Let op!
Je kunt ervoor kiezen om een subsidie door een andere organisatie of persoon (intermediair) aan te laten vragen. Dan moet je jouw intermediair vooraf toestemming geven om een ketenmachtiging aan te vragen. Daarmee machtig je deze intermediair digitaal middels eHerkenning om namens jouw bedrijf of organisatie in te loggen en een subsidie aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op de website eherkenning.nl/nl/eherkenning-gebruiken/machtigen.
De provincie trekt zich het lot aan van de rijksmonumenten met een restauratiebehoefte, zoals bijvoorbeeld molens, kastelen en landgoederen, boerderijen en industrieel erfgoed en de in toenemende mate vrijkomende kerken. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor de restauratie en herbestemming van rijksmonumenten.
Met de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland wil de provincie naast stimulering van blijvende investeringen in rijksmonumenten, ook werkgelegenheid en vakmanschap in de restauratiesector bevorderen. Daarnaast wil de provincie herbestemming van rijksmonumenten bevorderen door het subsidiëren van duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen. Enige mate van openstelling is hierbij een voorwaarde, zodat meer mensen van het erfgoed in Zuid-Holland kunnen genieten. Voor monumenten met een sociaal-maatschappelijke functie is dit geen voorwaarde.
Bepaal met deze 8 vragen of je voor jouw object een subsidieaanvraag voor de Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland kunt indienen en of je kans maakt op subsidie.
Subsidie aanvragen voor restauratie van rijksmonumenten
Ieder jaar, van 1 december tot 1 maart kun je subsidie aanvragen voor restauratie van rijksmonumenten indienen. Voor het aanvragen van subsidie kun je gebruikmaken van het aanvraagformulier en het speciale begrotingsmodel.
Subsidie aanvragen voor duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen van rijksmonumenten
Ieder jaar, van 1 mei tot 1 juli kun je subsidie aanvragen voor duurzaamheids- en toegankelijkheidsmaatregelen ten behoeve van herbestemming van rijksmonumenten indienen. Voor het aanvragen van subsidie kun je gebruikmaken van het aanvraagformulier en het speciale begrotingsmodel.
Subsidie aanvragen voor groot onderhoud aan daken van agrarische rijksmonumenten
Ieder jaar, van 1 februari tot 1 september, kunnen subsidieaanvragen voor groot onderhoud aan daken van agrarische rijksmonumenten worden ingediend. Vanwege het weekend zal de regeling in 2025 op maandag 3 februari openen. Voor het aanvragen van subsidie kun je gebruikmaken van het speciale aanvraagformulier.
Voor deze paragraaf geldt een ‘doorlopende openstelling’, wat inhoudt dat subsidietoekenning op volgorde van binnenkomst beoordeeld en (deels) direct toegekend wordt. Er is voor deze paragraaf in de subsidieregeling een apart subsidieplafond vastgesteld, waarvoor gedurende de aanvraagperiode geldt: op = op.
Over dit onderdeel van de subsidieregeling vind je meer informatie op pagina Subsidieregeling groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten.
Vanwege het bereiken van het maximaal beschikbare subsidiebudget heeft het geen zin meer om een aanvraag voor deze regeling in te dienen. Op 1 februari 2025 zal er opnieuw subsidiebudget beschikbaar zijn en kunt u uw aanvraag indienen.
Recente wijzigingen
Op 15 september 2022 hebben Gedeputeerde Staten besloten tot enkele wijzigingen op deze subsidieregeling , die vanaf de komende indieningsperiode van kracht zijn.
De belangrijkste zijn:
- De subsidieregeling is uitgebreid met een nieuwe paragraaf ten behoeve van groot onderhoud aan daken van agrarische rijksmonumenten. Deze paragraaf 4 kent een sterk vereenvoudigde aanvraagprocedure om de, vaak particuliere, eigenaren tegemoet te komen.
- De subsidieregeling staat nu ook open voor de categorie pastorieën en kosterswoningen, mits deze nog in kerkelijk gebruik zijn.
- Voor klinkend erfgoed zoals orgels en carillons, wordt stapeling van restauratiesubsidies van Rijk én Provincie toegestaan.
- Er zijn enkele verbeteringen en vereenvoudigingen in de aanvraagprocedure aangebracht.
In de toelichting bij de vernieuwde regeling (zie link onderaan de pagina) kun je meer informatie vinden over de wijzigingen.
Voorwaarden
Op rijksmonumenten die oorspronkelijk zijn gebouwd als woonhuis is deze subsidieregeling niet van toepassing. In de subsidieregeling staat de definitie over wat onder een woonhuis wordt verstaan.
Aanpak
Meer informatie over de procedure rond de aanvraag, verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je onder Subsidiestelsel. Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op de subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Je kunt digitaal of per post een subsidieaanvraag indienen. Voor een digitale aanvraag maak je gebruik van het ‘e-formulier’; voor een aanvraag per post gebruik je het ‘aanvraagformulier’.
Je wordt hierbij erop attent gemaakt dat je minimaal de volgende stukken nodig hebt voor het indienen van je aanvraag voor restauratie:
- Inspectierapport, niet ouder dan 2 jaar
- Stabu-bestek
- Kleurenfoto’s, zowel detail als overzicht
- (Bouw)tekeningen van bestaande en nieuwe situatie
- (onherroepelijke) Omgevingsvergunning dan wel ontvangstbewijs van bevoegd gezag dat de vergunningsaanvraag is ontvangen, of een melding van het bevoegd gezag dat het werk vergunningsvrij is. Nb. Dit is dus niet het ingevulde aanvraagformulier voor de omgevingsvergunning en niet de ingevulde vergunningscheck.
De hiervoor genoemde stukken onderbouwen de in te dienen begroting en dienen daarmee voldoende uitgewerkt en specifiek te zijn.
De begroting wordt beoordeeld aan de hand van de Leidraad Subsidieregeling instandhouding monumenten (Leidraad Sim) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hiermee worden nut en noodzaak van de uit te voeren restauratiewerkzaamheden aangetoond, evenals de soberheid en doelmatigheid.
Voor een verdere uitwerking of specificatie van de benodigde stukken verwijzen we je naar het aanvraagformulier.
Contact
Met vragen kun je terecht bij het Contactcentrum van de provincie Zuid-Holland, via zuidholland@pzh.nl of via 0704416622.
Voor informatie over het proces rondom de subsidieaanvraag verwijzen wij je naar de Vragen en antwoorden subsidie aanvragen restauratie en herbestemming (pdf, 372 kB).
Bezwaar en beroep
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Subsidie woonhuismonumenten
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie (volgens de BAG / Basisregistratie Adressen en Gebouwen), kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag en kent deze toe. Zie voor meer informatie de website www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/subsidie-woonhuismonumenten.
Sommige categorieën rijksmonumenten, komen daarmee voor beide regelingen in aanmerking, er kan echter niet bij beide regelingen tegelijk subsidie worden aangevraagd voor dezelfde werkzaamheden.
Wet- en regelgeving
- Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013
- Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013
Bijgewerkt
Formulieren
- Digitaal aanvragen organisaties Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten
- Digitaal aanvragen particulieren Groot onderhoud daken agrarische rijksmonumenten
- Digitaal aanvragen organisaties Restauratie
- Digitaal aanvragen particulieren Restauratie
- Digitaal aanvragen organisaties Herbestemming
- Digitaal aanvragen particulieren Herbestemming
- Download pdf versie Projectsubsidie Herbestemming (pdf, 184 kB)
- Download pdf versie Restauratie Rijksmonumenten (pdf, 196 kB)
- Download pdf versie Groot onderhoud daken (pdf, 154 kB)
- Begrotingsmodel restauratie rijksmonumenten (xlsx, 349 kB)
- FAQ subsidie aanvragen restauratie en herbestemming - november 2022 (pdf, 372 kB)
Uitvoerende instantie
Postadres
Zuid-Hollandplein 1Postbus 90602
2509 LP Den Haag