Met de invoering van de nieuwe Omgevingswet 1 januari 2023 komt er één beleid voor de fysieke leefomgeving dat rekening houdt met de samenhang van verschillende sectoren zoals mobiliteit, wonen, natuur en energie. Tegelijkertijd is de energietransitie volop in ontwikkeling en daarom wordt ook de module Energietransitie van het provinciale omgevingsbeleid aangepast.
Het nieuwe omgevingsbeleid bouwt verder op afspraken die gemaakt zijn in de 7 Regionale Energiestrategieën in Zuid-Holland en de provinciale speerpunten voor energie, waaronder:
- Ruim baan geven aan zonne-energie op daken;
- De warmte zoveel mogelijk lokaal en regionaal opwekken voor onze gebouwen en kassen en werken aan een robuust warmtetransportnet;
- Zuinig omgaan met ons open landschap en natuur, met name het Groene Hart. Belangrijk hierbij is om slim gebruik te maken van de ruimte.
Bekijk op de webpagina Energie alle 10 speerpunten voor schone energie uit het coalitieakkoord en het programma Schone Energie voor iedereen (pdf, 922 kB).
Actueel
-
De Ontwerp Herziening Omgevingsbeleid Module Energietransitie lag ter inzage van 14 juni tot en met 8 augustus 2022. In de Nota van Beantwoording lees je de reactie op de zienswijzen die zijn binnengekomen. De definitieve vaststelling van de module Energietransitie is voorzien in begin / eerste kwartaal 2023.
- Artikel: Stappen naar de herziening van de module Energietransitie
Waarom verandert de module energietransitie?
Aanleiding voor de wijziging van de module Energietransitie zijn de plannen van de 7 energieregio’s (RES’en) en de industrie (CES). Nu is het aan de provincie om zoals vastgelegd in het coalitieakkoord met een heldere visie kaders te scheppen voor de wijzigingen en te zorgen voor samenhang in het beleid, zoals: wat zijn de spelregels voor locaties om duurzame energie op te wekken? En hoe zien we de toekomst van windenergie, zonne-energie en duurzame warmte in het landschap van Zuid-Holland?
Meer weten of meedenken?
Heb je een vraag over het omgevingsbeleid? Wil je op de hoogte gehouden worden van bijeenkomsten en ontwikkelingen rond de wijziging van het omgevingsbeleid? Of wil je meer informatie? Neem contact met ons op via energie@pzh.nl of bel het klant-contactcentrum van de provincie: 0704416611.
Ervaringen met participatie bij de herziening
Verschillende stakeholders vertellen over hun ervaring met participatie en de herziening van de module energietransitie binnen het omgevingsbeleid.
Vernieuwd omgevingsbeleid module Energietransitie
De video laat zien op welke manier de provincie de module Energietransitie binnen het omgevingsbeleid heeft geactualiseerd.
PARK advies 'Meer dan zon en wind alleen'
Noël van Dooren vertelt over de 5 speerpunten uit het PARK-advies. Hij is provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit.
Uitvoering omgevingsbeleid module Energietransitie
Ron van der Linden vertelt over de uitvoering van de module Energietransitie. Hij is procesbegeleider van de herziening van het omgevingsbeleid.
Omgevingsbeleid en de provincie Zuid-Holland
Aron Duindam vertelt voor welke uitdagingen de provincie Zuid-Holland staat bij de module Energietransitie. Hij is coördinator Omgevingsbeleid.
Denk mee over energietransitie en Omgevingsbeleid
Rob Boerée vertelt over de energietransitie in het Groene Hart. Hij is voorzitter van de Rijnland Energie coöperatie, voor wind- en zonne-energie.
Documenten
- Vragen en antwoorden participatie-bijeenkomsten module Energietransitie (pdf, 87 kB)
- Woordenlijst module energietransitie (pdf, 76 kB)
- Infographic Actualisering Energie Oplegger V2023 (pdf, 189 kB)
- Infographic Industrie V2023 (pdf, 2.9 MB)
- Infographic Infra V2023 (pdf, 608 kB)
- Infographic Warmte V2023 (pdf, 1.9 MB)
- Infographic Wind V2023 (pdf, 1.4 MB)
- Infographic Zon V2023 (pdf, 803 kB)
- Infographic Lokaal eigendom V2023 (pdf, 2.3 MB)
Infographic Energie Innovatie
Op deze infographic zie je een overzicht van cijfers en korte teksten over het onderdeel Innovatie van programma Energietransitie. De infographic geeft in het kort een toelichting op de verschillende ontwikkelingen van de innovaties en laat concrete voorbeelden zien.
Tijdlijn
In de tijdlijn zie je welke stappen er al zijn gezet en wat er in de toekomst gaat gebeuren.