening te garanderen. In deze plannen worden de rollen en verantwoordelijkheden van zowel de provincie als de drinkwaterbedrijven duidelijk beschreven. De provincie Zuid-Holland speelt een cruciale rol in de ruimtelijke bescherming van drinkwaterbronnen, de vergunningverlening en handhaving, terwijl de drinkwaterbedrijven verantwoordelijk zijn voor de winning, productie en levering van drinkwater.
Dunea: Urgente Acties Nodig
Voor Dunea is de urgentie om de drinkwatercapaciteit uit te breiden tot 2030 zeer hoog. Om aan de extra vraag van 9,6 Mm³ per jaar in 2030 te voldoen, wordt ingezet op de renovatie en uitbreiding van het rivier-duinsysteem en de realisatie van nieuwe bronnen. Echter, het uitbreidingsprogramma Berkheide loopt momenteel fors achter op schema, waardoor tijdelijke maatregelen zoals inkoop en uitbreiding van de winning Meijendel noodzakelijk zijn. Prioritaire acties zijn onder andere het versnellen van vergunningprocessen, de besluitvorming over een nieuwe bron en het herijken van de drinkwaterstrategie voor Zuid-Holland.
Evides: Lange Termijn Uitdagingen
Voor Evides zijn er op korte termijn geen urgente problemen in Zuid-Holland, maar voor de regio Midden-Zeeland is de urgentie na 2030 hoog. Evides richt zich op drie maatregelen om aan de toekomstige vraag te voldoen, waaronder de realisatie van een nieuwe oppervlaktewaterwinning. Het proces voor vergunningaanvragen en andere procedures moet echter versneld worden om tijdige oplevering te garanderen. Evides pleit voor een nationale regierol bij het verkrijgen van vergunningen voor de realisatie van drinkwaterprojecten.
Oasen: Beheersing en Toekomstige Uitdagingen
Oasen heeft de leveringszekerheid tot 2030 onder controle, mits geplande maatregelen tijdig worden uitgevoerd. Voor de periode na 2030 liggen er echter aanzienlijke uitdagingen, waar nu acties en keuzes voor nodig zijn. Oasen ziet diverse knelpunten zoals complexe vergunningprocedures en de schaarse ruimte voor drinkwaterwinning. Prioritaire acties omvatten onder andere het versnellen van vergunningprocessen en het instellen van een bestuurlijke regietafel.
Gezamenlijke Opgave voor Voldoende Schoon Drinkwater
De provincie Zuid-Holland en de drinkwaterbedrijven werken gezamenlijk aan de beschikbaarheid van voldoende schoon drinkwater. Het nationale actieprogramma, waarvan deze regionale actieplannen deel uitmaken, vormt de basis voor een geïntegreerde aanpak om de drinkwatertekorten te voorkomen en de drinkwatervoorziening in Zuid-Holland veilig te stellen.