De provincie Zuid-Holland gaat voor 3 locaties in de gemeente Lansingerland verder onderzoeken of windturbines geplaatst kunnen worden:
- Kruisweg oostzijde
- Bleizo-West
- Noordpolder
In het voorjaar van 2024 is het vervolgtraject gestart. Dan wordt gekozen voor één of meerdere definitieve locatie(s).
In de (voormalige) Stadsregio Rotterdam spraken de gemeenten, provincie Zuid-Holland en andere partijen af om minimaal 150 MW aan windenergie te realiseren in 2020. Dat is vastgelegd in het Convenant Realisatie Windenergie Stadsregio Rotterdam 2012. De locatie Prisma/BleiZo wordt hierin aangegeven als "potentiële locatie" voor 12MW.
Op basis van het convenant neemt de provincie Zuid-Holland de locaties op in de visie Ruimte en Mobiliteit (sinds 2024 Omgevingsbeleid, kaart 16 van de Omgevingsverordening). Het bevoegd gezag voor het vergunnen van deze locatie wordt overgedragen van de provincie naar de gemeente. Hiermee ligt het initiatief voor de verdere uitwerking bij de gemeente Lansingerland.
In 2020 loopt het convenant uit 2012 af. De gemeenten en de provincie ondertekenen een verlenging, omdat zij een gedeelde ambitie hebben voor windenergie in het gebied.
Gemeente Lansingerland is onderdeel van de Regionale Energie Strategie (RES) Rotterdam Den Haag.
De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek stelt de gemeente een voorstel op om niet verder te gaan met de verkenning en ontwikkeling van windturbines in BleiZo.
In het coalitieakkoord Krachtig Zuid-Holland kondigt de provincie aan de regie over windontwikkeling in Bleizo naar zich toe te trekken.
In het najaar van 2023 laat de provincie een nieuw onderzoek uitvoeren naar de mogelijkheden voor windenergie op 3 locaties in Lansingerland:
- Kruisweg oostzijde
- Bleizo-West
- Noordpolder
Het gaat om in totaal 15MW aan windturbines te ontwikkelen, dat zijn 2 grote windturbines of meer. Op basis van de resultaten besluit Gedeputeerde Staten in december 2023 tot verder onderzoek over te gaan.
De 3 locaties worden meegenomen in het vervolgonderzoek, zodat straks een afgewogen beslissing kan worden genomen over de meest kansrijke positie(s). Dit vervolgonderzoek richt zich op de milieueffecten (plan-m.e.r.) en de gevolgen voor geplande ruimtelijke ontwikkelingen. De verwachting is dat deze onderzoeken 1-2 jaar in beslag zullen nemen. Daarna kan een definitieve beslissing genomen worden: Een projectbesluit.
Omwonenden en andere belanghebbenden bepalen mee bij de keuze voor de locatie voor windturbines. Daarvoor wordt een participatie- en communicatieplan gestart volgens de visie op participatie.
De colleges van Lansingerland en de provincie Zuid-Holland hebben afgesproken dat ze voor het eind van het jaar een bestuursovereenkomst sluiten over woningen, bedrijventerreinen en wind. Afgesproken is dat Bleizo-West beoogd is als woon-werklocatie, maar ook dat er een alternatieve windlocatie nodig is. Het onderzoek naar de milieueffecten (plan-m.e.r.) voor de drie potentiële windlocaties wordt voortgezet.
Gedeputeerde Staten besluiten welke van de 3 locaties het meest geschikt is voor windenergie.
Gedeputeerde Staten nemen het projectbesluit met daarin het aangepaste omgevingsplan en de vergunningen.
Onderzoek naar kansrijke locaties
In het coalitieakkoord ‘Krachtig Zuid-Holland 2023-2027’ is opgenomen dat de provincie de regie op de ontwikkelingen rond windenergie in de gemeente Lansingerland naar zich toe trekt. Daarom is in het najaar van 2023 onderzoek uitgevoerd naar kansrijke locaties voor de realisatie van 15 megawatt aan windenergie in Lansingerland.
3 locaties in Lansingerland
In dit onderzoek zijn technische en landschappelijke onderdelen onderzocht. Zo is gekeken naar belemmeringen en effecten op natuur, landschap en recreatie. Ook is een financiële toets gedaan. De uitkomst is dat het mogelijk is 15 megawatt windenergie op te wekken op 3 locaties in Lansingerland:
- Kruisweg oostzijde
- Bleizo-West
- Noordpolder
GS-besluit december 2023
Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken heeft de provincie Zuid-Holland besloten dat voor deze 3 locaties verder onderzocht wordt of daar windturbines geplaatst kunnen worden.
Vervolgonderzoek naar locaties
Deze 3 locaties worden meegenomen in het vervolgonderzoek, zodat straks een afgewogen beslissing kan worden genomen over de meest kansrijke positie(s). Dit vervolgonderzoek start in het voorjaar van 2024 en richt zich op de milieueffecten (plan-m.e.r.) en de gevolgen voor geplande ruimtelijke ontwikkelingen. De verwachting is dat deze onderzoeken 1-2 jaar in beslag zullen nemen. Daarna kan een definitieve beslissing genomen worden: Een projectbesluit.
Participatie
Bij de keuze van de definitieve locatie wordt ook de voorkeur, kennis, ervaring van de omgeving als inbreng meegenomen. Daarvoor wordt een participatie- en communicatieplan opgesteld volgens de visie op participatie.
Regionale afspraken
De gemeente Lansingerland heeft zich binnen het Convenant windenergie Rotterdamse regio en de RES Rotterdam Den Haag verbonden aan een opgave over het opwekken van hernieuwbare energie. Hiervoor is de locatie Bleizo/Prisma/Overbuurtsche Polder aangewezen. Deze locatie is sinds 2017 door de provincie aangewezen als zoeklocatie voor windenergie. Voor inwoners, bedrijven en medeoverheden is het belangrijk erop te kunnen rekenen dat gemeenten hun afspraken nakomen.
Rol van de provincie
De provincie is het bevoegd gezag en mag besluiten nemen voor grotere windenergieprojecten vanaf 5 megawatt. Dat is 2 grote turbines of meer. Zuid-Holland is een drukbevolkte provincie met weinig open ruimte, dus inpassing van windenergie is altijd een lastige klus. De RES-regio’s (Regionale Energie Strategie) spelen hierin een belangrijke rol. In het algemeen bepalen gemeenten zelf waar nieuwe windturbines geplaatst worden. Soms neemt de provincie hierin het voortouw als het op gemeentelijk niveau lastig is.
In het coalitieakkoord Krachtig Zuid-Holland 2023-2027 staat dat afspraken uit het klimaatakkoord en de energieregio’s worden nagekomen. Ook willende partijen af van fossiele energiebronnen. In de praktijk betekent dit dat de provincie de komende jaren tientallen windturbines gaat realiseren.
Belang van windenergie in de buurt
Het is cruciaal om zoveel mogelijk lokaal schone stroom op te wekken. Dat kan met windenergie. Windenergie is belangrijk om:
- In Zuid-Holland te kunnen blijven voorzien in een eigen, toenemende, energiebehoefte.
- In de overgang naar een duurzaam energiesysteem, wat nodig is omdat klimaatverandering duidelijker merkbaar wordt.
- Minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers die gebruikmaken van onze afhankelijkheid van hun energie.
- In Zuid-Holland te blijven voorzien in de toenemende vraag naar elektriciteit. Het is soms lastig om nieuwe woonwijken of bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnet.
Contact en vragen
Vragen? Je kunt hiervoor terecht bij ons Contactcentrum via 070-4416611 of zuidholland@pzh.nl.
- Persvragen: Birgit Oosterhuis