Neem voor meer informatie contact op met Olmo Janssen: omg.janssen@pzh.nl.
Zuid-Holland beschikt over veel eigen warmtebronnen als geothermie, restwarmte, aquathermie en zonthermie waarmee in principe de totale warmtevraag voorzien kan worden. Grote warmtebronnen en warmtenetten worden dan ook beeldbepalend voor de energievoorziening van de toekomst in wijken, buurten en de glastuinbouw. Warmtesystemen verbinden nabijgelegen glastuinbouwclusters effectief met dorpen en steden vanwege de voordelen om samen te werken bij de warmtevoorziening. Door maximale benutting van warmtebronnen wordt belasting van het elektriciteitsnet en het ruimtegebruik voor opwekking van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit flink verminderd.
Afwegingskader Warmtekeuze voor de gebouwde omgeving in Zuid-Holland
Welk hulpmiddel kun je gebruiken bij het kiezen van alternatieven voor aardgas als verwarmingsbron? Lees verder in het afwegingskader Warmtekeuze (pdf, 1.6 MB).
Nieuwe warmtebronnen
Bekijk hier de laatste ontwikkelingen rond aardwarmte, restwarmte, aquathermie, zonthermie en warmte opslag.
Aardwarmte
De bodem in Zuid-Holland is heel geschikt voor aardwarmte. We kunnen met aardwarmte een groot deel van Zuid-Holland verwarmen. Ga naar de pagina Geothermie.
Aquathermie: warmte uit water
In Zuid-Holland wordt aquathermie als warmtebron al volop gebruikt. Door tientallen aquathermie-bronnen worden nu al veel wijken, winkelcentra en appartementencomplexen verwarmd. Kortom een bron met een hoge potentie, waarbij warmte onttrokken wordt uit oppervlakte-, drink- of afvalwater. Vanuit de provincie steunen we de Delta Tech Challenge, een project waarin techniek studenten en de warmtetransitie bij elkaar worden gebracht en ze aan de gang gaan met het ontwikkelen van een aquathermie-project. Wil je meer weten over aquathermie als duurzame warmtebron of ben je geïnteresseerd in de lopende of toekomstige projecten? Kijk dan voor meer informatie op de website van het Netwerk Aquathermie.
Onderzoek Zonthermie
Kunnen we zonne-energie ook gebruiken om onze huizen te verwarmen? Lees hier het onderzoek over zonthermie.
Restwarmte
In de Rotterdamse haven zijn grote restwarmtebronnen beschikbaar waarmee verwarming met aardgas vervangen kan worden. Ook buiten het havengebied zijn vele kleinere en grotere installaties en bedrijven te vinden die onbruikbare restwarmte beschikbaar kunnen maken voor verwarming.
In een studie van de RES Rotterdam Den Haag is het potentieel van collectieve warmte, waaronder restwarmte, in beeld gebracht. Bekijk hier de studie.
Met wordt een regionaal warmtetransportnet ontwikkeld waarmee de restwarmte uit de haven getransporteerd gaat worden naar grote steden en glastuinbouwclusters.
Restwarmte blijft ook in de toekomst beschikbaar doordat de haven een transitie gaat doormaken naar CO2-vrije energie, onder andere waterstof. Lees hierover meer in de Cluster Energie Strategie.
Hoe slaan we duurzame warmte op?
We willen graag zeker zijn dat we altijd verwarming hebben als dat nodig is. Daarom dragen we bij aan onderzoek rond het opslaan van duurzame warmte.
Neem voor meer informatie over het Afwegingskader Warmtekeuze contact op met Olmo Janssen: omg.janssen@pzh.nl