Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is het fundament van de Zuid-Hollandse economie. Het mkb is de belangrijkste pijler voor de werkgelegenheid en van belang voor de leefbaarheid van dorpen en steden. Ook op het vlak van innovatie zijn zij een belangrijke aanjager. Innovatieve ondernemers zorgen ervoor dat we als regio voorop kunnen blijven lopen en kunnen concurreren op wereldniveau. Tegelijk staan veel ondernemers voor uitdagingen zoals verduurzaming, digitalisering, financiering en het vinden van voldoende geschoold personeel.
Het mkb in al zijn diversiteit ondersteunen en stimuleren
De grote veranderingen die nodig zijn om onze economische voorspoed te behouden, worden in belangrijke mate gedragen door het mkb. De provincie zet zich in om het mkb in al zijn diversiteit te ondersteunen en stimuleren. Dit doen we door nog meer samenhang te creëren in ons beleid, bestaande netwerken te versterken, dienstverlening te optimaliseren, innovatie te faciliteren en helder te communiceren.
MKB-deals
Met de MKB-deals biedt de provincie financiële ondersteuning aan samenwerkingsverbanden die het plaatselijke ondernemersklimaat versterken en toekomstbestendig maken.
MIT-subsidies
De MIT-subsidieregeling is er voor ondernemers die nieuwe kennis ontwikkelen of samenwerkingen opstarten die bijdragen aan de oplossing voor maatschappelijke uitdagingen.
Digitaal mkb
De digitale innovatie gaat snel en er zijn veel initiatieven die het mkb helpen hierop aan te sluiten. De provincie Zuid-Holland brengt deze initiatieven samen in 1 overzicht.
InnovationQuarter
De regionale uitvoeringsmaatschappij smeedt samenwerkingsverbanden tussen innovatieve ondernemers, zet Zuid-Holland internationaal op de kaart en helpt bedrijven aan financiering.
Verduurzaming mkb
Om Zuid-Holland te begeleiden naar een toekomstigbestendige economie, biedt de provincie een breed scala aan ondersteuning voor bedrijven die willen verduurzamen. Met het Ontzorgingsprogramma worden mkb-ondernemers en maatschappelijk vastgoed praktisch geholpen bij het besparen van energie en het verlagen van kosten. Daarnaast zijn er landelijke programma’s zoals het Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen die ondernemers in Zuid-Holland ondersteunen. Ook is er CESI-NL, het netwerk voor de circulaire maakindustrie. Samen maken we Zuid-Holland groener!
Human Capital
De economie verandert snel en daardoor is het belangrijker dan ooit voor ondernemers en werknemers om wendbaar en toekomstbestendig te zijn. In nauwe samenwerking met lokale en regionale partners is de Human Capital Agenda 2.0 opgesteld. In de projecten die eruit volgen, werken we aan werknemerszekerheid voor bedrijven, werkzekerheid voor personeel, inclusiviteit en duurzame inzetbaarheid.
Fieldlabs
De 15 fieldlabs die Zuid-Holland rijk is, versterken onze positie als innovatieve regio. In de fieldlabs worden nieuwe technologieën, producten en innovaties ontwikkeld, getest, gedemonstreerd en gevalideerd.
Start-up in Residence (SiR)
Zet jij met ons een stap in de toekomst? Provincie Zuid-Holland nodigt startups uit om innovatieve oplossingen te pitchen voor maatschappelijke uitdagingen. Het doel: de beste oplossingen testen in een pilot.