Wat is brede welvaart? Hoe staat die ervoor in Zuid-Holland? En welke stappen kunnen we nemen om deze te verbeteren?
Tijdens de Groeiagenda Conferentie 2023 gingen we in gesprek met verschillende experts, waaronder postgroei auteur Paul Schenderling. Het postgroei denken biedt wellicht houvast in ons streven naar brede welvaart voor iedereen in Zuid-Holland.
VOICE-OVER
“Het logo van provincie Zuid-Holland verschijnt.
Paul Schenderling tijdens de Groeiagenda Conferentie Zuid-Holland."
In beeld:
Het plein voor het Provinciehuis, Nederlandse vlag, banner met tekst: 'Welkom: Conferentie Groeiagenda Zuid-Holland' en een lege conferentiezaal.
Paul Schenderling, Econoom, schrijver en spreker:
"Postgroei betekent dat we de focus van onze inspanningen in onze economie gaan verschuiven van consumptie- en bbp-groei, naar groei van kwaliteit van leven. Je zou ook kunnen zeggen; postgroei is het streven naar een gelukkiger Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft."
Beeldtekst:
'Postgroei: van consumptie- en bbp-groei naar groei van kwaliteit van leven'
In beeld:
Een volle conferentiezaal. Close-up van dia met tekst: 'Brede welvaart: wat?'. Bezokers die luisteren naar de sprekers.
Paul Schenderling, Econoom, schrijver en spreker:
"Postgroei is eigenlijk een middenweg tussen groene groei en degrowth, wat ook wel ontgroei wordt genoemd. Bij groene groei gaat het om het streven om maximale economische groei te combineren met vergroening van de economie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we via de groene groeiweg te langzaam de milieudoelen realiseren, waardoor we heel veel doelen te laat gaan halen. Dan heb je aan de andere kant van het spectrum ontgroei en die streven naar een geplande krimp van productie en consumptie. Vanuit het postgroeiparadigma zitten wij daar tussenin. Wij denken dat het belangrijk is om het verdienvermogen van Nederland ook op de middellange termijn te versterken maar tegelijkertijd ook echt te streven naar beperking van consumptiegroei. Niet naar krimp, maar wel echt naar een beperking van de groei tot ongeveer een stabilisatie van de koopkracht. Omdat dat een enorme milieuwinst tot gevolg kan hebben en dat tegelijkertijd voorzorgt dat we op lange termijn ons verdienvermogen maar ook onze verzorgingsstaat betaalbaar kunnen houden."
In beeld:
Ingezoomd op Paul Schenderling tussen de bezoekers door tijdens het spreken. Close-up van dia met tekst: 'de kwestie van klimaatongelijkheid'. Paul in beeld vanuit verschillende hoeken. Nog een close-up van dia met tekst: 'het abcd van stoppen met groei'.
Beeldtekst:
'Naast technologische vernieuwing ook stabilisatie consumptiegroei nodig'
Paul Schenderling, Econoom, schrijver en spreker:
"Het is heel belangrijk voor postgroei dat we zowel aan de productiekant van de economie als aan de consumptiekant van de economie hervormingen gaan doorvoeren. Op dit moment richten vrijwel alle inspanningen zich op de productiekant van de economie. Het gaat vooral over technologische vernieuwing. Alleen dat is helaas niet genoeg. Want heel veel van de milieuwinst die we boeken met technologische vernieuwing wordt ongedaan gemaakt door consumptiegroei. Het is echt super belangrijk dat we naast innovaties ook gaan nadenken hoe kunnen we consumptiepatronen veranderen en hoe kunnen we de consumptiegroei ook stabiliseren. En dat vraagt eigenlijk wat van alle partners in dit enorme systeem."
In beeld:
Overzicht van de zaal met Paul als spreker. Close-up van dia met tekst: 'andere drijfveren voor postgroei'
Beeldtekst:
'Postgroei en brede welvaart gaan hand in hand'
Paul Schenderling, Econoom, schrijver en spreker:
"De verschillen in brede welvaart tussen mensen in Zuid-Holland nemen toe. Zuid-Holland blijft ook wat achter in termen van brede welvaart. Het verbeteren daarvan is juist heel goed te verenigen met postgroei. Waarom? Omdat we eigenlijk nu 35, 40 jaar achter elkaar voornamelijk hebben ingezet op economische groei. En dat gaat vaak ten koste van welzijn. Je kunt namelijk economische groei alleen bereiken als je de arbeidsproductiviteit maximaal laat groeien. Dat zet een enorme mentale druk op mensen en het kan bovendien ook de ongelijkheid in de hand werken."
In beeld:
Overzicht van de zaal met Paul als spreker. Bezoeker die een foto maakt van een dia.
Paul Schenderling, Econoom, schrijver en spreker:
"In het streven naar postgroei gaan we proberen om, ook in lijn met brede welvaart, meer balans te brengen tussen economische waarden, sociale waarden en ecologische waarden. Dat betekent dat we genoegen moeten nemen met ook wat minder consumptiegroei. Maar dat zal aan de kant van het welbevinden van mensen ook de kwaliteit van leven een enorme impuls kunnen betekenen. En als we die transitie ook rechtvaardig vormgeven kunnen we het ook combineren met kleinere verschillen tussen bevolkingsgroepen in Zuid-Holland. En bovendien, dat is natuurlijk misschien wel het belangrijkste van allemaal met een postgroeiagenda is het ook wetenschappelijk aangetoond dat je veel sneller en effectiever binnen de draagkracht van de aarde kunt gaan leven. En dat is natuurlijk in deze tijd misschien wel de grootste uitdaging van allemaal."
In beeld:
Outro van de video.
VOICE-OVER:
"Het logo van Economic Board Zuid-Holland verschijnt. Beeldtekst: 'In samenwerking met' logo Provincie Zuid-Holland. Beeldtekst: 'Onderdeel van Groeiagenda Zuid-Holland. Samen laten we Zuid-Holland bloeien.'"