Als je jouw stem wil laten horen bij de provinciale overheid, dan kun je gebruikmaken van het burgerinitiatief. Bijvoorbeeld als je een voorstel hebt om het openbaar vervoer te verbeteren. Door gebruik te maken van het burgerinitiatief zet je onderwerpen op de agenda van de provincie en lever je een bijdrage aan de beleids- en besluitvorming.
Voorwaarden
De voorwaarden om gebruik te maken van het burgerinitiatief staan in artikel 3 en 4 van de Verordening recht van initiatief Zuid-Holland.
Het zijn onder andere:
- Een minimaal aantal van 1000 personen ondersteunt je voorstel. Deze personen wonen in de provincie en zijn kiesgerechtigd. Ook inwoners van de provincie Zuid-Holland van 15 jaar en ouder die met uitzondering van hun leeftijd voldoen aan de vereisten voor het kiesrecht voor de leden van Provinciale Staten kunnen het voorstel ondersteunen.
- Het onderwerp behoort tot de bevoegdheid van de Provinciale Staten.
- Jouw voorstel is geen klacht, bezwaar of vraag over het beleid van de provincie.
Voldoet het voorstel aan alle voorwaarden uit de Verordening? Dan is Provinciale Staten verplicht het op de agenda te zetten.
Aanpak
Je doet de aanvraag schriftelijk. Zet duidelijk in jouw voorstel welke beslissing Provinciale Staten volgens jou moet nemen. In artikel 5 van de verordening staat aan welke voorwaarden het verzoek verder moet voldoen om het in behandeling te nemen.
Bezwaar en beroep
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Contact
Als je 15 jaar of ouder bent en inwoner van de provincie Zuid-Holland bent, kun je een burgerinitiatief indienen. Je stuurt jouw voorstel naar de provincie, bekijk de contactgegevens.
Heb je vragen dan kun je bellen met de Statengriffie, 0704418149 / 0704416497, of mailen naar de statengriffie@pzh.nl.