Eén keer per jaar stellen Gedeputeerde Staten een Maatregelenpakket erfgoedlijnen vast. Uitsluitend voor projecten die zijn opgenomen in het Maatregelenpakket erfgoedlijnen kan subsidie worden aangevraagd. Het Maatregelenpakket Erfgoedlijnen wordt door de provincie opgesteld op advies van de aan de erfgoedlijnen verbonden erfgoedtafels.
Aanvragen kunnen op 3 manieren worden ingediend waarbij zelf digitaal aanvragen de voorkeur heeft:
- digitaal via het E-formulier voor organisaties. Voor digitaal aanvragen via het E- formulier heb je eHerkenning niveau 2+ nodig. Voor het verkrijgen van eHerkenning verwijzen wij je naar www.eHerkenning.nl. Er kan niet op basis van jouw persoonlijke DigiD een aanvraag worden ingediend voor een organisatie.
- digitaal via het E-formulier voor particulieren. Particulieren kunnen dit doen door middel van hun DigiD. Deze optie staat alleen open voor particulieren die als zodanig in het Maatregelenpakket zijn opgenomen.
- via afspraak met de balie van Team Subsidies. Een verzoek voor een afspraak kun je sturen naar subsidies@pzh.nl. Een van de baliemedewerkers zal dan een afspraak met je inplannen – dit zal veelal op het Provinciehuis zijn, op dinsdagmorgen of vrijdagmorgen. Wacht niet tot het laatste moment met het inplannen van de afspraak. Neem de bijlagen digitaal mee. Zie het document 'veel gestelde vragen en antwoorden' voor de benodigde bijlagen.
Aanvragen, die wij per e-mail of per post ontvangen, worden NIET in behandeling genomen.
Er kan alleen worden aangevraagd door de organisatie of persoon die in het Maatregelenpakket erfgoedlijnen is genoemd.
Zeven erfgoedlijnen: verbinden en participeren
De provincie werkt samen met veel partijen aan een beter beschermd, beleefbaar en benut cultureel erfgoed in Zuid-Holland. Dit doet zij door de gezamenlijke ontwikkeling van 7 erfgoedlijnen.
De erfgoedlijnen in Zuid-Holland zijn een goed voorbeeld van een erfgoedparticipatie aanpak, zoals vastgelegd in het Verdrag van Faro. Dit Europese verdrag benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed en het belang van het beleefbaar maken van erfgoed voor de samenleving.
De provincie Zuid-Holland stimuleert en ondersteunt middels haar aan de erfgoedlijnen verbonden (open) netwerktafels de samenleving om eigen initiatieven te ontplooien en de realisatie daarvan mogelijk te maken. Veel initiatieven krijgen zo een zo groot mogelijke kans van slagen. Door deze deelname vanuit de samenleving ontstaat een waardevol netwerk, waarin kennis wordt uitgewisseld, goede projectideeën ontstaan en samenwerking centraal staat.
Beleidsvisie
In de Omgevingsvisie Zuid-Holland staan 7 erfgoedlijnen centraal:
- Neder-Germaanse Limes in Zuid-Holland
- Landgoederenzone
- Waterdriehoek
- Oude Hollandse Waterlinie
- Trekvaarten
- Historisch Haringvliet
- Atlantikwall
De zeven erfgoedlijnen hebben elk een eigen geografische structuur (kust, trekvaart, oude duinenrij, eiland, enzovoort) die meerdere monumentale stippen met één gemeenschappelijk historisch verhaal verbinden tot 1 streep of lijn op de kaart. Erfgoedlijnen vertegenwoordigen een samenspel van erfgoed, landschap en water, wat kwaliteit verschaft aan de omgeving. Ze beschikken over een groot recreatief en toeristisch potentieel. Bovendien bieden zij kansen voor economische spin-off.
Voorwaarden
Op grond van de Subsidieregeling erfgoedlijnen kan subsidie uitsluitend worden verstrekt voor activiteiten die bijdragen aan de bescherming, beleefbaarheid en benutting van ons erfgoed, zoals ook vastgesteld in de Omgevingsvisie Zuid-Holland en in het Maatregelenpakket erfgoedlijnen.
Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor die activiteiten die zijn opgenomen in het Maatregelenpakket erfgoedlijnen.
De hoogte van de subsidie bedraagt ten hoogste het bedrag dat is opgenomen in het Maatregelenpakket erfgoedlijnen voor de betreffende activiteit.
Voorwaarden communicatie-uitingen
De provincie verzoekt de partijen die subsidie hebben ontvangen voor hun project in alle communicatie-uitingen over het project ook melding te maken van de door de provincie verstrekte subsidie. Tevens kan onderstaande kernboodschap over de erfgoedlijnen worden opgenomen:
In Zuid-Holland zijn locaties zoals molens, bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie Zuid-Holland maakt het, samen met anderen, mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.
Daarnaast stellen wij het op prijs als in de communicatie gebruikgemaakt wordt van het officiële logo van de provincie Zuid-Holland.
Aanpak
Meer informatie over de procedure rond aanvraag, (tussentijdse) verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je onder Subsidiestelsel. Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Lees voor meer informatie ook:
- de webpagina Cultureel erfgoed en erfgoedlijnen
- de Omgevingsvisie Zuid-Holland
Termijn subsidieaanvragen binnen het Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025
In het Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025 zijn de projecten en de aanvragers opgenomen die in 2025 in aanmerking komen voor subsidie. De subsidieaanvraag kan vanaf 1 dag ná publicatie van deze lijst in het Provinciaal Blad gedurende 6 weken worden ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Publicatie in het Provinciaal Blad wordt dit jaar verwacht op 4 november 2024.
Contact
Indien je vragen hebt of wilt deelnemen aan één van de erfgoedtafels kun je terecht bij het Contactcentrum, via zuidholland@pzh.nl of via 0704416622. Je kunt ook contact opnemen met de projectleider van betreffende erfgoedlijn. (zie hiervoor het document 'Veel gestelde vragen en antwoorden'.
Bezwaar en beroep
Meer informatie over de procedure rond aanvraag, (tussentijdse) verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je onder Subsidiestelsel. Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Wet- en regelgeving
- Algemene subsidieverordening Zuid-Holland 2013
- Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020
- Wijziging op Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020
Bijgewerkt
Formulieren
Uitvoerende instantie
Postadres
Zuid-Hollandplein 1Postbus 90602
2509 LP Den Haag