Boek 'Gewapend met karabijn en camera' over Zuid-Holland in oorlogstijd
Op 27 november verscheen het boek 'Gewapend met karabijn en camera', dat mede mogelijk werd gemaakt door een financiële bijdrage van de erfgoedlijn Atlantikwall. Het boek vertelt het verhaal over Zuid-Holland in oorlogstijd. In dit geval vanuit de optiek van de Duitse Wehrmacht-soldaten.
Door de lenzen van hun camera’s krijgen we een uniek inkijkje in hún beleving van deze zwarte periode. In het boek staan zo’n 100 unieke amateurfoto’s, geplaatst in historisch perspectief. Het resultaat schijnt nieuw licht op een interessant bezettingsthema van onze kustprovincie.
Herinneringen
De enorme Duitse troepenmacht was, vanwege de Atlantikwall, ook in Zuid-Holland gelegerd. Deze aangelegde verdedigingslinie langs onze Noordzeekust moest de bezetter beschermen tegen een geallieerde invasie. Zuid-Holland vormde daarvan een klein maar belangrijk deel. De havenstad Rotterdam, het bestuurscentrum in Den Haag en de goede infrastructuur in het achterland waren van strategisch belang. De Duitsers bouwden dus ook onze kuststrook en binnenlandse gebieden vol met duizenden bunkers en versperringen.
In alle dorpen en steden verschenen militairen in het straatbeeld en maakten zij herinneringskiekjes. Deze foto’s zijn gevonden in vergeten nalatenschappen of op internetveilingen. Jarenlang verzamelden auteurs Jeroen Rijpsma en Nick Warmerdam deze beelden om te gebruiken als uitgangspunt voor boeiende achtergrondverhalen. Ze ontleden de fotografische details en belichten de oorlog in een bredere context. Het resultaat is een bijzonder boek over soldatenfotografie en de Atlantikwall in Zuid-Holland.
Over de auteurs
Jeroen Rijpsma publiceert over bunkers en bezetting in Nederland en werkt mee aan inventarisaties, exposities, ontsluiting en herbestemming.
Nick Warmerdam is werkzaam bij Erfgoedhuis Zuid-Holland en heeft zich als conflictarcheoloog gespecialiseerd in militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog.
Eerder schreven de auteurs samen ‘Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland’ (2017), ‘Verstoven Verleden’ (2018) en ‘Fietsen langs oorlogserfgoed’ (2019).
Het hardcover fullcolour boek telt 228 pagina’s met 160 illustraties. Te koop via www.bezettinginbeeld.nl of bij de boekhandel. Leverbaar vanaf 27 november. Prijs € 24,95.
2025: 80 jaar vrijheid
Volgend jaar herdenken we ook in Zuid-Holland dat we alweer 80 jaar in vrijheid leven. Dit is een goed moment om te realiseren dat ons leven van vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend is en dat we dat moeten koesteren. Binnen onze erfgoedlijn Atlantikwall werken professionals, deskundigen, onderzoekers en vele musea samen met hun vrijwilligers al 12 jaar aan het vertellen van de verhalen over de bezettingsjaren.