In Nederland bestaan veel wetten en regels ter bescherming van de leefomgeving en het milieu. Deze komen samen in de omgevingswet. Inwoners en bedrijven regelen hun zaken in het Omgevingsloket via een omgevingsvergunning.
De omgevingsvergunning is een verplichte vergunning bij veel activiteiten die invloed hebben op het milieu of de leefomgeving. Ze worden doorgaans door de Omgevingsdiensten verleend namens een gemeente of provincie. Bijvoorbeeld wanneer je iets wilt (ver)bouwen of slopen, of als je een stuk grond anders wilt gebruiken dan normaal.
Omgevingsvergunning aanvragen of wijzigen
Begin je een bedrijf dat impact heeft op het milieu of de omgeving? Of verandert er iets in jouw bedrijfsvoering? Doe altijd de Vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket om te weten wat je moet doen. Doe dit ook op tijd, want veel zaken moeten minimaal vier weken vooraf zijn geregeld.
Ook het aanvragen van een vergunning, gebeurt via het Omgevingsloket. Voor bedrijven is hierbij eHerkenning nodig. Inwoners kunnen een vergunning aanvragen met hun DigiD.
Informatie vinden over alle geldende regels
Wil je meer weten over specifieke regels rondom het milieu en de leefomgeving? Kijk dan op de website van het IPLO (Informatiepunt Leefomgeving) voor alles over Regels voor activiteiten.
De rol van de provincie
In Zuid-Holland is de omgevingsvergunning van grote waarde. We leven hier in een dichtbevolkt gebied met veel industrieën, natuurgebieden en stedelijke ontwikkeling. Omgevingsvergunningen zorgen ervoor dat de veiligheid, duurzaamheid en leefbaarheid worden gewaarborgd door vastgelegde normen en regels. Zo zorg je ervoor dat jouw plannen veilig zijn en volgens de regels verlopen. Meestal valt alles wat je wilt regelen binnen de omgevingsvergunning, waardoor er geen aparte vergunningen meer aangevraagd hoeven te worden.
De provincie verleent een omgevingsvergunning wanneer zij het bevoegd gezag is voor bepaalde activiteiten. Dit is meestal het geval bij complexe of grootschalige projecten die invloed hebben op de fysieke leefomgeving, zoals:
- Natuurgerelateerde activiteiten, zoals projecten in of nabij beschermde natuurgebieden (Natura 2000-gebieden) of activiteiten die invloed hebben op beschermde plant- en diersoorten.
- Waterbeheer: activiteiten die betrekking hebben op provinciale wateren of waterkeringen.
- Milieubelastende activiteiten, zoals bij complexe, industriële bedrijven die aanzienlijke milieueffecten kunnen hebben. Voor dit type bedrijven geldt dat zij ook een vergunning moeten aanvragen als zij werkprocessen willen veranderen.
Zoals bij:
- afvalbeheer in een IPPC-installatie
- basischemie
- basismetaal
- complexe minerale industrie
- complexe papierindustrie, houtindustrie en textielindustrie
- destructie of verwerken van kadavers of dierlijk afval in een ippc-installatie
- grootschalig opwekken van energie (50 MW of meer)
- grootschalig verwerken van mest (meer dan 25.000 m3 per jaar)
- maken van cokes
- raffinaderij
- Seveso-inrichting
- stortplaats of winningsafvalvoorziening
- verbranden van afvalstoffen in een ippc-installatie
- vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen
Termijnen
Bij het aanvragen van een vergunning kun je te maken krijgen met twee typen procedures: de reguliere procedure en de uitgebreide procedure. Voor een reguliere vergunningaanvraag geldt een korte voorbereidingsprocedure met een termijn van 8 weken.
Voor vergunningen bij complexe bedrijven volgt er een uitgebreide procedure, omdat de aanvraag complex is en/of de procedure om een belangenafweging of inspraakmogelijkheid vraagt. Hier geldt een termijn van 26 weken. Bezoek voor meer informatie het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO):
Leges
Op het behandelen van een aanvraag voor een omgevingsvergunning kunnen leges van toepassing zijn. Leges zijn kosten om administratieve handelingen voor jouw aanvraag te dekken. Deze bedragen stelt de provincie jaarlijks vast. Bekijk voor meer informatie de pagina Leges milieubelastende activiteiten.
Voorwaarden
Contact
Je vraagt de omgevingsvergunning aan bij het Omgevingsloket. Op de website van Omgevingsloket vind je uitgebreide informatie over de omgevingsvergunning en hulp bij het aanvragen.
Bezwaar en beroep
Als je het niet eens bent met het besluit op je aanvraag kun je in geval van een uitgebreide procedure zienswijzen indienen tegen het ontwerpbesluit. Tegen het vastgestelde besluit kun je daarna binnen 6 weken beroep aantekenen bij de rechtbank of de Raad van State. In geval van een reguliere procedure, of in het geval van een handhavingsbeschikking, kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over je aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.