Om de economie van Zuid-Holland sterker te maken sloegen in 2021 80 partijen uit bedrijfsleven, kennisinstellingen, onderwijs en de overheid de handen in elkaar. Samen ontwikkelden ze een integrale aanpak van de uitdagingen en kansen in onze regio. Zo realiseren we kwalitatieve groei, met oog voor de mens en de omgeving. Omdat Zuid-Holland een erg belangrijke economische regio is voor Nederland, draagt de uitvoering van de Groeiagenda ook in grote mate bij aan de oplossing voor nationale uitdagingen.
In de Groeiagenda doen we 4 beloften:
- We bouwen 200.000 woningen en werken aan bereikbaarheid. Want in Zuid-Holland woont 20% van Nederland en in de komende 10 jaar komen daar 400.000 mensen bij. Met deze belofte maken we 25% van de nationale woningbouwopgave waar.
- We realiseren 12% extra duurzame en inclusieve economische groei in Zuid-Holland. Concreet is dat €24 miljard extra en 120.000 nieuwe banen.
- We verduurzamen industrie en chemie. Deze belangrijke Zuid-Hollandse sector gebruikt enorm veel energie: zonder vernieuwing kan de energietransitie niet lukken. Bovendien is Zuid-Holland verantwoordelijk voor 1/3e van de nationale CO2-uitstoot. Door deze verduurzaming realiseren we 40% van de nationale CO2-reductie.
- We zorgen voor een productievere beroepsbevolking door bijscholing van 55.000 werknemers en flexwerkers en begeleiding naar toekomstbestendig werk van 10.000 mensen.
De Zuid-Hollandse partners van de Groeiagenda investeren fors om het bovenstaande te realiseren. Ze kunnen dit niet alleen. We vragen het rijk met ons mee te doen, en samen te werken aan de Groeiagenda. Want als Zuid-Holland bloeit, plukt heel Nederland er de vruchten van.
De Groeiagenda en brede welvaart
Er ontstaat steeds meer bewustzijn dat “groei” breder hoort te zijn dan enkel financiële groei of de groei van het Bruto Nationaal Product (BNP). We kunnen niet enkel op geld sturen, we moeten ook kijken naar zaken als persoonlijke ontwikkeling, natuur, woontevredenheid, gezondheid en alle aspecten die het leven van mensen waarde geven. Die manier van denken wordt “brede welvaart” genoemd. Tijdens de Groeiagenda Conferentie op 6 juli 2023 vroegen we specialisten hoe brede welvaart en de doelstellingen van de Groeiagenda Zuid-Holland samenhangen.
Meer dan BNP als indicator brede welvaart
Prof. Dr. Martin de Jong vertelt hoe het bruto nationaal product (BNP) slechts één van de zaken zou moeten zijn op te sturen in de Groeiagenda.
We kunnen niet alles oplossen met geld
Al zijn we een erg rijk land, we kampen nog steeds met sociale, maatschappelijke en ecologische problemen. Een krachtig statement van Prof. Dr. Ed Brinksma.
Zuid-Holland scoort slecht op brede welvaart
Bij RaboResearch ziet Otto Raspe hoe slecht Zuid-Holland ervoor staat waar het gaat om brede welvaart. De richting die we geven aan groei verandert.
Goede regelgeving nodig
Fedde Sonnema geeft een voorbeeld hoe regelgeving bijdraagt aan duurzaamheid. Hij staat ook stil bij de wens van jonge werknemers een bijdrage te leveren aan een betere wereld.
Brede welvaart belangrijke taak overheid
Als directeur economie bij de provincie ziet Ton Jonker hoe het thema brede welvaart een drager is voor het nieuwe coalitieakkoord en beleid van de provincie.
Postgroei: kwaliteit van leven centraal
Paul Schenderling vertelt hoe in postgroei de focus van onze inspanningen in onze economie verschuift van consumptie- en BBP-groei naar groei van kwaliteit van leven.
Meer weten over de Groeiagenda?
In 6 video's nemen we je mee in de ambities van de Groeiagenda en de interventies die we doen om deze waar te maken: afspeellijst Groeiagenda Zuid-Holland op Youtube.
Vragen over de Groeiagenda? Neem contact op met Jean-Christophe Spapens, jc.spapens@pzh.nl 0618309617 of Jesse van der Meer, jc.vander.meer@pzh.nl 0650052767
Nieuws
- €3,5 miljoen euro voor ontwikkeling energiehubs in Zuid-Holland
- Warmteopslag: heet water voor later
- Nobian eerste bedrijf met bindende afspraken CO2-reductie
- Woningen, werk, wegen en windenergie voor Lansingerland
- Rol provincie bij windpark Spui geëvalueerd: van reactief naar proactief participatiebeleid
- Provincie Zuid-Holland lanceert Ruimtelijk Economische Visie: sturing op toekomstbestendige economie
- Drie bedrijventerreinen Zuid-Holland klaargestoomd tot eerste 'Werklandschappen van de Toekomst'
- SHINE officieel van start: hét netwerk van immersive tech
- Zuid-Holland koploper in campusontwikkeling
- Energiesysteem van de toekomst is ‘netwerk’
- Innovatiekracht Zuid-Holland groeit door intensieve samenwerking lokale overheden
- Advies: deals nodig voor ontwikkeling warmtenetten
- Innovatieve ondernemers gezocht! Welke maatschappelijke challenge los jij op?
- Geen ruimte voor windmolens bij het Valkenburgse Meer; stroomvraag blijft
- Warmtetransitie heeft ‘warmtewet’ nodig