Een duurzaam bedrijventerrein is zo ingericht zodat de belasting op het milieu zo klein mogelijk is. Bijvoorbeeld door het terrein groen en klimaat adaptief in te richten, zo min mogelijk energie te verbruiken, en door energie duurzaam op te wekken. De provincie wil bedrijventerreinen in Zuid-Holland duurzamer maken en daarmee voorbereiden op de toekomst is. Dit is 1 van de 3 uitgangspunten, ofwel beleidslijnen, van onze bedrijventerreinenstrategie.
Als provincie zorgen we dat we aantrekkelijke, goed functionerende en toekomstbestendige bedrijventerreinen hebben voor werkgevers, werknemers en bedrijven. We combineren dit met andere grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie. Samen met onze partners dragen we bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat met bedrijventerreinen van goede kwaliteit. Hieronder volgt een overzicht van regelingen en subsidies waar je als ondernemer gebruik van kan maken om je bedrijventerrein duurzamer en toekomstbestendig te maken.
Ambassadeurs voor het samenwerken aan een duurzamer en toekomstgericht bedrijventerrein
Als provincie stimuleren we ondernemers op een bedrijventerrein om samen te werken en een gezamenlijke aanpak te maken. Bedrijventerreinen waar ondernemers goed met elkaar samenwerken, kunnen makkelijker en efficiënter toekomstgerichte en duurzame maatregelen ondernemen. De provincie zet ambassadeurs bedrijventerreinen in om ondernemers en gemeenten hierbij te ondersteunen.
Hulp en subsidieregelingen voor duurzame energie
Op bedrijventerreinen wordt veel energie verbruikt. Tegelijkertijd zijn op daken en restgronden veel mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Ondernemers weten niet altijd waar ze moeten beginnen met het besparen van energie en wat voor hen (financieel) aantrekkelijk is. Daar biedt de provincie oplossingen voor met subsidies.
- Ondernemers kunnen vanuit de Provincie subsidie krijgen voor de verduurzaming van bedrijventerreinenals ze met meerdere ondernemers samenwerken aan een energieproject.
- Een andere subsidieregeling die de Provincie heeft is Zonnig Zuid-Holland. Hierbij krijgen eigenaren van grote daken subsidie als ze hun dak geschikt willen maken voor de aanleg van zonnepanelen. De subsidie geldt ook als ze hun dak beschikbaar stellen voor een energiecoöperatie.
- Daarnaast heeft de Rijksoverheid regelingen die mkb-ondernemers steunen om energie te besparen. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE) (rvo.nl)van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zakelijke gebruikers kunnen hiervan energiebesparende maatregelen bekostigen. Verder zijn er de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers (rvo.nl) en de MIA en Vamil voor ondernemers (rvo.nl), waarmee duurzaam bouwen wordt bevorderd en gesubsidieerd.
- Met de provincie Zeeland werken we aan een netwerk van laadpunten voor elektrische voertuigen in Zuid-Holland en Zeeland. Het gaat om laadpunten voor bedrijfswagens en machines, waaronder personenauto's, bestelwagens, vrachtwagens, bouwmachines en schepen.
Groenere en gezondere bedrijventerreinen
Door bedrijventerreinen groener en klimaat adaptief te maken, creëer je gezondere en aantrekkelijke werkomgevingen. Groene bedrijventerreinen zijn beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress, droogte en wateroverlast. Hiernaast kunnen versteende omgevingen op bedrijventerreinen leiden tot hitte en wateroverlast. Het vergroenen van bedrijventerreinen is essentieel om deze problemen te voorkomen.
- Lees onze 7 tips om een bedrijventerrein te vergroenen eens door.
- Of bekijk het boekje Alles wat je wilt weten over… groene en gezonde bedrijventerreinen.
- Wil je samen met andere ondernemers of als gemeente het bedrijventerrein vergroenen? Dan zijn de subsidie verduurzaming bedrijventerreinenof de subsidie planvorming bedrijventerreinen wellicht interessant.
- Provincie Zuid-Holland, IVN Natuureducatie, Steenbreek en Groene Cirkels Bijenlandschap werken samen met bedrijven(terreinen), gemeenten en vrijwilligers aan groene, gezonde bedrijventerreinen. We denken mee en bieden inspiratie aan werkgevers, werknemers, parkmanagers, ambtenaren, buurtbewoners en vrijwilligers. Hiernaast verstrekken we ook subsidies – groot en klein – aan iedereen die aan de slag wil met het vergroenen van een bedrijventerrein.
- Werklandschappen van de Toekomst is een brede beweging van partijen die met innovaties op diverse terreinen toewerken naar toekomstgerichte, groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijventerreinen. Zij hebben veel informatie en interessante downloads over het vergroenen van bedrijventerreinen.
Circulaire bedrijventerreinen
In het Grondstoffenakkoord hebben we afgesproken om te komen tot een volledig circulair Zuid-Holland in 2050 en 50% reductie van ons gebruik van primaire fossiele grondstoffen, mineralen en metalen in 2030 als tussendoel. Op bedrijventerreinen komen veel van de grondstoffen samen en zijn er kansen om deze circulair te verwerken. Het zijn tevens de plekken waar (fysieke en milieu) ruimte is voor circulair ondernemerschap.
De provincie ondersteunt circulariteit op bedrijventerreinen op de volgende manieren.
Circulaire bedrijventerrein scans
In de regio’s West-Holland, Midden-Holland, Zuid-Holland Zuid en de Metropoolregio Den Haag Rotterdam zijn circulaire bedrijventerreinscans uitgevoerd. Deze scans identificeren de meest economisch waardevolle reststromen op bedrijventerreinen en presenteren circulaire oplossingen om dit te benutten. Op www.circulair.biz zijn de scans beschikbaar.
Kennisdeling en -ontwikkeling
Er is al veel mogelijk om circulariteit op bedrijventerreinen mogelijk te maken, maar de laatste kennis en inzichten zijn nog niet altijd bekend bij de doelgroep of wordt toegepast. Daarom stimuleert de provincie kennisdeling – en ontwikkeling over het onderwerp. Zo wordt er een overzicht gemaakt van de huidige kennis in een digitaal inspiratieboek, zijn er masterclasses over circulaire bedrijventerreinen georganiseerd en wordt er een Community of Practice Circulaire Bedrijventerreinen gestart.
Subsidies
Via de subsidie planvorming bedrijventerreinen krijgen bedrijventerreinen financiële steun om hun eerste plannen te maken voor circulariteit op het bedrijventerrein. Bijvoorbeeld door het inhuren van een adviesbureau bij de (her)ontwikkeling van een bedrijventerrein. Met de subsidie verduurzaming bedrijventerreinen kunnen circulaire activiteiten die leiden tot een lagere milieubelasting door circulair grondstoffengebruik en ketensamenwerking gefinancierd worden.
Meer informatie? Neem contact op met team Ruimte voor Ondernemen
Wil je meer weten over ons beleid voor het verduurzamen van bedrijventerrein in Zuid-Holland? Neem dan contact op met Leontien Cenin of Max Beije van het team Ruimte voor Ondernemen.
Leontien Cenin
- Email adres: l.cenin@pzh.nl
- Mobiel: 0631988684
Max Beije
- Email adres: mg.beije@pzh.nl
- Mobiel: 0631114077
Interessante links
- Infographic Zon op daken van OZHZ
- Regionale Energiestrategie
- Klimaatadaptatiestrategie Zuid-Holland: op naar een weerkrachtige provincie
- Klimaatmonitor
- Klimaateffectatlas
- Klimaatatlas
- Energieregels en wetgeving voor bedrijven (Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid)
- Bedrijventerreinen op kaart op de bedrijventerreinen monitor
- Circulair.biz