Noordelijk gangenstelsel geopend in Atlantikwall Museum Noordwijk
Het Atlantikwall Museum in Noordwijk opende op 5 oktober 2024 het recent uitgegraven en gerestaureerde noordelijke gangenstelsel van het bunkercomplex. Meindert Stolk, gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland, mocht samen met wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk de officiële openingshandeling verrichten. Door de restauratie is de noordelijke gang nu ook toegankelijk voor het publiek.
Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed: “Het noordelijk gangenstelsel dat ik mocht openen is een mooie uitbreiding van wat er al jaren in dit interessante museum te zien is. Een grote schare trouwe vrijwilligers werkt er hard aan om dit historische verdedigingserfgoed beleefbaar te houden en te maken. Bovendien is het een plek van herdenken en vooral koesteren dat we hier in Nederland in vrijheid leven. Het is van belang dat we het verhaal van dit soort bunkercomplexen en van de gehele Atlantikwall doorgeven aan volgende generaties. Zeker met het oog op dat we volgend jaar alweer 80 jaar onze vrijheid mogen vieren.”
Uitbreiding tentoonstellingsruimte
Door de openstelling van het noordelijke gangenstelsel voegt het museum veel publieksruimte toe. Het gangenstelsel is niet alleen te bezichtigen, maar is ook een uitgelezen plek om tijdelijke en vaste tentoonstellingen te houden, die het vroegere leven in dit bunkercomplex uitbeelden. Daarnaast is er hier ook een heuse munitiebunker te vinden.
Omdat in dit deel van het complex geen vleermuizen overwinteren, kan het museum nu het gehele jaar zijn deuren openhouden. Alleen de al eerder gerestaureerde zuidgang, wel een deel van het jaar het verblijf van de vleermuizen, blijft als vanouds gesloten van september tot en met april.
Ambitie
Het Atlantikwall museum Noordwijk wil zich de komende jaren graag wijden aan het complete verhaal van de Atlantikwall met zijn bunkers en andere verdedigingswerken. De ambitie is om voor dit onderwerp een nationaal museum te worden.
Victor Salman, voorzitter van de Stichting Atlantikwall museum Noordwijk: “Daar hebben we nu ook de mogelijkheden voor. Ons museum is uniek door zijn omvang en door de volledigheid, met zijn 12 deels verschillende typen bunkers, gelegen aan een 500 meter lang gangenstelsel. De 15 andere musea in het gebied van de Atlantikwall vertellen ook een deel van het verhaal. Dat is heel waardevol. Wij hebben nu echter de ambitie om het hele verhaal hier samen te brengen: van het ontstaan tot het gebruik, hoe het werkte en uiteindelijk de sloop of het hergebruik en de openstelling. Uiteraard zoeken we daarbij de verbinding met de andere bunkermusea in Zuid-Holland. Zo versterken we elkaar."
Toekomst
Het is mooi om te zien dat een museum als het Atlantikwall Museum Noordwijk kan rekenen op een trouwe schare aan vrijwilligers. Zonder hen is de exploitatie niet mogelijk. Het museum probeert daarbij nu en in de toekomst ook zoveel mogelijk jongeren te betrekken.
Het museum heeft de afgelopen jaren al diverse renovaties, restauraties en tentoonstellingen kunnen realiseren mede door meerdere subsidies van de erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland. Voor dit noordelijk gangenstelsel ontvingen zij onze subsidie, onder andere voor de planvorming voor een nieuwe ontvangstruimte met noodzakelijke voorzieningen die er in de komende jaren moet komen.
De erfgoedlijn Atlantikwall is een van de 7 provinciale erfgoedlijnen. Samen met onder meer gemeenten, erfgoedstichtingen, ondernemers en vrijwilligers werken wij samen aan de erfgoedtafels. Kom meer te weten over de erfgoedlijnen in Zuid-Holland.