Binnen de Regionale Energiestrategie (RES) zijn 30 energieregio’s in Nederland aan de slag om bij te dragen aan het Nationale Klimaatakkoord. In Zuid-Holland zijn er 7 van deze regio’s die zich bezighouden met de opgave om in 2050 energieneutraal te zijn. Daarmee dragen we in Nederland samen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Proces
Elke energieregio heeft plannen voor duurzame energie vastgelegd in de RES 1.0.
Gemeenteraden, Waterschapsbesturen en Provinciale Staten hebben de RES 1.0 plannen vastgesteld.
De energieregio's werken samen met overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen, netbeheerders en inwoners aan de uitwerking van de afspraken.
Stand van zaken
7 Zuid-Hollandse energieregio’s
In de RES 1.0 staan per energieregio zoekgebieden die geschikt zijn om wind-of zonne-energie op te wekken, welke duurzame warmtebronnen gebruikt kunnen worden en welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Daarbij kun je denken aan zonne-energie op daken, aardwarmtebronnen en zoekgebieden voor windturbines. De zoekgebieden voor mogelijke projecten worden pas definitief na uitgebreid onderzoek en in overleg met omwonenden. In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes.
Stand van zaken: voortgang en herijking
In 2022 heeft een werkgroep met juristen en beleidsexperts advies gegeven over de vraag of er voor de RES een milieueffectrapportage (plan-MER) gemaakt moet worden. Op basis van dit advies is besloten om vanaf 2023 onderscheid te maken tussen een RES Voortgangsdocument en een RES Herijking.
In het RES Voortgangsdocument geven de RES’en elke 2 jaar aan wat de stand van zaken is. Op basis van dit document kunnen we kijken of we op koers liggen om de (landelijke) doelen voor 2030 te realiseren en waar we eventueel moeten bijsturen. Elk voortgangsdocument wordt vastgesteld door de colleges en ter kennisname gedeeld met de Provinciale Staten. Het eerste voortgangsdocument dienen de regio’s voor 1 juli 2023 in bij NP RES.
De RES Herijking gaat een rol spelen als er nieuwe plannen of kaders ontwikkeld moeten worden, bijvoorbeeld omdat er tijdens het uitvoeren van de Regionale Energiestrategie nieuwe inzichten ontstaan die vragen om een aanpassing van de kaders uit de RES 1.0. Dit kan nodig zijn in het geval van nieuwe lokale, regionale en landelijke ambities, ruimteclaims van andere maatschappelijke opgaven of innovaties in technieken of energiebronnen. Dit treedt in elke regio op een eigen moment op. Voor het document dat we de RES Herijking 2.0 (en 3.0 en zo verder) noemen, kan elke regio daarom zelf bepalen of, hoe en wanneer die wordt vastgesteld. De RES Herijking 2.0 is vaak plan-MER plichtig.
De provincie is één van de samenwerkingspartners in de energieregio’s. In de 7 Zuid-Hollandse energieregio’s heeft de provincie dezelfde rol als bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen: we zijn één van de partners die samen de energiestrategie opstellen, waarbij de provincie haar eigen taken en verantwoordelijkheden heeft vanuit o.a. de Omgevingswet en de elektriciteitswet. Iedere partij brengt daarbij de punten in die hij of zij belangrijk vindt.
Wat vindt de provincie belangrijk?
Meer informatie over deze onderwerpen vind je op de energiepagina.
Lees meer over de rol en activiteiten van de provincie.