De term ‘publieke platformen’ impliceert het vooropstellen van publieke waarden en belangen in platformen en platformtechnologie. Het draait niet alleen om technologie, maar vooral ook om organisatie. Door ruimte te bieden aan disruptief en vernieuwend denken kan de provincie ook in de toekomst haar taak van het waarborgen van publieke waarden en democratische legitimiteit vervullen. Deze disruptie kan mogelijk vergaande transformatieve implicaties met zich meebrengen met grote impact voor het toekomstige beleid en de ontwikkeling van democratische legitimiteit van de provincie.
Bij het toekomstonderzoek naar publieke platformen komen grote uitdagingen aan bod. We kijken naar de rol van grote technologiebedrijven ten opzichte van de overheid. Ook zien we een verschuiving in participatiepatronen in de samenleving, waar nog onvoldoende op wordt ingespeeld door platformtechnologie. En er is een parallel met de ingrijpende gevolgen van platformtechnologieën voor economie en samenleving.
Het onderzoek naar Publieke Platformen vindt plaats als onderdeel van Kennis Zuid-Holland. Zodra het rapport is afgerond is de informatie daar te vinden. Wil je op de hoogte blijven over het rapport? Stuur dan een bericht naar: digitaalzuidholland@pzh.nl.
Toekomstbeelden
Tijdens het toekomstonderzoek hebben we gewerkt aan vier toekomstbeelden, samen met onderzoeksbureau FutureConsult en kunstenares Noëlle van Dijk. Dit leverde 4 toekomstbeelden op en 4 video’s.
Het verbeelden van de toekomst helpt om abstracte ideeën over de impact van technologie, data en AI op onze gemeenschappelijke toekomst concreet te maken. En zo het gesprek aan te gaan over wenselijke en minder wenselijke ontwikkelingen. En de rol die de overheid kan spelen om bepaalde beelden mogelijk te maken, of anderen juist te voorkomen.
Over Kennis Zuid-Holland
Kennis Zuid-Holland onderzoekt de toekomst van Zuid-Holland. Dit doen we door trends te signaleren, thema’s te agenderen en kennis te produceren met bijvoorbeeld onderzoeken. Wij werken samen met partners als onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Zo ondersteunen wij het beleid van de toekomst.
Meer informatie over onze onderzoeken: https://kennis.zuid-holland.nl/. Of mail naar: digitaalzuidholland@pzh.nl.
Toekomst beeld scenario a
Door: Noëlle van Dijk.
In 2050 heeft Nederland zich na een crisis in de jaren '30 getransformeerd met technologie. Een AI-systeem zorgt voor real-time beleid gericht op welzijn en duurzaamheid. De digitale overheid bevordert transparantie en efficiënte besluitvorming, met democratische waarden centraal. Dit geeft de politiek ruimte om doelen voor toekomstige generaties vast te stellen. Privacy en autonomie blijven belangrijke discussiepunten. Benieuwd? Bekijk dan de film:
Toekomstbeeld scenario b
Door: Noëlle van Dijk.
Na jaren van onzekerheid hebben de overheid en techbedrijven in 2050 het platform "Civitek" gecreëerd. Dit AI-platform integreert beleid en burgerparticipatie in het dagelijks leven via virtuele omgevingen. Ondanks deze vooruitgang blijft wantrouwen over burgerinvloed een uitdaging voor Civitek. Benieuwd? Bekijk dan de film.
Toekomstbeeld scenario c
Door: Noëlle van Dijk.
In 2050 is de samenleving verschoven van collectieve naar individuele macht door afnemend vertrouwen in democratie en technologische schandalen. Dit heeft geleid tot 'datakluizen' waarin burgers hun persoonlijke data beheren voor digitale autonomie. De kloof tussen digitale 'haves' en 'have-nots' groeit. Digitale platforms zoals Farcaster decentraliseren data. De overheid neemt een faciliterende rol aan. Benieuwd? Bekijk dan de film.
Toekomstbeeld scenario d
Door: Noëlle van Dijk.
In 2050 heeft Nederland zich getransformeerd tot een samenleving waar digitale gemeenschappen centraal staan, geleid door maatschappelijke waarden en cultuur. Dit gebeurde na schandalen met data en politieke microtargeting die het vertrouwen in buitenlandse technologie schaadden. De overheid fungeert meer als een partner dan als een autoriteit. Benieuwd? Bekijk dan de film.