De tuinbouwsector streeft naar een klimaatbestendig en modern productieareaal, met daarbij aandacht voor:
- duurzame productie
- circulaire inrichting
- meer biodiversiteit
- beschikbaarheid van energie en warmte
- schoon water
- en andere productiefactoren
De Tuinbouwmonitor brengt in kaart hoe we er in Zuid-Holland op dit thema voorstaan. Dit inzicht wordt verkregen op basis van de gegevens over het gemiddelde areaal en de moderniteit van tuinbouwbedrijven in Zuid-Holland.
Areaal glastuinbouw in Zuid-Holland
- In 2022 telde Zuid-Holland 1955 verschillende tuinbouwbedrijven, ten opzichte van 3379 in 2010.
- Tot 2019 was er een jaarlijkse daling van het aantal bedrijven.
- De afgelopen 4 jaar is het aantal bedrijven gestagneerd.
- Het gemiddelde areaal van tuinbouwbedrijven is in de periode 2010 – 2022 wel toegenomen.
- Het totale areaal tuinbouw in Zuid-Holland bedroeg in 2022 8860 hectare.
- Daarnaast is bijna de helft van alle Nederlandse glastuinbouw terug te vinden in Zuid-Holland, net als ruim de helft van alle pot- en perkplantenbedrijven en snijbloemenbedrijven in Nederland.
- Van het areaal glastuinbouw in Zuid-Holland hebben de bloemen en planten onder glas met 2516 hectare het grootste areaal. Dit is net iets meer dan de helft van het totaal areaal glas in Zuid-Holland.
- Glasgroenten beslaan een oppervlakte van 2186 hectare, boomkwekerijen 185 hectare en fruit onder glas 10 hectare.
Moderniteit
Moderniteit geeft de waarde aan die duurzame productiemiddelen vertegenwoordigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een percentage. Dit percentage staat voor de verhouding tussen de boekwaarde en de nieuwwaarde van de duurzame productiemiddelen (dpm). Een percentage van 15% betekent dat het productiemiddel nog 15% waard is van wat de nieuwwaarde was. Nieuwe investeringen zorgen voor een stijging van de waarde en daarmee een stijging van het percentage.
- De moderniteit van glasopstanden op glastuinbouwbedrijven in Zuid-Holland toont vanaf 2010 (eerste jaar van de weergave) een neerwaartse trend, maar is de laatste jaren vrij stabiel: rond de 15% bij snijbloemen en glasgroentebedrijven en circa 20% bij pot- en perkplantenbedrijven.
- De moderniteit van gebouwen toont bij de glasgroentebedrijven al jaren een neerwaartse lijn met 34% in 2021.
- Voor de sierteeltbedrijven is de moderniteit van de gebouwen de laatste jaren vrij stabiel: rond de 30-35%.
- De moderniteit van installaties binnen de glastuinbouw laat een stabiele en soms licht stijgende lijn zien met waarden tussen de 20-25%.
- Investeringsmomenten zijn te herkennen aan een stijgende trend.
- De kwaliteit van o.a. kasgebouwen is de laatste 20 jaar verbeterd, waardoor vervanging en vernieuwing uitgesteld kan worden.
- De moderniteit van gebouwen, installaties, machines en werktuigen van boomkwekerijbedrijven in Zuid-Holland laat de laatste jaren een stabiele tot licht stijgende lijn zien. Dit duidt erop dat er geïnvesteerd wordt.
- De moderniteit in 2021 varieert van circa 30% bij gebouwen tot 25% bij machines en werktuigen en circa 20% bij installaties. Een opvallende trend hierbij is dat de dpm van boomkwekerijbedrijven nagenoeg stabiel is.
Meer informatie
Wageningen Economic Research heeft een groot deel van deze informatie aangeleverd. Kijk voor meer informatie over diverse facetten van de Nederlandse land- en tuinbouw op www.agrimatie.nl (opent in nieuw venster)