In de huidige digitale samenleving is de noodzaak om burgerparticipatie binnen het democratische proces te versterken duidelijker dan ooit. Traditionele methoden van burgerbetrokkenheid schieten vaak tekort in het effectief faciliteren van een dialoog tussen de overheid en haar burgers. Pol.is is een geavanceerd platform dat transparante, toegankelijke en effectieve burgerparticipatie mogelijk maakt.
Pol.is onderscheidt zich door niet alleen ideeën en meningen op te halen, maar deze direct voor burgers zichtbaar te maken. Het hart van Pol.is ligt in zijn visuele interface, die datavisualisaties gebruiken om opinietrends en consensusgebieden binnen grote groepen mensen real-time weer te geven. Dit stelt gebruikers in staat om de relaties tussen verschillende standpunten te zien en te begrijpen hoe hun eigen meningen zich verhouden tot die van anderen.
www.polispilot.nl
Vanaf september 2023 werken de Provincie Zuid-Holland, Noord-Brabant, Groningen en het Ministerie van I&W, samen met het Ministerie van BZK en ICTU, en de Universiteit Tilburg (REDRES), aan de ontwikkeling van een Nederlandse versie van het open source platform Pol.is. Met Pol.is is in meerdere landen op nationaal niveau geëxperimenteerd en wij hebben het afgelopen jaar deze lessen vertaald naar de Nederlandse context. De interface is aan de hand van gebruikersonderzoek verbeterd, de opbouw van de code modulair gemaakt en er vinden meerdere pilots plaats. Komend jaar schalen we de samenwerking op, met nieuwe kennispartners en andere overheden.
Actuele voortgang
Project fase 1: juni 2023 – augustus 2024
- Polis website: www.polispilot.nl
- Polis applicatie beta live: https://pzh.polispilot.nl/?base_url=https%3A%2F%2Fpzh-api.polispilot.nl%2F&conversation_id=4wbxyej5pz
- Polis documentatie: https://polispilot.nl/pilot/
- Polis Gitlab: https://gitlab.com/particiapp
- Status ontwikkeling pilots: gepland
Project fase 2: september 2024 – september 2024
- Integratie met praatmeemetdeoverheid.nl
- Integratie met openstad.org
- Gebruikersonderzoek / UX&UI
- Onderzoek werking Polis algoritme
- Pilots
Vragen? Praat mee in de community omgeving op Slack: codefornl.slack.com, kanaal #polis.
Pol.is inzetten voor participatie
Pol.is onderscheidt zich van bestaande participatieplatformen door zijn unieke vermogen om consensus te visualiseren in plaats van enkel meningen of reacties te verzamelen. Pol.is gebruikt geavanceerde algoritmen en data-analyse om de onderliggende overeenkomsten tussen de standpunten van mensen te identificeren. Dit leidt tot een rijker en genuanceerder beeld van de publieke opinie.
In tegenstelling tot andere platforms, die veelal kwantitatieve data leveren, faciliteert Pol.is kwalitatieve inzichten in hoe meningen zich vormen en veranderen. Dit is essentieel in het huidige tijdperk waarin informatie snel verspreidt en vaak gepolariseerd is. Het vermogen om een diverse set aan meningen te verwerken en te vertalen naar visuele patronen van consensus biedt een krachtig instrument voor beleidsmakers en organisaties om complexe discussies te stroomlijnen en om beleidsvorming te baseren op een breder gedragen begrip van publieke waarden.
Pol.is speelt ook een rol in het bestrijden van desinformatie en het verminderen van de echo-kamereffecten die vaak worden gevonden op sociale media en in traditionele participatie-instellingen. Bovendien draagt het bij aan de vorming van een autoriserende omgeving, een concept uit de public value theorie, door het mogelijk te maken dat meningen en consensus niet alleen worden gevormd door de een beperkte groep, maar juist door een breed scala aan burgers. Dit versterkt de legitimiteit van het democratische proces en bevordert een gezonde publieke sfeer waarin besluiten worden genomen met een grotere bijdrage van de gemeenschap.
Meedoen?
De beweging naar een overheid van de toekomst bestaat uit vernieuwers, veranderaars en verbinders. Mensen die samen willen bouwen aan de overheid van de toekomst. We willen de beweging rondom Publieke Platformen verder brengen. Wil jij met ons meedenken? Iedereen is welkom!
Heb je behoefte aan meer informatie? Mail: digitaalzuidholland@pzh.nl.