RijnlandRoute: Feestelijk startsein werk N206 Europaweg en kunst in nieuwe Lammebrug
Vanmiddag vond in Leiden de feestelijke start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg plaats. Provinciebestuurder Frederik Zevenbergen overhandigde samen met wethouder Ashley North een enorme sleutel van het projectgebied aan aannemer Boskalis Nederland. Tijdens de bijeenkomst werd ook bekend gemaakt dat er een kunstwerk komt in de nieuwe Lammebrug. Het kunstwerk is een verwijzing naar Schans Lammen, dit is dé plek waar volgens de legende de hutspot werd gevonden en het ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon.
Sleutel projectgebied overhandigd
Gedeputeerde verkeer en vervoer Frederik Zevenbergen van Zuid-Holland over de start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg: “De nieuwe N434 met de Corbulotunnel en de verdubbelde Tjalmaweg in Katwijk hebben de regio Leiden al veel beter bereikbaar gemaakt. Nu is het laatste deel van de RijnlandRoute aan de beurt. Met deze handeling starten nu echt de werkzaamheden aan de N206 Europaweg. Hiermee halen we dit deel van de provincie verder van slot.”
Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden (Klimaat, Mobiliteit en Financiën): “De N206 Europaweg met het Lammenschansplein is een belangrijke toegang voor Leiden. Dit deel van de RijnlandRoute is onderdeel van de Leidse Ring, een rondweg rondom de stad. Dankzij de Leidse Ring rijdt autoverkeer beter om de stad heen, zodat in de stad en de wijken de verkeersveiligheid kan verbeteren en er meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers. Het eerlijke verhaal is dat de werkzaamheden in eerste instantie effect hebben op het landschap. Daarom ben ik extra trots op de ambitieuze manier waarop in het project de groencompensatie en versterking van de lokale biodiversiteit plaatsvindt.”
Johan van der Hoek, directeur Boskalis Nederland: “Als Boskalis zijn wij te gast in dit deel van Leiden om, voor de provincie Zuid-Holland dit mooie werk te gaan realiseren. Voor de complexe uitdaging die voor ons ligt hebben we mooie oplossingen gevonden waardoor met tijdelijke maatregelen de omgeving minimale hinder zal ervaren van onze werkzaamheden. Nu wij officieel de sleutel van het projectgebied hebben ontvangen kunnen we van start.”
Schans Lammen
In de vroege ochtend van 3 oktober 1574 werd bij het verdedigingswerk Schans Lammen duidelijk dat de Spaanse troepen waren vertrokken. Volgens overleveringen werd op die plek de ketel met hutspot gevonden, een gerecht dat sindsdien hét voedsel werd op 3 oktober. Bij onderzoek voor de N206 Europaweg, zijn er proefsleuven gegraven en bij verder archeologisch onderzoek is gebleken dat de Schans Lammen zich daadwerkelijk naast de huidige Lammebrug bevond.
Kunstwerk in nieuwe Lammebrug
Er komt een nieuwe, hogere Lammebrug met, in de muur, een kunstwerk als markering naar de locatie van Schans Lammen. Met het kunstwerk wordt deze bijzondere locatie in de geschiedenis van Leiden voor iedereen zichtbaar.
Jurgen van der Velden, Voorzitter Jubileum Commissie ‘450 jaar 3 October' van de 3 October Vereeniging is blij dat de provincie en gemeente aandacht hebben voor deze belangrijke plek in de geschiedenis van Leiden: “De 3 October Vereeniging organiseert al sinds 1886 het Leidens Ontzet. Dit jaar is extra speciaal omdat het nu 450 jaar geleden is dat de Spanjaarden in 1574 op de vlucht sloegen voor de naderende Geuzen. Met de komst van het kunstwerk is er een nieuwe plek die bijdraagt aan het levend houden van dit belangrijke moment in de geschiedenis van Leiden. “
Onstuimig water inspiratiebron voor ontwerp kunstwerk
Voor het ontwerp van het kunstwerk heeft ontwerper Karin van Iterson zich laten inspireren door de stijging van het water van 2 op 3 oktober in 1574. Na het doorsteken van de dijken bij Rotterdam en Capelle aan de IJssel, moesten de Geuzen ruim een maand wachten om Leiden per vloot te kunnen bereiken. Door het draaien van de wind in de nacht van 2 op 3 oktober steeg het water plotseling. Deze natuurkracht leidde ertoe dat de Spanjaarden op de vlucht sloegen en de Geuzen de volgende ochtend de Leidenaren konden verblijden met haring en wittebrood.
Karin van Iterson gaat het precieze ontwerp binnenkort, in samenwerking met een architect van het project, verder uitwerken de komende maanden.
Het kunstwerk komt op een bakstenen muur en om baksteen te maken zijn in ieder geval de ingrediënten water en klei nodig. Aangezien we ons momenteel in de conceptfase van het kunstwerk bevinden. Een conceptfase waarin alle ingrediënten voor het kunstwerk duidelijk zijn, overhandigt Van Iterson nu deze twee ingrediënten als symbool voor de bekendmaking van het kunstwerk.
Tijdens de bouw van de nieuwe Lammebrug komt er, naast de huidige Lammebrug, een tijdelijke brug. Het kunstwerk komt in de nieuwe Lammebrug die volgens planning medio 2027 af is.
RijnlandRoute
De werkzaamheden aan de N206 Europaweg en het Lammenschansplein zijn het laatste onderdeel van het project RijnlandRoute. Inmiddels maakt het verkeer al gebruik van de andere twee delen van de RijnlandRoute, de nieuwe provinciale weg de N434, met tunnel onder Voorschoten, en de N206 ir. G. Tjalmaweg in Katwijk. Meer informatie over de RijnlandRoute staat op www.rijnlandroute.nl.
Gedeputeerde Zevenbergen en wethouder North overhandigen de sleutel van het projectgebied aan aannemer Boskalis Nederland.
Ontwerper Karin van Iterson overhandigt de twee ingrediënten van baksteen (“Leidse Oude Rijn klei” en “Leids water”) aan Van der Velden, wethouder North en gedeputeerde Zevenbergen.