Cluster 5
Voor het tracé van het project WarmtelinQ Vlaardingen – Den Haag zijn door 2 bevoegde gezagen definitieve besluiten genomen inzake cluster 5. Tegen deze ontwerpbesluiten zijn geen zienswijzen ingediend. Het provinciaal inpassingsplan voor dit tracé en de beschikkingen van de overige bevoegde gezagen in de clusters 1 tot en met 4 zijn al onherroepelijk in werking getreden. Vanaf vrijdag 29 maart worden de besluiten ter inzage gelegd en kan gedurende 6 weken schriftelijk of digitaal beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Wat is de warmtetransportleiding?
Met deze transportleiding, ook wel WarmtelinQ tracé Vlaardingen – Den Haag (voorheen Leiding door het Midden), kan restwarmte uit de Rotterdamse haven en hernieuwbare warmte naar het bestaande warmtenet van Den Haag worden getransporteerd. Het tracé heeft een lengte van 23 kilometer en loopt door de gemeenten Den Haag, Rijswijk, Delft, Midden-Delfland, Schiedam en Vlaardingen. De warmteleiding bestaat in feite uit een aanvoerleiding en een retourleiding en een pompstation in de gemeente Delft. Met WarmtelinQ kunnen op termijn circa 120.000 woningen gebruik maken met rest- en hernieuwbare warmte. Ten opzichte van de traditionele gasgestookte cv-ketels levert dit een CO2-reductie op van 60%. De transportleiding creëert bovendien kansen voor de aansluiting hierop van nieuwe lokale warmtenetten in de andere gemeenten langs het tracé en voor de ontsluiting van andere lokale duurzame warmtebronnen. De transportleiding wordt ontwikkeld door LdM C.V. Dit is een werkmaatschappij van de Gasunie N.V. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de Gasunie het project WarmtelinQ overgenomen van energiebedrijf Eneco.
Waar staan we nu?
Met de uitspraak van de Raad van State van woensdag 10 mei 2023 over de ingediende bezwaren tegen de warmtetransportleiding WarmtelinQ tussen Vlaardingen en Den Haag is er duidelijkheid voor alle partijen. Alle ingediende bezwaren tegen de aanleg van de warmtetransportleiding tussen Vlaardingen en Den Haag zijn niet ontvankelijk of ongegrond verklaard. Daarmee is het tracé WarmtelinQ Vlaardingen-Den Haag onherroepelijk en start de uitvoering op het grondgebied van de gemeente Den Haag aan het einde van de zomer. In de overige gemeenten van het tracé was de uitvoering al gestart. Lees het nieuwsbericht Uitspraak Raad van State over WarmtelinQ.
Planschade, aanvraag tegemoetkoming
Als iemand meent dat hij of zij schade lijdt of zal lijden als gevolg van het besluit van Provinciale Staten over het inpassingsplan WarmtelinQ Vlaardingen – Den Haag, kan aan Gedeputeerde Staten een verzoek worden gedaan om een tegemoetkoming in deze schade. Voor meer informatie zie pagina Planschade, aanvraag tegemoetkoming.
Wat doet de provincie?
De provincie heeft de realisatie van het regionaal warmtenetwerk als provinciaal belang opgenomen in het Omgevingsbeleid van Zuid-Holland. Omdat de warmtetransportleiding tussen Vlaardingen en Den Haag een belangrijk onderdeel van het regionaal warmtenetwerk vormt, heeft LdM C.V. de provincie gevraagd om voor het project een Provinciaal inpassingsplan (PIP) op te stellen en de provinciale coördinatieregeling toe te passen. Een inpassingsplan is een bestemmingsplan op provinciaal niveau. Dit heeft als voordeel dat de voorbereiding integraal en in nauwe samenwerking met de gemeenten verloopt, maar dat de ruimtelijke besluitvorming bij één bevoegd gezag ligt, namelijk Provinciale Staten. Dat maakt het proces efficiënter en worden onnodige procedurele risico’s voorkomen. In navolging van dit besluit hebben provinciale staten op 22 september 2021 een soortgelijk besluit genomen voor het traject tussen Rijswijk en Leiden. Zie voor meer informatie pagina WarmtelinQ Rijswijk-Leiden.
Documenten
- Nota van Beantwoording WarmtelinQ Vlaardingen-Den Haag cluster 3 (pdf, 389 kB)
- Nota van Beantwoording WarmtelinQ Vlaardingen-Den Haag cluster 2 (pdf, 462 kB)
- Nota van Beantwoording WarmtelinQ Vlaardingen-Den Haag (pdf, 1.6 MB)
- Advies van de cie voor de mer (pdf, 481 kB)
- Verslag horen gemeenteraad Delft PIP LdM 13 feb 2020 def (pdf, 175 kB)
- Verslag horen gemeenteraad Den Haag PIP LdM 19 feb 2020 (pdf, 182 kB)
- Verslag horen gemeenteraad Rijswijk PIP LdM 18 feb 2020 (pdf, 180 kB)
- Verslag horen gemeenteraden Vlaardingen schiedam midden delfland PIP LdM 19 feb 2020 (pdf, 203 kB)
- Presentatie horen gemeenteraden inzake PIP/PCR/MER (pdf, 933 kB)
- Notitie Reikwijdte en Detailniveau LdM (pdf, 3.4 MB)
- Participatie- en communicatieplan LdM.docx (pdf, 205 kB)
- Plan van aanpak Provinciaal inpassingsplan, provinciale coordinatieregeling en mer procedure Leiding door het Midden.docx (pdf, 2.5 MB)