Waarde-Ring voor Zuid-Hollandse gezonde voedselinitiatieven
Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen reikte maandag 14 oktober 3 Waarde-Ringen uit aan mensen die zich in de provincie Zuid-Holland bijzonder hebben ingezet voor het versterken van de band tussen boer en inwoner. De Waarde-Ringen, bestaande uit een speldje en een oorkonde, gingen naar Oogst uit Leiden en de Rotterdamse initiatieven Mensa Mensa en Harvest Care. Drie initiatieven die het verhaal van ons voedsel vertellen en zich inzetten voor een gezond voedselsysteem.
Winnaars van de Waarde-Ring: Harvest Care, Oogst en Mensa Mensa
Onderdeel van De Week van Ons Eten is de uitreiking van de provinciale Waarde-Ringen. Met de Waarde-Ring zet elke provincie 3 initiatieven in het zonnetje die zich actief inzetten om de relatie tussen boeren/tuinders en inwoners te versterken.
De winnaars van de Waarde-Ring 2024 in Zuid-Holland zijn Harvest Care, Oogst en Mensa Mensa. Zij ontvingen hun prijs en lovende woorden uit handen van gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen. Dit gebeurde in aanwezigheid van artsen, hoogleraren, wetenschappers, onderzoekers, GGD’ers, ambtenaren van gemeenten en provincie, stedenbouwkundigen, architecten en maatschappelijke organisaties, tijdens de tweede editie van het Festival Gezond Verstand in het Provinciehuis.
Harvest Care: Voedsel als helend middel
Zuzanne Zielinska en Nine Perdeck van Harvest Care zetten zich met hun team dagelijks in voor goed voedsel als medicijn. Zij slaan hiermee een brug tussen boeren, artsen, wetenschappers en inwoners met gezondheidsproblemen en dat verdient een Waarde-Ring 2024. Via de ‘voedselapotheek’ biedt Harvest Care mensen met een chronische aandoening voedselvoorschriften en begeleiding van zorgprofessionals om hun eetgedrag te veranderen. Hun doel is een wereld waarin voedsel als helend middel deel uitmaakt van de gezondheidszorg.
Oogst: Goed eten van dichtbij
De Waarde-Ring 2024 voor Oogst werd in ontvangst genomen door medeoprichter Fennie Lansbergen. Samen met Joost van Schie richt Oogst zich op een gezond voedselsysteem met een nieuw winkelconcept. Natuurinclusieve boeren ontvangen een goede prijs voor hun producten waardoor zij kunnen investeren in duurzame werkwijzen. Inmiddels telt Nederland 3 Oogstwinkels in Leiden, Woerden en Haarlem. In zijn Oogstwinkel verkoopt hij naast zijn eigen kaas, ook een divers assortiment verse seizoensproducten van boeren uit de buurt. Zijn schappen liggen vol groenten, fruit, zuivel en vlees van dichtbij én met ambachtelijke streekproducten zoals brood, pasta, honing en wijn. Alle boeren die aangesloten zijn bij Oogst werken natuurinclusief, een ecologisch houdbare vorm van voedselproductie.
Mensa Mensa: Betaalbaar goed eten
Volkskantine Mensa Mensa in verzamelgebouw De Hillevliet in Rotterdam-Zuid is de trotse winnaar van de Waarde-Ring 2024. Dit initiatief van Esther Matze en Floris Visser is een laagdrempelige kantine, openbare kookwerkplaats, leer-werkplek, cursuscentrum, maaltijdservice, cateraar, kinderrestaurant én podium voor voedselrechtvaardigheid. Via Mensa Mensa willen Esther en Floris de voedselvaardigheden van lokale bewoners vergroten en te komen tot een landelijke basisvoorziening voor goed en betaalbaar eten. Een ander belangrijk onderdeel van Mensa Mensa is het Mealprep Café: een openbare kookwerkplaats voor bewoners die rond het sociaal minimum leven. Onder begeleiding van verschillende koks koken zij in een professionele keuken in 3 uur tijd een gezond weekmenu. De ingrediënten komen van de biologische groothandel, boeren in de omgeving, de markt en restpartijen. Iedereen kan er voor een klein budget een heerlijk voedzame maaltijd eten of afhalen.
De Week van Ons Eten
De Week van Ons Eten wordt jaarlijks georganiseerd in de tweede week van oktober. Doel van deze week is Nederland een beetje bewuster te maken van ons eten. De uitreiking van de Waarde-Ringen vormt de afsluiting van een week vol open dagen lezingen en workshops. En een week waarin de Nationale Food Quiz en de Nationale Groente & Fruit Dag plaatsvinden en er aandacht is voor voedseleducatie.