Windenergie levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen voor duurzame elektriciteit. De provincie is bevoegd gezag als het gaat om de locatie van grotere windparken. Zuid-Holland is een drukbevolkte provincie met weinig open ruimte. Daar moeten we zuinig op zijn. De provincie zet zich daarom in voor windenergie met behoud van het open landschap. Daarnaast investeren we in innovatie en onderzoek en werken we samen met partners in de regio aan windprojecten. Hieronder lees je hoe we dat doen.
Windparken: waar in Zuid-Holland mag het?
Waar mogen windparken komen in Zuid-Holland? De provincie is het bevoegd gezag als het om grotere windparken gaat (tussen 5 en 100 megawatt). Iemand die zo’n park wil realiseren in Zuid-Holland, moet dus bij de provincie toestemming vragen. In onze Omgevingsverordening staan de locaties waar PS toestemming heeft gegeven voor de plaatsing van grote windturbines. Daarnaast ondersteunen we de conversie van wind op zee.
Landelijke normen en regels
Naast de provinciale regels over waar een windpark mag komen, gelden er landelijke regels en wetten over waar windparken aan moeten voldoen. De provincie volgt de ontwikkeling van deze regels op de voet (bijvoorbeeld de recente uitspraak van de Raad van State) en zet zich in om gemeenten te helpen bij het opstellen van normen voor lokale windprojecten.
Meer weten over de handreiking lokale normering voor gemeenten, neem contact op met Astrid Vlaminkx, energie@pzh.nl.
Samenwerking met de regionale energiestrategieën
Met onze partners in de 7 regionale energiestrategieën (RES’en) identificeren we welke plekken in Zuid-Holland geschikt zijn om windenergie op te wekken.
Hier vind je de Zeven Zuid-Hollandse energiestrategieën
Ondersteunen innovatie, onderzoek en duurzaamheid
De provincie ondersteunt innovatieve oplossingen om windenergie efficiënter, goedkoper, duurzamer en circulair te maken. Dit zijn onze projecten:
Natuur inclusief
Het Rijk, de Provincies, de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), TenneT en groene partijen (Vogelbescherming Nederland, Zoogdiervereniging en de Natuur en Milieufederaties) hebben de afgelopen jaren stevig en goed samengewerkt aan het traject Natuurinclusieve Energietransitie voor wind en hoogspanning op land (NIEWHOL). Met NIEWHOL nemen partijen die betrokken zijn bij de energietransitie hun verantwoordelijkheid en spannen zich in om negatieve effecten op vogels en vleermuizen te beperken.
Zwarte wiek
De provincie Groningen en energieleverancier RWE laten onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine helpt het aantal aanvaringsslachtoffers onder vogels te verminderen. Dit gebeurt in samenwerking met andere overheden, waaronder de provincie Zuid-Holland en private partijen. Lees hier het persbericht.
Gezondheid en windturbines
Sommige mensen maken zich zorgen over de gevolgen van deze turbines als deze in de buurt van hun woonomgeving komen te staan. Zij maken zich zorgen over de grootte, horizonvervuiling, slagschaduw en geluidhinder. De zorgen hebben vaak ook betrekking op de effecten van windturbines op de gezondheid van omwonenden. Provincies, gemeenten, Rijk, GGD en het RIVM werken samen aan meer onderzoek naar gezondheid bij windparken en het beter toegankelijk maken van informatie hierover. Lees meer over gezondheid bij windparken op de website van het RIVM.
Circulair
De komende decennia is de verwachting dat het opgestelde vermogen van windturbines gaat toenemen, waarbij nieuwe windparken worden gebouwd en bestaande parken worden gerepowered. Het resultaat hiervan is dat veel windturbines zullen worden ontmanteld, wat zorgt voor grote materiaalstromen. Er zijn verschillende circulaire strategieën om met deze materiaalstromen om te gaan. Als provincie onderzoeken we op welke manier we hieraan het beste een bijdrage kunnen leveren. Meer weten? Lees meer op de site Circulair Zuid-Holland.
Kaart
Nieuws
Video Windpark voor en door inwoners
Veelgestelde vragen over windenergie
Contact
Heb je vragen? Neem contact op via ons Contactcentrum. Of mail naar energie@pzh.nl.