Minder dierlijk, meer plantaardig
In Nederland consumeren we veel dierlijke producten. Zo’n 60% van onze eiwitinname is dierlijk, 40% is plantaardig, want niet alleen dierlijke producten bevatten eiwitten. Deze belangrijke voedingsstof is ook te vinden in o.a. brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Het is noodzakelijk voor mens, natuur en milieu om de productie en consumptie van dierlijke voeding te verminderen en meer plantaardige eiwitten te consumeren.
De vlees- en zuivelindustrie zorgt voor te veel CO2-uitstoot. Daarnaast groeit de wereldbevolking waardoor er steeds meer voedsel nodig is. Hierdoor zal de mondiale veestapel nog meer groeien, wat voor nog meer druk op de planeet zorgt. Daarom zetten we in op de eiwittransitie, zodat in 2030 onze eiwitinname is veranderd naar 60% plantaardig en 40% dierlijk.
De provincie Zuid-Holland werkt aan de versnelling van de eiwittransitie. Dit is een belangrijk onderdeel voor de vernieuwing van de Zuid-Hollandse economie, waarin de provincie werkt aan de transitie naar een duurzame en digitale economie en brede welvaart.
Op het gebied van eiwittransitie werkt de provincie Zuid-Holland in de periode 2022-2028 aan drie speerpunten:
1. Het positioneren en ontwikkelen van het ecosysteem voor de transitie
De provincie heeft vooral een rol bij het faciliteren en bevorderen van het ecosysteem en het verbinden van partijen in de regio. Versterking van het netwerk is essentieel: een goed netwerk draagt bij aan kennisdeling om de Zuid-Hollandse eiwittransitie verder te helpen en verbinding tussen land- en tuinbouw en industrie mogelijk te maken. In samenwerking met andere overheden en netwerken, zowel regionaal en nationaal als internationaal, werkt de provincie aan zaken als consumentenacceptatie, wet- en regelgeving en meer focus op alternatieven, zoals gecultiveerde eiwitten.
2. Het versterken en vergroten van fysieke ruimte
De provincie faciliteert evenementen waar partijen elkaar vinden en zorgt voor een goede fysieke omgeving voor activiteiten gerelateerd aan de eiwittransitie; ruimte voor bedrijvigheid is een van de provinciale kerntaken.
3. Het stimuleren en toepassen van initiatieven uit het bedrijfsleven en innovatie
Ook stimulering van onderzoek en ondernemerschap sluit aan bij provinciale kernactiviteiten. De provincie Zuid-Holland blijft daarom inzetten op verschillende beleidsmaatregelen, gericht op het beter benutten van het potentieel van de bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland die bijdragen aan (het versnellen van) de eiwittransitie. Het instrumentarium van de provincie kan deze bedrijven ondersteunen.
De alternatieve eiwitten waarop de provincie zich richt, zijn met name:
Plantaardige eiwitten
Traditionele plantaardige eiwitten leveren een belangrijke bijdrage aan een gezonder voedingspatroon en zijn een duurzamer alternatief dan bestaande dierlijke eiwitten. Ook aquatische eiwitten vallen hieronder. Dit zijn plantaardige eiwitten uit aquatische gewassen, zoals eendenkroos, zeewier of algen.
Gecultiveerde eiwitten
Bij gecultiveerde eiwitten, ook wel cell-based agriculture (CBA) genoemd, worden dierlijke eiwitten geproduceerd door stamcellen van dieren in een bioreactor te verwerken tot een eindproduct (vlees of vis). Hierbij wordt een voedingsproduct ontwikkeld met dezelfde smaak en textuur als het oorspronkelijke product.
Fermentatie
Bij fermentatie wordt een eiwitrijk voedselproduct gemaakt met behulp van micro-organismen (bacteriën, schimmels of gisten). De technologie biedt veel mogelijkheden binnen de alternatieve eiwitten in de voedselsector, maar ook in aangrenzende sectoren als vetten en oliën, ingrediënten, biokunstmest, chemicaliën etc.
Insecten
Eetbare insecten die hoge eiwitconcentraties bevatten (bijvoorbeeld meelwormen, krekels, sprinkhanen), kunnen worden ingezet voor directe consumptie of als grondstof voor producten zoals visvoer, olie voor cosmetica, meststof en bij het verwaarden van reststromen (bijvoorbeeld vanuit de tuinbouw).
De provinciale inzet op het gebied van de eiwittransitie heeft veel raakvlakken met andere beleidsterreinen, zoals rondom voedsel, landbouw, circulair (grondstoffen) en de Greenports.
De provincie is al enkele jaren betrokken bij de eiwittransitie. Onder meer bij de ontwikkeling van de Biotech Campus Delft. De provincie investeert met een lab, pilot en opschalingsfaciliteiten in het innovatiecluster op de Biotech Campus. De eiwittransitie draagt bij aan het vergroten van het aanbod van duurzaam geproduceerde biomassa, en daarmee aan de provinciale strategie ‘Circulair Zuid-Holland’, die focust op de circulaire economie en de reductie van (fossiele) grondstoffen. Eén van de kerntaken van de provincie is het stimuleren van de regionale economie. Bedrijven innoveren in een regionale omgeving (ecosysteem), omdat ze op die schaal partners treffen die ze kennen en vertrouwen. De provincie wil het innovatiepotentieel beter benutten, om zo (brede) welvaart te behouden en te vergroten, én mogelijk te maken dat bedrijven een grotere bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen vooral met betrekking tot de transitie naar een duurzame, circulaire en digitale economie.
Projecten en interessante links
Nieuws
Relevante documenten
Meer informatie vraag je op bij het team Eiwittransitie
Wil je meer weten over ons beleid voor eiwittransitie in Zuid-Holland? Neem dan contact op met Joanne de Mooij van team Eiwittransitie. Je kunt contact opnemen door een e-mail te sturen naar j.de.mooij@pzh.nl of 0629659423.