De aanleg van de natuurzone in Wassenaar en Katwijk is van start gegaan. Er komt een speciale natuurzone met veel aandacht voor planten en dieren. De provincie Zuid-Holland zorgt voor een financiële bijdrage en werkt samen met gebiedspartners.
Verschillende organisaties werken samen om het gebied in de noordrand van Wassenaar en de zuidrand van Katwijk te ontwikkelen. Om deze samenwerking te benadrukken groeven gedeputeerde Berend Potjer (provincie Zuid-Holland), wethouders Wim Koetsier (Wassenaar) en Gerard Mostert (Katwijk), Hans Schouffoer (hoogheemraad Rijnland) en programmadirecteur Martijn van Berkel (Rijksvastgoedbedrijf) samen een watergang uit. Dit markeert het begin van het nieuwe gebied voor weidevogels, dat voor het broedseizoen van 2025 klaar moet zijn. Daarna wordt er een verbinding gemaakt naar Valkenhorst, zodat dieren vrij kunnen bewegen tussen verschillende gebieden.
Natuurlijke snelweg voor dieren
Na het broedseizoen in 2025 krijgt de oude verdedigingsgracht uit de Tweede Wereldoorlog, de Tankgracht, ook een opknapbeurt. Langs deze gracht komt een ecologische route die loopt van Lentevreugd tot het Valkenburgse Meer. Dit wordt als het ware een “natuurlijke snelweg” tussen de duinen en het Groene Hart. Dieren zoals vlinders, vissen en andere soorten kunnen zich hierdoor beter verplaatsen en krijgen zo een groter leefgebied. De provincie Zuid-Holland betaalt mee aan deze verbinding, die belangrijk is voor de regio.
Berend Potjer, gedeputeerde Natuur van Zuid-Holland, is blij met het project: “Met deze natuurzone verbinden we de duinen met het Groene Hart en werken we aan een gezonde en mooie omgeving waar mensen en dieren van kunnen genieten. Ook bewoners van de nieuwe woonwijk kunnen straks van dit gebied profiteren. Daarnaast wordt het rijksmonument Tankgracht hersteld, wat het gebied nog mooier maakt.”
Bos en water
Tussen de Tankgracht en de nieuwe wijk Valkenhorst wordt ook een bos geplant. Dit bos is bedoeld voor dieren zoals de boommarter, eekhoorn en vleermuizen. In de herfst van 2026 worden langs het Bunkerbos kleine vijvers en moerasgebieden aangelegd, zodat insecten en kleine zoogdieren het Valkenburgse Meer beter kunnen bereiken.