In Zuid-Holland werken we toe naar een volledig circulaire samenleving in 2050. Een samenleving zonder afval. Waarin we bestaande grondstoffen en materialen hergebruiken voor nieuwe producten. Dat is onze ambitie. Zo zijn we minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en beperken we schade aan het klimaat, de biodiversiteit, het milieu en onze gezondheid.
Om deze ambitie waar te maken, stimuleren we als provincie Zuid-Holland samenwerking tussen ondernemers, onderzoekers, inwoners en overheden. Samen gaan we op zoek naar nieuwe circulaire producten en diensten die uiteindelijk bijdragen aan een blijvende verandering van onze samenleving. Aangezien maar liefst 30% van het grondstoffenverbruik in Zuid-Holland ligt, stimuleren wij op allerlei manieren deze gezamenlijke zoektocht.
Onze aanpak: 4 transitiethema's, 5 actielijnen
Als provincie richten we ons daarbij op vier thema's: Bouw, Groene Grondstoffen en Voedsel, Maakindustrie en Kunststoffen. De provincie Zuid-Holland vervult de rol van opdrachtgever, verbinder en aanjager binnen deze thema’s, ook wel transitiethema's genoemd. In de onderstaande video leer je meer over onze aanpak.
De verandering (transitie) naar een circulaire samenleving doorlopen we samen. Het vraagt om aanpassingen die op lange termijn zullen leiden tot nieuwe maatschappelijke structuren, instituties, netwerken, opvattingen en praktijken. Transities zijn processen van een lange adem, waarin het opbouwen, ombouwen of zelfs afbouwen van de nieuwe- en bestaande gebruiken hand in hand gaan. Om sturing te houden in deze grote verandering, focust de provincie zich op 5 actielijnen toegespitst op de 4 genoemde thema’s:
Aanjagen netwerken en ketensamenwerking
Traditionele processen moeten plaatsmaken voor circulaire processen. Om te dit bewerkstelligen moeten samenwerkingen verder gaan dan de bestaande productieketens en sectoren. De provincie speelt hierin een verbindende rol.
Kennis en innovatie ontwikkelen en delen
Innovatieve ondernemingen zijn de ontdekkingsreizigers van de nieuwe circulaire wereld. Zij testen, ontwikkelen en benutten de meest moderne circulaire technieken. Wij helpen om deze kennis breder te delen.
Actualiseren beleid en regelgeving
Beleid, wet- en regelgeving is geschreven vanuit het perspectief van een traditionele economie. Onbedoeld hinderen sommige wetten en regels de transitie naar een circulaire economie. Daarom zetten we in op het actualiseren van beleid en regelgeving.
Inrichten fysieke leefomgeving
Hoe gaan we om met de schaarse ruimte in Zuid-Holland? Om deze vraag te beantwoorden onderzoeken wat er ruimtelijk nodig is om het gat te dichten tussen onze ambitie – een volledig circulaire samenleving – en de huidige realiteit.
Inkoop en aanbesteding
De provincie Zuid-Holland importeert jaarlijks voor circa 340 miljoen euro aan goederen. Door in te zetten op circulair inkopen en aanbesteden scheppen we de vraag voor een circulaire samenleving. Zo creëren we kansen voor markten om in te spelen op deze vraag, stimuleren we innovatie en ondersteunen we ook op financieel vlak.
Via de website circulair.zuid-holland.nl leer je meer over onze aanpak en houden we je op de hoogte van de circulaire activiteiten in Zuid-Holland. Denk hierbij aan evenementen, handige tools of subsidieregelingen. Ook vind je hier inspirerende verhalen met koplopers.
Behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op via circulair@pzh.nl.