Het Burgerberaad 2023 was een initiatief van de provincie Zuid-Holland en de onafhankelijke stichting G1000.nu organiseerde het. Provinciale Staten namen in juni 2022 een motie aan hierover. De G1000Zuid-Holland bestond uit 3 Burgerberaden, allemaal op een andere locatie in de provincie en elk met een eigen thema:
- Rotterdam: Wonen
- Bodegraven: Toekomst van het platteland
- Oud-Beijerland: Leefbaarheid, verkeer en vervoer
Het Burgerakkoord is na de verkiezingen overhandigd aan Provinciale Staten. Zij gebruiken het akkoord voor de coalitieonderhandelingen en voor de bestuursperiode tot de volgende verkiezingen.
Deelnemers
Ongeveer 75.000 Zuid-Hollandse huishoudens ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het Burgerberaad. Hiervan hebben 1.500 personen zich opgegeven om mee te doen en op basis van demografische gegevens zijn 360 inwoners ingeloot. Daarnaast konden politici, ambtenaren en werkgevers deelnemen.
Vervolgstappen na coalitieonderhandelingen
- Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten bekijken welke voorstellen uit het Burgerakkoord worden overgenomen.
- Afgevaardigden van het Burgerberaad komen 1x per maand samen met de provincie om de vorderingen te bespreken.
- Op 7 maart 2024 heeft Gedeputeerde Staten haar adviezen voor de behandeling van de beslispunten uit het Burgerakkoord naar Provinciale Staten verzonden.
- Provinciale Staten kan die adviezen dan gebruiken om hun uiteindelijke beslissing te maken over welke beslispunten worden overgenomen.
De specifieke inhoud van die adviezen en de motivatie van het advies kan je hier nalezen:
Gedeputeerde Staten adviseert om ongeveer 80% van alle beslispunten geheel of gedeeltelijk over te nemen. Voor die beslispunten waar Gedeputeerde Staten adviseert om de punten niet over te nemen gaat het in de meerderheid van de gevallen om beslispunten die buiten de bevoegdheid van de provincie vallen; die al zijn belegd bij een andere overheid of die belegd en/of opgepakt zijn door een andere instantie.
Provinciale Staten
We verwachten dat Provinciale Staten de adviezen in april 2024 in de commissies gaat bespreken en daarna in de Provinciale Staten vergadering van 15 mei 2024 een beslissing zal nemen over hoe ze beslispunten verder willen behandelen.
Rollen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten
Gedeputeerde Staten stellen adviezen op voor Provinciale Staten over de beslispunten uit het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland. Ambtenaren helpen mee met die adviezen. Provinciale Staten besluiten vervolgens over de adviezen. Zij kiezen voor opvolgen, deels overnemen over afwijzen. Daarbij wordt de motivatie bij de besluiten toegelicht. Meer over de rollen van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de mail over de voortgang van het Burgerakkoord. We sturen per kwartaal een update. Of kijk voor meer informatie op https://g1000zuidholland.nl/over-g1000zuidholland/.
Planning Burgerakkoord
Op 25 maart 2023 hebben alle afgevaardigden van de drie thema’s de toekomst van het platteland; wonen; en leefbaarheid, verkeer en vervoer het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland ondertekend en overhandigd aan de provincie Zuid-Holland. Dit Provinciaal Burgerakkoord is na de verkiezingen, ter inspiratie meegenomen tijdens de coalitieonderhandelingen van 2023.
In deze fase wordt een ambtelijke analyse uitgevoerd van het huidige provinciale beleid en hoe dit zich verhoudt tot de beslispunten uit het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland.
Hiermee wordt bekend waar de provincie Zuid-Holland beleidsaanpassingen moet doen om de beslispunten uit het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland uit te voeren.
Tijdens de Provinciale Statenvergadering op 20 september 2023 is er naar aanleiding van de ambtelijke analyse gesproken over de voortgang van het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland. Hierbij zijn 2 besluiten genomen.
- 1: Provinciale Staten (PS) dragen het college van Gedeputeerde Staten op om zo spoedig mogelijk voorstellen te doen over de wijze waarop de door het Burgerberaad aangegeven adviezen kunnen worden verwerkt in- of kunnen worden toegevoegd aan het provinciaal beleid of daarbij gemotiveerd aan te geven waarom dat niet wenselijk of mogelijk is.
- 2: Er wordt een kwartaalrapportage vanuit de griffie en het projectteam geleverd over de voortgang van behandeling van uitkomsten van het Burgerberaad aan PS.
In hoeverre komen de plannen uit het coalitieakkoord Krachtig Zuid-Holland overeen met het Burgerakkoord? Daarvoor is een analyse uitgevoerd. Die is nodig om aan besluit 1 van de vergadering van Provinciale Staten van 22 september 2023 te kunnen voldoen.
Gedeputeerde Staten hebben voorgesteld om de beslispunten die geheel of grotendeels overeenkomen met het coalitieakkoord over te nemen. Zij hebben ook aangegeven om voor de overige punten beargumenteerde adviezen te leveren aan Provinciale Staten ter afhandeling van de punten. Deze worden in het eerste kwartaal van 2024 opgeleverd zoals beschreven in de brief van 7 november 2023.
Uit de analyse blijkt dat:
- 69% van de beslispunten uit het Burgerakkoord in meer of mindere mate worden genoemd in het coalitieakkoord Krachtig Zuid-Holland.
- Hiervan komt 24% volledig overeen en 45% van de beslispunten hebben overlap met punten uit het coalitieakkoord Krachtig Zuid-Holland.
- 31% van de beslispunten worden niet genoemd in het coalitieakkoord. Dit zijn beslispunten die al in huidig beleid vallen; die niet direct bij de taken van de provincie horen en/of waar zij nog geen rol voor ziet; of die zo specifiek zijn dat het coalitieakkoord hier niet op in gaat. Het coalitieakkoord is geschreven op hoofdlijnen.
Er wordt een advies samengesteld voor Gedeputeerde Staten. In dit advies wordt per beslispunt uit het Burgerakkoord aangegeven waarom een advies moet worden overgenomen, deels overgenomen of afgewezen.
In dit advies worden ook de 2 eerdere ambtelijke analyses meegenomen. Die gaan over de relatie tussen het Burgerakkoord met bestaand beleid en het coalitieakkoord.
Het eindadvies van Gedeputeerde Staten over de opvolging van de beslispunten uit het Provinciaal Burgerakkoord Zuid-Holland is bekend gemaakt.
In de online monitor is het advies van Gedeputeerde Staten per punt te lezen. Wanneer een punt (deels) is afgewezen wordt er een uitleg met de achterliggende reden gegeven.
Provinciale Staten hebben het eindoordeel over de opvolging van de punten en bepalen zelf of zij de adviezen van Gedeputeerde Staten overnemen of aanpassen.
In de thematische commissies van Provinciale Staten (PS) worden de adviezen besproken en wordt er om een uitleg gevraagd aan Gedeputeerde Staten (GS) als een standpunt niet helder is. Naar aanleiding van de toelichting vanuit GS kunnen de thematische commissies een standpunt innemen over de opvolging van de punten. Tijdens de algemene vergadering van PS op 15 mei wordt naar waarschijnlijkheid een beslissing genomen over het algehele Burgerakkoord Zuid-Holland.
Komen de punten door de algemene vergadering van Provinciale Staten? Dan gaan de beleidsteams aan de slag met de uitvoering.
Wordt een punt afgewezen of deels opgepakt? Dan volgt er een uitleg! Dit zullen we publiceren op deze webpagina.
Provinciale Staten heeft tijdens haar vergadering het definitieve Provinciaal Burgerakkoord vastgesteld. De provincie neemt 83% (93 van de 113) beslispunten geheel of gedeeltelijk over en zal deze punten gaan uitvoeren en/of verwerken in haar beleid. 20 beslispunten worden niet overgenomen. Dit zijn voornamelijk beslispunten waar de provincie niet over gaat en die bijvoorbeeld onder de bevoegdheid van de gemeente of het rijk vallen.
Omdat Provinciale Staten het ook belangrijk vind dat deze punten onder de aandacht worden gebracht heeft Provinciale Staten ook besloten om het vastgestelde Burgerakkoord te verzenden aan alle gemeenten in Zuid-Holland met het verzoek de punten die onder hun bevoegdheid vallen op te pakken.
De vergadering is terug te kijken. Je kunt via deze link ook alle ingediende amendementen vinden.
Burgerakkoord
Dit is het Provinciale Burgerakkoord Zuid-Holland zoals vastgesteld door Provinciale Staten op 15 mei 2024. Je vindt hierin alleen de aangenomen beslispunten terug op het gebied van Toekomst van het platteland, Wonen en Leefbaarheid, verkeer en vervoer.