We gebruiken een heel groot deel van onze energie om huizen, kassen en industrie in Zuid-Holland te verwarmen. Met geothermie kunnen we in potentie in een groot deel van deze vraag voorzien. Samen met onze partners streven wij ernaar om aardwarmte grootschaliger in te zetten in Zuid-Holland.
Wat is geothermie?
Geothermie (aardwarmte) is lokale duurzame warmte uit de ondergrond voor de verwarming van huizen, kassen en industrie. De temperatuur loopt op met de diepte: hoe dieper hoe warmer. Het van nature aanwezige warme water wordt uit de ondergrond opgepompt. De warmte wordt eruit gehaald. Een pomp zorgt ervoor dat het afgekoelde water terugstroomt in dezelfde aardlaag waarna het weer opwarmt. Bekijk meer informatie op de website Alles over aardwarmte.
Hoeveel geothermie hebben we in Zuid-Holland?
De Zuid-Hollandse bodem is op veel plekken geschikt om geothermie te winnen. Of een bodem geschikt is, hangt onder andere af van de doorlaatbaarheid, opslagcapaciteit en diepte. De provincie heeft de potentie voor aardwarmte in Zuid-Holland in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat we in theorie heel Zuid-Holland van warmte kunnen voorzien met de hoeveelheid aardwarmte die er is. In combinatie met de grote geconcentreerde warmtevraag is aardwarmte voor Zuid-Holland heel kansrijk. Maar de potentie voor aardwarmte in de praktijk hangt niet alleen af van de beschikbare hoeveelheid en de vraag maar vooral van de (ruimtelijke) mogelijkheden voor winning, opslag, transport en toepassing in huizen en kassen.
- Rapport potentieel voor aardwarmte in Zuid-Holland (2016)
- Signaleringskaarten Bodem & Ondergrond Zuid-Holland
- Studie Warm (EBN, 2020)
Projecten in Zuid-Holland
Zuid-Holland is met 14 operationele geothermie-bronnen koploper in Nederland. Met name de glastuinbouw heeft al veel ervaring met het verwarmen van kassen door aardwarmte. Er is een glastuinbouw-brondie een ook een nabijgelegen appartementencomplex, zwembad en school van warmte voorzien.
- Op de site van Geothermie Nederland en TNO: NLOG.nl vind je een overzicht van projecten in Nederland
- Meer over aardwarmte en glastuinbouw lees je in het Energie-akkoord West Holland.
- Of kijk het webinar ‘Glastuinbouw geeft energie’ terug dat op 8 juli plaatsvond. (let op, webinar begint af te spelen rond minuut 13)
Aardwarmte voor de gebouwde omgeving
Op verschillende plekken in Zuid-Holland wordt gekeken of aardwarmte toegepast kan worden om woonwijken te verwarmen. De aardwarmtelocatie aan de Leyweg in Den Haag zal naar verwachting eerste in Nederland warmte gaan leveren aan een bestaande woonwijk.
Of aardwarmte een goede keus is wordt bepaald door veel factoren:
- heeft de wijk al een collectieve warmtevoorziening?
- is er een aardwarmtebron of warmtetransportnet in de buurt?
- het soort huizen, andere (warmte)bronnen
Is aardwarmte veilig?
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de onafhankelijke toezichthouder op wet- en regelgeving voor de veiligheid van de mens én de bescherming van het milieu bij energiewinning – zoals aardwarmte. SodM kijkt naar mogelijke risico’s en controleert of de juiste maatregelen zijn genomen om deze risico’s te beheersen. Is de boring van de veiligheid en milieu niet op orde en wordt regelgeving overtreden, dan kan SodM op verschillende manier ingrijpen.
Het is in Zuid-Holland niet toegestaan om in drinkwaterbeschermings- en waterwingebieden te boren. Dit geldt ook voor aardwarmtewinning. In de afgelopen 10 jaar dat aardwarmte in Nederland wordt gewonnen is er op geen enkele plaats in Nederland sprake geweest van drinkwatervervuiling
Kijk op de website van Staatstoezicht op de Mijnen.
Meer informatie en advies
Het innovatieve fieldlab Geothermie (RCSG)
Bedrijven en kennisinstellingen kunnen in dit unieke centrum hun technologie op ware schaal en onder ondergrondse condities testen. Er wordt ook gewerkt aan een bezoekers- centrum.
Alles over aardwarmte
Op www.allesoveraardwarmte.nl vind je per doelgroep (overheden, particulieren, bedrijven) informatie over de stappen die je moet zetten als je met aardwarmte aan de slag wilt.
En ook een handig overzicht met wie wat doet op het gebied van geothermie.
Provincie Zuid-Holland
De provincie zet zich in voor:
- de verdere ontwikkeling van Zuid-Hollandse warmtebronnen
- een robuust warmtetransportnet
- toekomstbestendige warmtekeuzes
En ondersteunt gemeenten bij de warmtetransitie. Voor meer informatie kun je terecht bij het warmte-team via energie@pzh.nl
Lees hier de visie aardwarmte van de geothermie alliantie Zuid Holland
Geothermie Nederland
Geothermie Nederland, de nieuwe brancheorganisatie voor geothermie, zet zich met haar leden in voor de beschikbaarheid van duurzame en betaalbare warmte voor burgers en bedrijven.
NLOG
De website van NLOG geeft informatie over energie en delfstoffen in de diepe ondergrond van Nederland, onder meer de opsporing en winning van aardwarmte. TNO – Geologische Dienst Nederland beheert NLOG namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Staatstoezicht op de Mijnen (SodM)
Informatie over toezicht op geothermie, alsmede actuele onderzoeken en rapporten. Kijk op www.sodm.nl
Expertise Centrum Warmte
Hier vind je onder meer factsheets over geothermie.
Gedeputeerde Berend Potjer
"Wij streven naar een haalbare, betaalbare en betrouwbare energievoorziening voor iedereen in Zuid-Holland. Warmtebronnen zoals Geothermie zijn daarbij cruciaal én een grote kans voor een provincie met een grote warmtevraag en weinig ruimte om duurzame energie op te wekken. Om in de toekomst voldoende duurzame warmte en stroom te hebben moeten we nu slimme warmtekeuzes maken. Dat betekent: Zuid-Hollandse warmtebronnen inzetten waar mogelijk, zodat we meer schaarse elektriciteit kunnen gebruiken voor andere doelen."