Ook in de toekomst willen we blijven wonen en ondernemen in Zuid-Holland. Daarvoor is energie nodig. Om nú de goede beslissingen te kunnen nemen – bijvoorbeeld waar wordt het elektriciteitsnet als eerste verzwaard - is het nodig dat we de toekomst zo goed mogelijk ‘voorspellen’. Hoeveel vraag en aanbod van energie is er in 2050? Dit wordt beschreven in het Toekomstbeeld Energiesysteem Zuid-Holland 2050.
Het rapport ziet een toename in de energievraag als gevolg van groei van het aantal woningen, van transport en bedrijvigheid in de provincie Zuid-Holland. Tegelijk zal er vooral in gebouwen en in de glastuinbouw ook veel energie bespaard worden. Een ding is zeker: er moet veel nieuwe energie-infrastructuur worden aangelegd. Of het nu gaat om elektriciteitsnetten, warmtenetten of leidingen voor bijvoorbeeld waterstof.
Bij het maken van beleid, gaat de provincie Zuid-Holland uit van een aantal principes:
- Energie besparen is altijd slimmer dan energie gebruiken, los van de manier waarop het wordt opgewekt. Je hoeft dan minder infrastructuur aan te leggen en het neemt minder kostbare ruimte in beslag.
- Het beste is wanneer energie op dezelfde plek wordt opgewekt als waar het wordt gebruikt. Ook dat scheelt infrastructuur en ruimte.
- Maak zo efficiënt en min mogelijk gebruik van fossiele energie.
- Zorg dat energie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is.
Meer onzekerheden
Wat het extra complex maakt: vroeger ging het energiesysteem van A naar B; van de elektriciteitscentrale naar bedrijven en woningen bijvoorbeeld. Maar het energiesysteem van de toekomst is een netwerk met opwek op allerlei verschillende plekken: bijvoorbeeld zonnepanelen op je huis, of warmtebronnen in de grond. Dat vergt dus een heel andere benadering vanuit netbeheerders en overheden. In het energiesysteem van de toekomst zitten veel meer onzekerheden en afhankelijkheden.
Ook al is de situatie complex; overheden, netbeheerders en andere stakeholders moeten nú aan de slag om de energie-infrastructuur van de toekomst te creëren. Alleen zo kunnen bedrijven blijven groeien en verduurzamen en blijft energie voor bewoners ook in de toekomst betaalbaar.
Voor het schrijven van het Toekomstbeeld is gebruik gemaakt van input van gemeenten, netbeheerders en vele anderen.