De provincie stelt zich ten doel om bij te dragen aan een snelle, betaalbare, duurzame warmtetransitie voor iedereen met minimale impact op de ruimte en zoveel mogelijk rekening houdend met de circulaire economie en klimaatadaptatie.
In Zuid-Holland staan 1,5 miljoen woningen, meer dan 200.000 andere gebouwen met verwarming en 5.000 hectare kassen waarvan het energieverbruik verduurzaamd gaat worden. Het jaarlijkse warmteverbruik in de gebouwen en kassen in de provincie is met 135PJ bijna een-derde van het totale energieverbruik van 435PJ.
De warmtetransitie is extra urgent door de recente ingrijpende energieprijsstijging en het gegroeide besef om de afhankelijkheid van onbetrouwbare energieleveranciers te doorbreken door eigen energiebronnen zoals warmte te ontwikkelen. In de provincie zijn er tal van kansen met eigen warmtebronnen zoals geothermie, restwarmte, aquathermie en zonthermie.
De provincie zet speciaal in op de ontwikkeling van bovenlokale warmtenetten en bodemenergiesystemen, ondersteuning van doelgroepen zoals Maatschappelijk Vastgoed, een gerichte besparingsaanpak en inzet op inclusieve energietransitie. Dit doen wij vanuit een verbindende en steeds meer regisserende rol.
Lees meer over de warmtetransitie in ons warmtemagazine.
Neem contact op met Rob van der Valk rpa.vander.valk@pzh.nl voor meer informatie.
Zuid-Hollandse warmtebronnen
Zuid-Holland beschikt over veel eigen warmtebronnen waar je in principe de hele provincie mee zou kunnen verwarmen.
Warmtenetten
Wij zetten ons in voor een robuust, open en voor alle partijen toegankelijk warmtetransportnet. Daarnaast ondersteunen we de ontwikkeling van opslagmogelijkheden.
Duurzame warmte voor gebouwen en kassen
In wijken, buurten en glastuinbouwclusters wordt hard gewerkt aan de warmtetransitie. De provincie ondersteunt daarbij vooral met het oog op de onderlinge verbinding, kennisontwikkeling en kennisdeling en de ontwikkeling van bovenlokale warmtenetten.