Een initiatief om samen met mkb-bedrijven te werken aan het tegengaan van voedselverspilling door hun huidige groente- en fruitreststromen een nieuwe hoogwaardige bestemming te geven. Dit doen we door de mogelijkheden van een reststromenhub te verkennen om telers en marktpartijen te verbinden.
Dit is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk, Rotterdam, ondernemersvereniging VBO Fresh Port. Daarnaast wordt de samenwerking ondersteund door de partners Jump en PHI Factory: zij adviseren en ondersteunen bij verduurzaming en circulariteit, door de inzet van digitalisering en innovatie.
De volgende partners zijn al betrokken bij de verkenning van het concept reststromenhub: Van Vugt Kruiden, Olympic Fruit, Zoutewelle, 4Fruit Company, Van Oers United, The Greenery, Van Gelder, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling/WUR, Greenport West-Holland, Hogeschool Rotterdam, Renes, Jaguar, Bakker Barendrecht en Sophyn Greens. Hiernaast is een groeiende groep start-ups/scale-ups en andere relevante marktpartijen geïnteresseerd om aan te haken. Enerzijds door het delen van kennis en expertise en anderzijds door het gebruik willen maken van reststromen.
Thema’s
- Duurzaamheid
- Digitalisering
- Toepassing innovatie
- Toepassing nieuwe kennis
- Netwerkvorming
Aanleiding
Veel reststromen zijn nog onbenut. Innovatie en digitalisering biedt mogelijkheden om partijen te verbinden, gezamenlijk op te trekken en reststromen opnieuw in te zetten.
Dutch Freshport (DFP) is het grootste Agro-Vers-Food cluster van Nederland, met als doel samenwerken aan duurzame innovatie. Het is het merk waaronder ondernemers op bedrijventerrein BT-Oost, Verenambacht en Nieuw Reijerwaard actief zijn en samenwerken met de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam. Centraal staan vraagstukken rondom bereikbaarheid, economische ontwikkeling, werkgelegenheid, onderwijs, innovatie, duurzaamheid en leefbaarheid.
Activiteiten
- Agenderen van de reststromenopgave ter voorkoming van voedselverspilling.
- Inventarisatie van de huidige reststromen om inzicht te krijgen in volumes, type producten, kwaliteitsvoorwaarden, verschillen per seizoen en huidige afzetkanalen.
- Ontwerpen van een concept reststromenhub, met als uitgangspunt het tegengaan van voedselverspilling.
- Gaandeweg de verkenning met de betrokken partijen al praktisch werken aan concrete oplossingen, door middel van nieuwe samenwerkingen, dataverzameling en het bij elkaar brengen van aanbod (ontdoeners) en vraag (marktpartijen die met reststromen willen werken).
Doel
- Inzicht in reststromen binnen DFP en de vraag vanuit verwerkers.
- Een circulaire hub voor het organiseren en ondersteunen van reststroomwaardering om verspilling tegen te gaan.
- Stimuleren van productontwikkeling om reststromen op hoogwaardige manier te vervaarden.
- Nieuwe samenwerkingen stimuleren tussen DFP-bedrijven en verwerkende partijen om samen te werken aan nieuwe toepassingen en oplossingen voor optimale verwerking en verwaarding van reststromen.
- Een adviesvoorstel voor het meest optimale reststromenhubconcept, met aanbevelingen voor opschaling en doorontwikkeling.
Contact
Meer weten over de MKB-Deal Verkenning Reststromenhub Dutch Fresh Port? Of geïnteresseerd in samenwerking? Mail naar Wendy van Vliet, via w.v.vliet@bar-organisatie.nl of bezoek de website van Dutch Fresh Port.