Zuid-Hollandse erfgoedlijn Waterdriehoek wordt Maritieme Industrie
Op 12 november 2024 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een positief besluit genomen over de herijking van onze zeven erfgoedlijnen. Een van de veranderingen daarbij is dat de onze erfgoedlijn Waterdriehoek na 12 succesvolle jaren verder gaat als erfgoedlijn Maritieme Industrie. Op 22 november 2024 vond, onder leiding van erfgoedlijn voorzitter Dominic Schrijer, de bestuurlijke startbijeenkomst plaats in het Maritiem Museum in Rotterdam. Op 9 december zal de eerste bijeenkomst van de erfgoednetwerktafel Maritieme Industrie plaatsvinden.
Industrialisatie
De nieuwe erfgoedlijn zal het verhaal vertellen over de industrialisatie van de maritieme sector (tussen circa 1870 tot 1970) langs de Nieuwe Waterweg, het Scheur, de Nieuwe Maas en de Merwede. En daarmee langs de waterlijn en havens tussen Hoek van Holland tot en met Gorinchem.
Sterke geografische structuur
Binnen de nieuwe erfgoedlijn ontstaat een sterke geografische structuur die de grootschalige maritieme industriële ontwikkeling in de 19e en 20e eeuw laat zien. De maritieme industrie bepaalt namelijk in grote mate de identiteit van het gebied. Het maritieme erfgoed is een belangrijk onderdeel van deze dynamische regio, waar veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden en nog steeds gaande zijn.
Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed: “Dit erfgoed heeft niet alleen een rijk verleden, maar is ook een brug naar de toekomst. De scheepvaart, havens en maritieme industrie vormen het hart van onze geschiedenis. Vanaf de monding van de Nieuwe Waterweg tot ver in het achterland van Gorinchem heeft de maritieme sector ons economisch gevormd. Rotterdam, als wereldhaven, en de waterwegen eromheen zijn niet slechts plaatsen op de kaart, maar ook bakens van innovatie, samenwerking en culturele identiteit.”
Verhalen
Onze nieuwe erfgoedlijn vertelt het verhaal van maritiem-industrieel erfgoed. Een verhaal van onze identiteit en toekomst. Waar komen we vandaan en hoe kunnen we jongeren inspireren zich te verdiepen in technische beroepen en innovatie. We vertellen het verhaal voor het toerisme en maken onze historische plekken zichtbaar met recreatieve routes, musea en festivals.
Maar ook verhalen van verbondenheid van de inwoners met de regio en ruimte voor kleinschalige economische spin-off, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en werkgelegenheid. Voor een gezonde leefomgeving en rijk aan cultuur. En ook het verhaal van integraal samenwerken. Gemeenten werken samen en bundelen hun krachten in één verhaal voor de hele regio. En het verhaal van duurzaamheid en economische innovatie. Om zo bij te dragen aan de regionale maritieme agenda en het vergroenen van de maritieme sector, met economische innovatie en energietransitie binnen de industrie.
Maritiem erfgoed
Waar bestaat dit maritiem-industrieel erfgoed uit? Denk daarbij aan scheepswerven, scheepsberging- en baggerbedrijven. Fabrieken, dokken, kranen en radarstations. En handelshavens en bedrijven die zich bezig hielden met opslag en overslag van goederen. Maar ook de infrastructuur daarbij, zoals sporen, kademuren, havenhoofden en scheepshellingen.
Meer informatie over de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen.
Contact opnemen: maritiemindustrieelerfgoed@pzh.nl.